ADHD Dewasa Dikaitkan dengan Peningkatan Risiko Banyak Penyakit Jantung

Menurut penyelidik, orang dewasa dengan ADHD lebih daripada dua kali lebih berkemungkinan mendapat sekurang-kurangnya satu penyakit jantung.

Kajian pemerhatian yang besar telah mendapati bahawa orang dewasa dengan ADHD mempunyai risiko yang tinggi untuk pelbagai penyakit kardiovaskular.

Penyelidik dari Institut Karolinska dan Universiti Örebro di Sweden mendapati bahawa orang dewasa dengan gangguan kurang perhatian/hiperaktif (ADHD) adalah lebih berkemungkinan daripada mereka yang tidak mempunyai gangguan untuk mengembangkan pelbagai penyakit kardiovaskular. Hasilnya, yang baru-baru ini diterbitkan dalam jurnal Psikiatri Duniamenyerlahkan keperluan memantau kesihatan kardiovaskular pesakit ADHD.

ADHD adalah salah satu gangguan perkembangan saraf yang paling biasa, dengan kelaziman di seluruh dunia kira-kira 2.5 peratus pada orang dewasa. Ia sering wujud bersama dengan gangguan fizikal dan mental yang lain, beberapa daripadanya telah dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit kardiovaskular (CVD). Walau bagaimanapun, tidak terdapat banyak tumpuan sama ada ADHD dikaitkan secara bebas dengan penyakit kardiovaskular keseluruhan dan khusus.

Kajian ini bertujuan untuk mendedahkan hubungan antara ADHD dan 20 penyakit kardiovaskular yang berbeza apabila ia dipisahkan daripada faktor risiko lain yang diketahui seperti diabetes jenis 2, obesiti, merokok, masalah tidur, dan gangguan mental.

“Kami mendapati bahawa orang dewasa dengan ADHD adalah lebih daripada dua kali lebih berkemungkinan untuk menghidap sekurang-kurangnya satu penyakit kardiovaskular, berbanding dengan mereka yang tidak ADHD,” kata pengarang pertama kajian itu Lin Li, seorang penyelidik pasca doktoral di Jabatan Epidemiologi Perubatan dan Biostatistik, Institut Karolinska . “Apabila kami mengambil kira faktor risiko lain yang mantap untuk CVD, persatuan itu lemah tetapi masih kekal ketara, yang menunjukkan bahawa ADHD adalah faktor risiko bebas untuk pelbagai penyakit kardiovaskular.”

Keputusan adalah berdasarkan data daripada pendaftaran negara lebih lima juta orang dewasa Sweden, termasuk 37,000 individu dengan ADHD. 38 peratus orang dengan ADHD mempunyai sekurang-kurangnya satu diagnosis penyakit kardiovaskular selepas purata 11.8 tahun susulan, berbanding 24 peratus daripada mereka yang tidak ADHD.

Risiko untuk semua jenis penyakit kardiovaskular telah meningkat, tetapi terutamanya tinggi untuk serangan jantung, strok hemoragik dan penyakit vaskular periferi. Pautan itu agak kuat pada lelaki berbanding wanita. Sesetengah komorbiditi psikiatri, terutamanya masalah penggunaan makanan dan bahan, meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular pada pesakit ADHD secara mendadak. Perangsang dan ubat psikiatri lain, seperti antidepresan dan ubat keresahan, tidak mempunyai kesan ke atas hubungan antara ADHD dan penyakit kardiovaskular.

Penyelidik ambil perhatian bahawa disebabkan sifat pemerhatian kajian, penemuan tidak dapat mewujudkan hubungan sebab akibat.

“Para doktor perlu berhati-hati mempertimbangkan komorbiditi psikiatri dan faktor gaya hidup untuk membantu mengurangkan risiko CVD pada individu dengan ADHD, tetapi kami juga memerlukan lebih banyak penyelidikan untuk meneroka mekanisme biologi yang munasabah, seperti komponen genetik yang dikongsi untuk ADHD dan penyakit kardiovaskular,” kata kajian terakhir. pengarang Henrik Larsson, profesor di Sekolah Sains Perubatan, Universiti Örebro, dan penyelidik gabungan di Institut Karolinska.

Rujukan: “Gangguan kekurangan perhatian/hiperaktif sebagai faktor risiko penyakit kardiovaskular: kajian kohort berasaskan populasi di seluruh negara” oleh Lin Li, Zheng Chang, Jiangwei Sun, Miguel Garcia-Argibay, Ebba Du Rietz, Maja Dobrosavljevic, Isabell Brikell, Tomas Jernberg, Marco Solmi, Samuele Cortese dan Henrik Larsson, 8 September 2022, Psikiatri Dunia.
DOI: 10.1002/wps.21020

Kajian itu dibiayai oleh program penyelidikan dan inovasi Horizon 2020 Kesatuan Eropah, Majlis Penyelidikan Sweden, Yayasan Otak Sweden, Majlis Kesihatan, Kehidupan Bekerja dan Kebajikan Sweden, dan Persatuan Penyelidikan Perubatan Sweden.

Para penyelidik menyatakan kajian itu mempunyai beberapa batasan, termasuk kekurangan data mengenai beberapa faktor yang berkaitan dengan gaya hidup, seperti diet dan aktiviti fizikal, yang boleh memberi kesan kepada persatuan.

We would like to say thanks to the author of this post for this amazing web content

ADHD Dewasa Dikaitkan dengan Peningkatan Risiko Banyak Penyakit Jantung


You can find our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/