Ageism dan Kesihatan: Kajian Menunjukkan Pautan Tutup – Berita Neurosains

Ringkasan: Hampir semua orang dewasa berumur antara 50 dan 80 melaporkan mengalami penuaan dalam kehidupan seharian mereka, bagaimanapun, mereka yang mempunyai keadaan kesihatan mengalami “usia harian” pada kadar yang lebih tinggi.

Sumber: Universiti Michigan

Hampir semua orang dewasa yang lebih tua telah mengalami beberapa bentuk ageism dalam kehidupan seharian mereka, kajian baharu mendapati — sama ada melihat mesej dan imej ageist di televisyen atau internet, bertemu orang yang membayangkan bahawa mereka kurang berkemampuan hanya kerana mereka lebih tua, atau mempercayai stereotaip tentang penuaan.

Orang dewasa yang lebih tua dengan lebih banyak kebimbangan kesihatan, bagaimanapun, nampaknya kemungkinan besar telah mengalami jenis “usia harian” seperti ini, menurut penemuan baharu yang diterbitkan oleh pasukan dari Universiti Oklahoma, Norman dan Universiti Michigan. Data itu, daripada tinjauan lebih daripada 2,000 orang berumur antara 50 dan 80 tahun, datang daripada Tinjauan Nasional mengenai Penuaan Sihat.

Semakin tinggi skor seseorang pada skala pengalaman umur harian, semakin besar kemungkinan mereka berada dalam keadaan kesihatan fizikal atau mental yang lemah, mempunyai keadaan kesihatan yang lebih kronik, atau menunjukkan tanda-tanda kemurungan.

Walaupun kajian itu, diterbitkan dalam Rangkaian JAMA Terbukatidak dapat menunjukkan sebab dan akibat, penulis ambil perhatian bahawa kaitan antara ageisme dan kesihatan perlu diterokai dengan lebih lanjut dan diambil kira apabila mereka bentuk program untuk menggalakkan kesihatan dan kesejahteraan yang baik di kalangan orang dewasa yang lebih tua.

“Penemuan ini menimbulkan persoalan sama ada masalah kesihatan yang berkaitan dengan penuaan mencerminkan pengaruh buruk umur dan menunjukkan kemungkinan usaha anti-ageisme boleh menjadi strategi untuk mempromosikan kesihatan dan kesejahteraan orang dewasa yang lebih tua,” kata pengarang pertama Julie Ober Allen, Ph.D., MPH, Jabatan Kesihatan dan Sains Senaman, Universiti Oklahoma, Norman.

Allen bekerja pada tinjauan semasa beliau sebagai felo pasca doktoral di Pusat Kajian Populasi di Institut Penyelidikan Sosial U-M.

Pasukan itu sebelum ini menerbitkan penemuan awal dalam laporan daripada NPHA, yang berpangkalan di UM Institute for Healthcare Policy and Innovation dan disokong oleh AARP dan Michigan Medicine, pusat perubatan akademik U-M.

Tetapi analisis baharu pergi lebih jauh, dan menggunakan Skala Umur Setiap Hari yang dibangunkan oleh pasukan. Skala itu, disahkan dan diterbitkan tahun lepas, mengira skor berdasarkan jawapan individu kepada 10 soalan tentang pengalaman dan kepercayaan mereka sendiri mengenai penuaan.

Secara keseluruhan, 93% daripada orang dewasa yang lebih tua yang ditinjau berkata mereka kerap mengalami sekurang-kurangnya satu daripada 10 bentuk ageisme. Yang paling biasa, dialami oleh hampir 80%, bersetuju dengan kenyataan bahawa “mengalami masalah kesihatan adalah sebahagian daripada menjadi lebih tua” – walaupun 83% orang yang ditinjau menyifatkan kesihatan mereka sendiri sebagai baik atau sangat baik. Jenis umur yang “terinternalisasi” ini juga termasuk bersetuju dengan kenyataan bahawa perasaan kesunyian, atau rasa tertekan, sedih atau bimbang, adalah sebahagian daripada usia yang semakin tua.

Sementara itu, 65% daripada orang dewasa yang lebih tua berkata mereka kerap melihat, mendengar atau membaca jenaka tentang orang yang lebih tua, atau mesej bahawa orang dewasa yang lebih tua tidak menarik atau tidak diingini.

Satu lagi kelas pengalaman ageis – yang penyelidik panggil ageism interpersonal – dilaporkan sebagai kejadian biasa oleh 45% daripada responden. Ini termasuk pengalaman yang melibatkan orang lain, di mana orang yang lebih tua merasakan diandaikan bahawa mereka menghadapi masalah menggunakan teknologi, melihat, mendengar, memahami, mengingat atau melakukan sesuatu secara bebas – atau mereka tidak melakukan sesuatu yang berharga.

Para penyelidik mengira markah Everyday Ageism untuk setiap satu daripada lebih 2,000 responden tinjauan pendapat, berdasarkan respons mereka kepada semua soalan tinjauan pendapat.

Skor purata keseluruhan adalah lebih daripada 10. Sebagai satu kumpulan, orang yang berumur 65 hingga 80 mendapat markah lebih 11, menunjukkan lebih banyak faktor usia mengalami mereka yang berumur 50-64 tahun.

Orang yang mempunyai tahap pendapatan atau pendidikan yang lebih rendah, dan mereka yang tinggal di kawasan luar bandar, juga mempunyai purata skor umur yang lebih tinggi daripada yang lain. Orang dewasa yang lebih tua yang melaporkan menghabiskan empat jam atau lebih setiap hari menonton televisyen, melayari internet atau membaca majalah mempunyai skor yang lebih tinggi daripada mereka yang kurang pendedahan kepada media tersebut.

Para penyelidik kemudian melihat skor individu setiap orang berdasarkan apa yang mereka katakan tentang kesihatan mereka sendiri, termasuk kesihatan fizikal dan mental yang dinilai sendiri, bilangan keadaan kesihatan kronik dan laporan gejala kemurungan.

Ageisme mengambil pelbagai bentuk, termasuk stereotaip yang di dalam diri tentang apa yang orang alami pada usia yang lebih tua. Kredit: Universiti Michigan

Mereka mendapati hubungan rapat antara skor yang lebih tinggi dan keempat-empat langkah berkaitan kesihatan. Iaitu, mereka yang melaporkan markah Everyday Ageism yang lebih tinggi lebih berkemungkinan melaporkan bahawa keseluruhan kesihatan fizikal atau keseluruhan kesihatan mental mereka adalah adil atau miskin, keadaan kesihatan yang lebih kronik dan gejala kemurungan.

Banyak perkaitan ini berkaitan dengan langkah-langkah umur yang telah diinternalisasi – soalan-soalan yang mengukur sejauh mana seseorang bersetuju dengan kenyataan tentang masalah kesihatan, kesunyian dan kesedihan menjadi sebahagian daripada peningkatan usia. Tetapi pengalaman dengan bentuk interpersonal ageism juga dikaitkan dengan langkah berkaitan kesihatan, seperti juga beberapa aspek mesej ageist.

Hubungan antara pengalaman ageisme dalam kehidupan sehari-hari orang dewasa yang lebih tua dan kesihatan terutamanya pengarah tinjauan pendapat yang berminat dan pengarang kanan Preeti Malani, MD, seorang profesor di Michigan Medicine dengan latar belakang dalam menjaga orang dewasa yang lebih tua.

“Hakikat bahawa responden tinjauan pendapat kami yang mengatakan mereka merasakan kebanyakan bentuk ageisme juga lebih cenderung mengatakan kesihatan fizikal atau mental mereka adil atau miskin, atau mempunyai keadaan kronik seperti diabetes atau penyakit jantung, adalah sesuatu yang memerlukan lebih banyak pemeriksaan,” katanya.

Ketahui lebih lanjut tentang Tinjauan Nasional mengenai Penuaan Sihat di www.healthyagingpoll.orgdan mendaftar untuk menerima laporan baharu apabila ia diterbitkan.

Data yang menjadi asas kajian baharu itu tersedia di https://www.openicpsr.org/openicpsr/project/171621/version/V1/view

Pengarang tambahan: Erica Solway, PhD, MSW, MPH; Matthias Kirch, MS; Dianne Penyanyi, MPH; Jeffrey T. Kullgren, MD, MS, MPH; Valerie Moïse, MS

Pembiayaan: Kajian itu dibiayai sebahagiannya oleh geran kepada Pusat Kajian Populasi UM, di mana Allen adalah felo pasca doktoral, dari Institut Penuaan Kebangsaan (AG000221). Dana Akses Terbuka Perpustakaan Universiti Oklahoma turut memberikan sokongan.

Mengenai berita penyelidikan kesihatan dan penuaan ini

Pengarang: Kara Gavin
Sumber: Universiti Michigan
Hubungi: Kara Gavin – Universiti Michigan
Imej: Imej itu dikreditkan kepada Universiti Michigan

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Pengalaman Usia Setiap Hari dan Kesihatan Orang Dewasa AS yang Lebih Tua” oleh Julie Ober Allen et al. Rangkaian JAMA Terbuka


abstrak

Pengalaman Usia Setiap Hari dan Kesihatan Orang Dewasa AS yang Lebih Tua

Kepentingan

Lihat juga

Ini menunjukkan arnab mainan merah jambu dan biru

Insiden utama ageism telah terbukti dikaitkan dengan kesihatan dan kesejahteraan yang lebih buruk di kalangan orang dewasa yang lebih tua. Kurang diketahui tentang jenis rutin diskriminasi berasaskan umur, prasangka dan stereotaip yang dihadapi oleh orang dewasa yang lebih tua dalam kehidupan seharian mereka, yang dikenali sebagai ageism setiap hari.

Objektif

Untuk mengkaji kelaziman ageisme harian, perbezaan dan perbezaan kumpulan, dan perkaitan ageisme harian dengan penunjuk kesihatan fizikal dan mental yang lemah.

Reka Bentuk, Tetapan, dan Peserta

Kajian keratan rentas ini dijalankan menggunakan data tinjauan daripada Tinjauan Nasional mengenai Penuaan Sihat Disember 2019 dalam kalangan sampel isi rumah yang mewakili negara bagi orang dewasa AS berumur 50 hingga 80 tahun. Data dianalisis dari November 2021 hingga April 2022.

Pendedahan

Pengalaman umur harian diukur menggunakan Skala Umur Harian multidimensi yang baru dibangunkan.

Hasil dan Langkah Utama

Kesihatan fizikal yang adil atau lemah, bilangan keadaan kesihatan kronik, kesihatan mental yang adil atau lemah, dan gejala kemurungan.

Keputusan

Antara 2035 orang dewasa berumur 50 hingga 80 tahun (1047 [54.2%] wanita; 192 Hitam [10.9%]178 Hispanik [11.4%]dan 1546 Putih [71.1%]; bermakna [SD] umur, 62.6 [8.0] tahun [weighted statistics]), kebanyakan peserta (1915 dewasa [93.4%]) dilaporkan kerap mengalami 1 atau lebih bentuk ageism setiap hari. Ageism dalaman dilaporkan oleh 1664 orang dewasa (81.2%), mesej ageist oleh 1394 dewasa (65.2%), dan ageism interpersonal oleh 941 orang dewasa (44.9%). Purata skor Skala Ageisme Setiap Hari adalah lebih tinggi untuk beberapa kumpulan sosiodemografi, termasuk orang dewasa berumur 65 hingga 80 tahun berbanding mereka yang berumur 50 hingga 64 tahun (11.23 [95% CI, 10.80-11.66] lwn 9.55 [95% CI, 9.26-9.84]) dan Putih (10.43 [95% CI, 10.20-10.67]; P <.001) dan Hispanik (10.09 [95% CI, 9.31-10.86]; P = .04) dewasa vs dewasa Hitam (9.23 [95% CI, 8.42-10.03]).

Tahap umur yang lebih tinggi setiap hari dikaitkan dengan peningkatan risiko semua 4 hasil kesihatan fizikal dan mental negatif yang diperiksa dalam analisis regresi (dengan nisbah odds [ORs] setiap titik skala tambahan setinggi 1.20 [95% CI, 1.17-1.23] untuk gejala kemurungan dan b = 0.039 [95% CI, 0.029-0.048] untuk keadaan kesihatan kronik; Pnilai <.001). Umur dalaman adalah kategori yang dikaitkan dengan peningkatan terbesar dalam risiko hasil yang buruk untuk semua langkah kesihatan (dengan OR setiap titik skala tambahan setinggi 1.62 [95% CI, 1.49-1.76] untuk gejala kemurungan dan b= 0.063 [95% CI, 0.034-0.092] untuk keadaan kesihatan kronik; Pnilai <.001).

Kesimpulan dan Perkaitan

Kajian ini mendapati ageism setiap hari menjadi lazim di kalangan orang dewasa AS berumur 50 hingga 80 tahun. Penemuan ini mencadangkan bahawa mesej, interaksi dan kepercayaan orang tua yang biasa mungkin berbahaya kepada kesihatan dan usaha pelbagai peringkat dan pelbagai sektor mungkin diperlukan untuk mengurangkan usia harian dan menggalakkan kepercayaan, amalan dan dasar positif yang berkaitan dengan penuaan dan orang dewasa yang lebih tua.

We would love to give thanks to the author of this post for this incredible content

Ageism dan Kesihatan: Kajian Menunjukkan Pautan Tutup – Berita Neurosains


You can find our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/