Altruisme pada orang dewasa yang lebih tua boleh menjadi tanda awal penyakit Alzheimer

LOS ANGELES – Bolehkah altruisme menjadi tanda awal penyakit Alzheimer? Satu kajian baru telah menemui hubungan antara orang dewasa yang lebih tua yang lebih bersedia untuk memberikan wang dan penurunan kognitif.

Pasukan dari Sekolah Perubatan Keck di USC mendapati bahawa walaupun warga emas tanpa tanda-tanda demensia menunjukkan prestasi yang lebih teruk pada ujian kognitif jika mereka memberi lebih banyak wang kepada orang yang tidak dikenali semasa eksperimen makmal. Penyelidik percaya penemuan mereka boleh menjelaskan hubungan jelas antara orang dewasa yang lebih tua yang terjerumus dalam penipuan kewangan dan gangguan kognitif di kemudian hari.

“Matlamat kami adalah untuk memahami mengapa sesetengah orang dewasa yang lebih tua mungkin lebih mudah terdedah kepada penipuan, penipuan atau eksploitasi kewangan,” kata pengarang kanan kajian Duke Han, PhD, pengarah neuropsikologi di Jabatan Perubatan Keluarga, dalam a pelepasan universiti. “Masalah mengendalikan wang dianggap sebagai salah satu tanda awal penyakit Alzheimer, dan penemuan ini menyokong tanggapan itu.”

Walaupun kajian terdahulu telah cuba mengkaji potensi hubungan ini antara altruisme atau kemurahan hati dan kesihatan otak, laporan baharu itu melangkah lebih jauh dengan menggunakan wang sebenar dalam percubaan.

“Untuk pengetahuan kami, ini adalah kajian pertama untuk meneroka hubungan menggunakan a ekonomi tingkah laku paradigma, yang bermaksud senario di mana peserta perlu membuat keputusan tentang memberi atau menyimpan wang sebenar,” tambah Gali H. Weissberger, PhD, pensyarah kanan di Jabatan Sains Sosial Antara Disiplin di Universiti Bar-Ilan di Israel.

Sekiranya doktor menyaring pesakit yang lebih tua berdasarkan tabiat amal mereka?

Penulis kajian mengumpul 67 orang dewasa yang mempunyai purata umur 69. Tiada seorang pun daripada mereka mempunyai sebarang tanda demensia atau kecacatan kognitif pada permulaan eksperimen. Pasukan itu juga mengumpul maklumat tentang umur, jantina, dan tahap pendidikan keseluruhan setiap orang semasa kajian.

Semasa percubaan, penyelidik memasangkan setiap warga emas dengan orang yang tidak dikenali, mengambil bahagian dalam kajian dalam talian. Warga emas juga menerima $10 yang boleh mereka edarkan antara mereka dan rakan kongsi dalam talian mereka.

Pada masa yang sama, warga emas juga menyelesaikan beberapa siri ujian neuropsikologi, termasuk beberapa ujian yang membantu doktor menguji tahap awal demensia. Ini termasuk ujian ingatan cerita dan perkataan, ujian kefasihan kategori yang mempunyai peserta menyenaraikan perkataan yang terikat dengan topik tertentu, dan beberapa penilaian kognitif.

Keputusan menunjukkan peserta yang lebih tua yang memberikan lebih daripada $10 kepada pasangan tanpa nama mereka mendapat markah yang jauh lebih rendah pada ujian neuropsikologi yang mengimbas Penyakit Alzheimer.

Pasukan itu berkata sampel yang lebih besar dan lebih representatif diperlukan untuk mengesahkan penemuan mereka. Selain itu, penyelidik ingin mengumpul lebih banyak data tentang tingkah laku dan akaun yang dilaporkan sendiri daripada orang yang memberi lebih banyak kepada orang lain. Ini boleh membantu penyelidik lebih memahami orang yang lebih tua motivasi untuk memberi lebih.

“Jika seseorang mengalami beberapa jenis perubahan dalam tingkah laku altruistik mereka, itu mungkin menunjukkan bahawa perubahan juga berlaku di otak, ” kata Weissberger.

Penulis kajian menambah bahawa membersihkan hubungan antara altruisme dan kognisi ini juga boleh membawa kepada kaedah pemeriksaan baharu untuk orang yang berisiko untuk demensia.

“Perkara terakhir yang kami mahu ialah orang ramai berfikir bahawa altruisme kewangan di kalangan orang dewasa yang lebih tua adalah perkara yang buruk,” Han menyimpulkan. “Ia sememangnya boleh menjadi penggunaan wang seseorang secara sengaja dan positif.”

Kajian itu diterbitkan dalam Jurnal Penyakit Alzheimer.

We would like to say thanks to the author of this short article for this outstanding web content

Altruisme pada orang dewasa yang lebih tua boleh menjadi tanda awal penyakit Alzheimer


Explore our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/