Alzheimer Mungkin Bukan Penyakit Otak: Teori Baharu Mencadangkan Ia adalah Keadaan Autoimun – Berita Neurosains

Ringkasan: Daripada sekadar penyakit otak, penyelidik mencadangkan penyakit Alzheimer boleh menjadi gangguan sistem imun dalam otak.

Sumber: Perbualan

Mengejar penawar untuk penyakit Alzheimer menjadi usaha yang semakin kompetitif dan perbalahan dengan beberapa tahun kebelakangan ini menyaksikan beberapa kontroversi penting.

Pada Julai 2022, Sains majalah melaporkan bahawa kunci kertas penyelidikan 2006, diterbitkan dalam jurnal berprestij alam semula jadiyang mengenal pasti subjenis protein otak yang dipanggil beta-amyloid sebagai punca Alzheimer, mungkin berdasarkan data rekaan.

Setahun sebelumnya, pada Jun 2021, Pentadbiran Makanan dan Dadah AS telah meluluskan aducanumab, beta-amyloid yang menyasarkan antibodi, sebagai rawatan untuk Alzheimer, walaupun data yang menyokong penggunaannya tidak lengkap dan bercanggah. Sesetengah pakar perubatan percaya aducanumab tidak sepatutnya diluluskan, manakala yang lain berpendapat ia harus diberi peluang.

Dengan berjuta-juta orang yang memerlukan rawatan yang berkesan, mengapa penyelidik masih meraba-raba dalam usaha mencari penawar bagi apa yang boleh dikatakan salah satu penyakit terpenting yang dihadapi manusia?

Melarikan diri daripada kebiasaan beta-amyloid

Selama bertahun-tahun, saintis telah menumpukan usaha untuk menghasilkan rawatan baru untuk Alzheimer dengan menghalang pembentukan gumpalan yang merosakkan otak protein misteri ini dipanggil beta-amyloid. Malah, kami para saintis boleh dikatakan telah menyebabkan diri kita menjadi sedikit kebiasaan intelektual yang menumpukan hampir secara eksklusif pada pendekatan ini, sering mengabaikan atau bahkan mengabaikan penjelasan lain yang mungkin.

Malangnya, dedikasi untuk mengkaji gumpalan protein yang tidak normal ini tidak diterjemahkan ke dalam ubat atau terapi yang berguna. Keperluan untuk cara berfikir “luar-dari-rumpun” baharu tentang Alzheimer muncul sebagai keutamaan utama dalam sains otak.

Makmal saya di Institut Otak Krembil, sebahagian daripada Rangkaian Kesihatan Universiti di Toronto, sedang merangka a teori baru penyakit Alzheimer. Berdasarkan penyelidikan kami selama 30 tahun yang lalu, kami tidak lagi menganggap Alzheimer sebagai penyakit otak. Sebaliknya, kami percaya bahawa Alzheimer adalah terutamanya gangguan sistem imun dalam otak.

Sistem imun, yang terdapat dalam setiap organ dalam badan, adalah koleksi sel dan molekul yang bekerja secara harmoni untuk membantu membaiki kecederaan dan melindungi daripada penceroboh asing. Apabila seseorang tersandung dan jatuh, sistem imun membantu memperbaiki tisu yang rosak. Apabila seseorang mengalami jangkitan virus atau bakteria, sistem imun membantu dalam memerangi penceroboh mikrob ini.

Proses yang sama terdapat di dalam otak. Apabila terdapat trauma di kepala, sistem imun otak mula bergerak untuk membantu pembaikan. Apabila bakteria hadir di dalam otak, sistem imun berada di sana untuk melawan.

Alzheimer sebagai penyakit autoimun

Kami percaya bahawa beta-amyloid bukanlah protein yang dihasilkan secara tidak normal, sebaliknya merupakan molekul biasa yang merupakan sebahagian daripada sistem imun otak. Ia sepatutnya berada di sana. Apabila trauma otak berlaku atau apabila bakteria terdapat di dalam otak, beta-amyloid adalah penyumbang utama kepada tindak balas imun komprehensif otak. Dan di sinilah masalah bermula.

Kerana persamaan yang ketara antara molekul lemak yang membentuk kedua-dua membran bakteria dan membran sel otak, beta-amyloid tidak dapat membezakan antara bakteria yang menyerang dan sel-sel otak perumah, dan tersilap menyerang sel-sel otak yang sepatutnya. melindungi.

Ini membawa kepada kehilangan fungsi sel otak yang kronik dan progresif, yang akhirnya memuncak kepada demensia — semuanya kerana sistem imun badan kita tidak dapat membezakan antara bakteria dan sel otak.

Apabila dianggap sebagai serangan tersilap oleh sistem imun otak pada organ yang sepatutnya dipertahankan, penyakit Alzheimer muncul sebagai penyakit autoimun. Terdapat banyak jenis penyakit autoimun, seperti artritis reumatoid, di mana autoantibodi memainkan peranan penting dalam perkembangan penyakit, dan yang mana terapi berasaskan steroid boleh berkesan. Tetapi terapi ini tidak akan berkesan terhadap penyakit Alzheimer.

Lihat juga

Ini menunjukkan otak
Berdasarkan penyelidikan kami selama 30 tahun yang lalu, kami tidak lagi menganggap Alzheimer sebagai penyakit otak. Imej berada dalam domain awam

Otak adalah organ yang sangat istimewa dan tersendiri, dikenali sebagai struktur yang paling kompleks di alam semesta. Dalam model Alzheimer kami, beta-amyloid membantu melindungi dan menguatkan sistem imun kita, tetapi malangnya, ia juga memainkan peranan penting dalam proses autoimun yang, kami percaya, boleh membawa kepada perkembangan Alzheimer.

Walaupun ubat-ubatan yang digunakan secara konvensional dalam rawatan penyakit autoimun mungkin tidak berkesan terhadap Alzheimer, kami sangat percaya bahawa menyasarkan laluan pengawalseliaan imun yang lain di dalam otak akan membawa kami kepada pendekatan rawatan baharu dan berkesan untuk penyakit tersebut.

Teori lain mengenai penyakit ini

Sebagai tambahan kepada teori autoimun Alzheimer ini, banyak lagi teori baru dan pelbagai mula muncul. Sebagai contoh, sesetengah saintis percaya bahawa Alzheimer adalah penyakit struktur selular kecil yang dipanggil mitokondria — kilang tenaga dalam setiap sel otak. Mitokondria menukar oksigen daripada udara yang kita sedut dan glukosa daripada makanan yang kita makan kepada tenaga yang diperlukan untuk mengingat dan berfikir.

Sesetengah berpendapat bahawa ia adalah hasil akhir a jangkitan otak tertentudengan bakteria dari mulut sering dicadangkan sebagai penyebabnya. Yang lain mencadangkan bahawa penyakit ini mungkin timbul daripada a pengendalian logam yang tidak normal di dalam otakmungkin zink, kuprum atau besi.

Memang menggembirakan melihat pemikiran baru tentang penyakit lama ini. Demensia kini menjejaskan lebih daripada 50 juta orang di seluruh dunia, dengan diagnosis baharu dibuat setiap tiga saat. Selalunya, orang yang menghidap penyakit Alzheimer tidak dapat mengenali anak mereka sendiri atau pasangan mereka lebih daripada 50 tahun.

Alzheimer ialah krisis kesihatan awam yang memerlukan idea-idea inovatif dan arahan baharu. Untuk kesejahteraan orang ramai dan keluarga yang menghidap demensia, dan untuk kesan sosioekonomi terhadap sistem penjagaan kesihatan kami yang sudah tertekan menghadapi kos dan permintaan demensia yang semakin meningkat, kami memerlukan pemahaman yang lebih baik tentang Alzheimer, puncanya, dan apa yang boleh kita lakukan untuk merawatnya dan membantu orang ramai dan keluarga yang tinggal bersamanya.

Mengenai berita penyelidikan penyakit Alzheimer ini

Pengarang: Donald Weaver
Sumber: Perbualan
Hubungi: Donald Weaver – Perbualan
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

We want to thank the author of this article for this incredible web content

Alzheimer Mungkin Bukan Penyakit Otak: Teori Baharu Mencadangkan Ia adalah Keadaan Autoimun – Berita Neurosains


Check out our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/