Amaran kesihatan mengenai sarni daging dan sosej

Amaran kesihatan baharu terhadap sarni daging dan sosej: Pengawet dalam daging yang diawet boleh meningkatkan risiko diabetes jenis 2 lebih 50%, kajian mencadangkan

  • Penyelidik mengakses data yang dikumpul daripada lebih 100,000 orang di Perancis
  • Peserta melaporkan sendiri sejarah perubatan dan diet untuk kajian tujuh tahun
  • Walau bagaimanapun, pakar lain telah menimbulkan kebimbangan mengenai penemuan terbaru

Pengawet dalam daging yang diawet boleh meningkatkan risiko diabetes jenis 2 lebih daripada separuh, satu kajian mencadangkan.

Penyelidik mengatakan mereka telah menemui hubungan antara nitrit – digunakan untuk menambah warna dan perasa kepada daging seperti sosej dan bacon – dan peningkatan risiko diabetes jenis 2.

Pasukan itu mengakses data yang dikumpul daripada lebih 100,000 orang di Perancis yang telah dijejaki sejak 2009.

Penyelidik mengatakan mereka telah menemui hubungan antara nitrit - digunakan untuk menambah warna dan perasa kepada daging seperti sosej dan bacon - dan peningkatan risiko diabetes jenis 2

Penyelidik mengatakan mereka telah menemui hubungan antara nitrit – digunakan untuk menambah warna dan perasa kepada daging seperti sosej dan bacon – dan peningkatan risiko diabetes jenis 2

Peserta mendaftar secara sukarela dan melaporkan sendiri sejarah perubatan, diet, gaya hidup dan kemas kini kesihatan utama mereka, dan diikuti selama sekitar tujuh tahun.

Apakah nitrit? Dan bagaimana ia berbeza daripada nitrat?

Nitrit dan nitrat biasanya digunakan untuk pengawetan daging dan hasil lain yang mudah rosak.

Mereka juga ditambah kepada daging untuk memastikan ia merah dan memberikan rasa.

Nitrat juga didapati secara semula jadi dalam sayur-sayuran, dengan kepekatan tertinggi berlaku dalam sayur-sayuran berdaun seperti bayam dan salad.

Ia juga boleh memasuki rantai makanan sebagai pencemar alam sekitar di dalam air, kerana penggunaannya dalam kaedah pertanian intensif, pengeluaran ternakan dan pembuangan kumbahan.

Nitrit dalam makanan (dan nitrat ditukar kepada nitrit dalam badan) boleh menyumbang kepada pembentukan kumpulan sebatian yang dikenali sebagai nitrosamin, sesetengah daripadanya bersifat karsinogenik – iaitu berpotensi menyebabkan kanser.

Pada 2015, Pertubuhan Kesihatan Sedunia memberi amaran terdapat peningkatan ketara dalam risiko kanser usus daripada makan daging yang diproses seperti bacon yang secara tradisinya mengandungi nitrit semasa ia sembuh.

Pengambilan harian yang boleh diterima semasa untuk nitrat, menurut Pihak Berkuasa Keselamatan Makanan Eropah (EFSA), ialah 3.7 miligram per kilogram berat badan setiap hari.

Pengambilan harian EFSA yang boleh diterima untuk nitrit ialah 0.07mg setiap kilogram berat setiap hari.

Sumber: EFSA

Iklan

Analisis menunjukkan mereka yang mempunyai jumlah pengambilan nitrit diet tertinggi mempunyai 27 peratus peningkatan risiko untuk membangunkan keadaan boleh balik.

Para saintis juga mendapati orang yang mempunyai pengambilan natrium nitrit tertinggi – bahan tambahan paling penting yang bertanggungjawab untuk warna dan rasa ciri yang dikaitkan dengan daging yang diawet – mempunyai risiko 53 peratus lebih tinggi untuk menghidap diabetes jenis 2.

Penulis utama Dr Bernard Srour, dari Sorbonne Paris Nord University, berkata: ‘Keputusan ini memberikan bukti baharu dalam konteks perbincangan semasa mengenai keperluan untuk pengurangan penggunaan aditif nitrit dalam daging yang diproses oleh industri makanan.

‘Dalam pada itu, beberapa pihak berkuasa kesihatan awam di seluruh dunia telah mengesyorkan rakyat mengehadkan penggunaan makanan yang mengandungi bahan tambahan kontroversi, termasuk natrium nitrit.’

Jumlah nitrit yang dimakan orang daripada bahan tambahan makanan dalam kajian itu, secara purata, 0.51mg sehari.

Kumpulan yang mengambil paling banyak nitrit mempunyai, secara purata, 0.62mg sehari.

Satu rasher bacon mengandungi sekitar 0.25mg nitrit, menurut penyelidikan terdahulu.

Kira-kira satu daripada 12 orang dewasa di UK dan AS menghidap diabetes jenis 2 dan daripada jumlah ini, 90 peratus adalah berat badan berlebihan atau obes.

Kajian terdahulu menunjukkan makan banyak daging merah dan terutamanya daging yang diproses dikaitkan dengan risiko yang lebih besar terhadap keadaan yang didorong oleh obesiti.

Walau bagaimanapun, pakar lain telah membangkitkan kebimbangan mengenai penemuan terkini dan cara pengambilan aditif makanan dinilai.

Mereka juga memberi amaran bahawa nitrit daripada bahan tambahan makanan hanya menyumbang kepada sekitar 4 hingga 6 peratus daripada jumlah pengambilan nitrit, dengan selebihnya datang dari sumber lain seperti air minuman.

Tom Sanders, profesor emeritus pemakanan dan dietetik di King’s College London, berkata: ‘Anggaran adalah berdasarkan penarikan semula pengambilan diet pada dua kali berasingan pada permulaan kajian tanpa anggaran lanjut dalam tempoh susulan lebih tujuh tahun.

‘Para penyelidik terpaksa meneka makanan yang mengandungi pelbagai aditif nitrit, tahap yang digunakan dalam produk dan jumlah makanan yang digunakan.’

Dr Duane Mellor, pakar diet berdaftar dan pensyarah kanan di Universiti Aston, berkata: ‘Apabila mempertimbangkan maksud data ini, mungkin perlu diperhatikan bahawa penggunaan nitrit sebagai bahan tambahan selalunya sebagai natrium nitrit yang digunakan untuk menyembuhkan daging seperti bacon, yang jika seseorang ingin mengurangkan risiko diabetes jenis 2 adalah sesuatu yang orang akan digalakkan untuk kurang makan.

‘Cara terbaik untuk mengurangkan risiko anda menghidap diabetes jenis 2 adalah dengan aktif secara fizikal, mengekalkan berat badan yang sihat untuk anda dan makan diet yang pelbagai berdasarkan sayur-sayuran, kekacang, kacang, biji dan buah-buahan bersama-sama dengan bijirin penuh dan pengambilan makanan tenusu yang sederhana dan daging – terutamanya daging yang diproses.’

Penemuan itu diterbitkan dalam jurnal Plos Medicine.

Iklan

We want to thank the writer of this short article for this remarkable material

Amaran kesihatan mengenai sarni daging dan sosej


Visit our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/