Anak-anak sakit? Inilah yang anda perlu tahu tentang virus yang membawa kanak-kanak di hospital

kanak-kanak hospital di Louisiana telah melaporkan peningkatan dalam kemasukan menjelang musim sejuk biasa lonjakan tahun ini. Dan sementara COVID-19 masih ada, SARS-CoV-2 tidak memacu kebanyakan kemasukan dan lawatan ER, menurut data dari Hospital Kanak-kanak New Orleans.

Berikut ialah virus yang paling kerap dilihat oleh pakar pediatrik:

Rhinovirus dan Enterovirus

Virus ini biasanya menyebabkan gejala yang berkaitan dengan selesema biasa. Kedua-dua virus menyebabkan simptom yang sama dan tidak dapat dibezakan antara satu sama lain pada ujian yang digunakan kebanyakan hospital.

Ujian yang diberikan untuk kedua-dua virus ini di dua hospital kanak-kanak utama di New Orleans dan Baton Rouge kembali positif antara 40%-50%, menyumbang sebahagian besar peningkatan penyakit baru-baru ini.

Virus ini biasanya tidak teruk pada kanak-kanak yang sihat dan tidak bertanggungjawab untuk banyak kemasukan di hospital atau ICU. Kanak-kanak biasanya boleh pulih di rumah, menurut pakar pediatrik.

Enterovirus ialah subjek nasihat kesihatan persekutuan awal bulan ini disebabkan peningkatan kes. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit menyatakan bahawa jenis enterovirus tertentu yang dipanggil D68 telah menyebabkan penyakit yang lebih teruk, termasuk myelitis lembik akut, komplikasi neurologi yang jarang berlaku tetapi serius yang melibatkan kelemahan anggota. Kebanyakan hospital tidak mempunyai ujian yang cukup canggih untuk menentukan jenis enterovirus yang disimpan oleh pesakit.

Influenza A

Musim selesema biasanya meningkat pada bulan Oktober, tetapi Hospital Kanak-kanak New Orleans – hospital kanak-kanak terbesar di Louisiana – melihat keputusan selesema yang positif dalam kira-kira 1 dalam 5 pesakit yang menerima ujian. Doktor mengesyorkan kanak-kanak berumur 6 bulan ke atas mendapatkan vaksin selesema tahunan pada akhir Oktober.

Menurut CDC, kira-kira 8% penduduk mendapat selesema setiap musim. Kadar kejadian untuk kanak-kanak adalah lebih tinggi sedikit, iaitu kira-kira 9.3%. Semasa beberapa tahun selesema yang teruk, kadarnya setinggi sekitar 19% pada kanak-kanak di bawah umur 4 tahun.

Adenovirus

Kira-kira satu daripada sepuluh ujian telah kembali positif di Hospital Kanak-kanak New Orleans untuk adenovirus, yang menyebabkan gejala seperti selsema termasuk demam, sakit tekak, radang paru-paru, mata merah jambu dan kadangkala masalah perut.

Pihak berkuasa kesihatan persekutuan juga imenyiasat hubungan antara jangkitan adenovirus dan keradangan hati punca yang tidak diketahui pada sesetengah kanak-kanak.

RSV

RSV, atau virus pernafasan syncytial, adalah penyakit yang menyebabkan kemasukan yang lebih serius, termasuk di unit rawatan rapi, menurut pakar pediatrik. Di hospital kanak-kanak Baton Rouge, kadar positif ujian telah setinggi 21% dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Bayi yang baru lahir dan kanak-kanak di bawah 6 bulan paling berisiko untuk kes RSV yang teruk. Kanak-kanak kecil lain yang mempunyai masalah paru-paru sedia ada atau masalah sistem imun juga berisiko lebih tinggi.

Hampir semua kanak-kanak akan menghadapi jangkitan RSV pada usia 2 tahun. Satu hingga dua daripada setiap 100 kanak-kanak yang berumur kurang daripada 6 bulan dengan jangkitan RSV mungkin perlu dimasukkan ke hospital. Kebanyakannya bertambah baik dan dilepaskan dalam beberapa hari dengan penjagaan sokongan.

COVID

COVID-19 masih muncul dalam kalangan kanak-kanak, walaupun kadarnya tidak setinggi dahulu. Kira-kira 2% daripada ujian COVID kembali positif di Hospital Kanak-kanak New Orleans dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Walaupun kanak-kanak berumur lebih 6 bulan layak mendapat vaksin COVID-19, majoriti kanak-kanak kecil di Louisiana tidak diberi vaksin. Kira-kira 2% kanak-kanak bawah empat tahun di negeri ini telah menerima vaksin COVID-19.

Untuk mengelakkan kebanyakan penyakit pernafasan, CDC mengesyorkan langkah berjaga-jaga berikut:

  • Basuh tangan anda dengan kerap menggunakan sabun dan air selama 20 saat.
  • Elakkan menyentuh mata, hidung dan mulut anda dengan tangan yang tidak dicuci.
  • Elakkan hubungan rapat seperti bercium, memeluk, dan berkongsi cawan atau peralatan makan dengan orang yang sakit, dan apabila anda sakit.
  • Tutup batuk dan bersin anda dengan tisu atau lengan atas baju anda, bukan tangan anda.
  • Bersihkan dan nyah kuman permukaan yang sering disentuh, seperti mainan dan tombol pintu, terutamanya jika seseorang sakit.
  • Duduk di rumah apabila anda sakit.
  • Pertimbangkan untuk memakai topeng di sekeliling orang lain jika anda mengalami simptom pernafasan.
  • Hubungi pembekal penjagaan kesihatan dengan segera jika anda atau anak anda mengalami masalah bernafas atau mengalami kelemahan anggota badan secara tiba-tiba.
  • Pastikan anda atau anak anda mengikuti pelan tindakan asma yang terkini jika anda atau anak anda menghidap asma.
  • Ikuti perkembangan terkini dengan semua vaksin yang disyorkan.

We wish to thank the writer of this article for this amazing web content

Anak-anak sakit? Inilah yang anda perlu tahu tentang virus yang membawa kanak-kanak di hospital


Explore our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/