Angsa dari Esplanade dibunuh selepas menunjukkan simptom selesema burung

Pegawai dari Jabatan Taman & Rekreasi Boston berkata dua angsa yang tinggal di sepanjang Charles River Esplanade telah dimatikan selepas menunjukkan simptom selesema burung. Bahagian Penjagaan & Kawalan Haiwan bertindak balas kepada Esplanade pada hari Isnin selepas menerima beberapa panggilan mengenai dua angsa yang sakit. Dengan bantuan Anggota bomba Boston, Pegawai Kawalan Haiwan Patti Jones menangkap angsa dewasa dan membawa mereka ke kemudahan penjagaan haiwan di bandar itu. pegawai berkata.Pegawai berkata kedua-dua angsa mempunyai lima cygnets, dan seorang pemerhati keluarga angsa berkata pernah ada enam cygnets. ,” kata Dr. Patricia Arroyo.Arroyo berkata kematian cygnet itu nampaknya satu kemalangan yang menyedihkan, dan seluruh keluarga angsa kelihatan sihat dan bertindak. saya sepanjang hujung minggu. Tetapi pada hari Isnin, sesuatu berubah secara dramatik.”Pagi Isnin, saya mendapat panggilan dan kami keluar, dan ibunya benar-benar tertekan,” kata Arroyo.Arroyo dan pemerhati lain angsa Esplanade memanggil pakar hidupan liar dan memerhati dengan linangan air mata dan hujan, ketika ibu angsa bergelut untuk mengangkat kepalanya.” Dan ketika itu berlaku, kami melihat lima ekor bayi cygnet yang tinggal berenang kembali ke sarang seorang diri. Dan kemudian kami mendapati ayah dalam kesusahan, sebenarnya dalam keadaan lebih buruk daripada ibu, “Kata Arroyo. Lima ekor cygnet telah ditangkap dan dibawa ke Pusat Hidupan Liar Cape di Barnstable, yang akan menguji burung untuk selesema burung dan membantu memulihkan mereka. Selesema burung yang teruk telah merebak ke seluruh dunia dan dalam beberapa minggu kebelakangan ini, telah membunuh beratus-ratus burung di pulau Massachusetts Martha’s Vineyard. Walaupun pegawai Boston berkata, angsa yang disingkirkan itu menunjukkan simptom selesema burung, ada yang tertanya-tanya sama ada alga biru-hijau mungkin mempunyai dipersalahkan — kerana panas yang teruk pada hari Ahad boleh menyebabkan cyanobacteria toksik berkembang. Kematian angsa itu berlaku hampir 13 bulan selepas seekor induk angsa yang bersarang di sepanjang Charles River Esplanade mati secara tiba-tiba. Jabatan Kawalan Haiwan Boston kemudiannya berkata nekropsi yang dilakukan ke atas angsa itu tidak memberikan apa-apa gambaran tambahan tentang kematiannya.”Sungguh menyedihkan bahawa sesuatu yang membawa kita semua kegembiraan ini bertukar menjadi sakit hati sekali lagi,” kata Manuela Jambrina-Escobar.People yang menghadapi burung dalam kesusahan digalakkan untuk menjaga jarak, tetapi mengambil gambar atau video dan menghantarnya ke Bahagian Perikanan dan Hidupan Liar Massachusetts. Kesusahan itu mungkin berkaitan dengan selesema burung, dan para pegawai mengatakan adalah sangat penting untuk mencuba dan menjejaki penyebaran virus itu. Pegawai Boston tidak menyatakan sama ada kedua-dua angsa yang dieutanasi pada hari Isnin akan menjalani nekropsi untuk menentukan sama ada mereka secara rasmi meninggal dunia akibat selesema burung.

Pegawai dari Jabatan Taman & Rekreasi Boston berkata dua ekor angsa yang tinggal di sepanjang Charles River Esplanade telah dimatikan selepas menunjukkan simptom selesema burung.

Bahagian Penjagaan & Kawalan Haiwan bertindak balas kepada Esplanade pada hari Isnin selepas menerima beberapa panggilan mengenai dua angsa yang sakit.

Dengan bantuan anggota bomba Boston, Pegawai Kawalan Haiwan Patti Jones menangkap angsa dewasa dan membawa mereka ke kemudahan penjagaan haiwan di bandar itu.

“Malangnya, burung-burung itu agak sakit, menunjukkan simptom yang konsisten dengan selesema burung dan dimatikan secara berperikemanusiaan,” kata kenyataan seorang pegawai Taman & Rekreasi.

Pegawai berkata kedua-dua angsa mempunyai lima cygnets, dan seorang pemerhati keluarga angsa berkata pernah ada enam cygnets.

“Trauma utama mula berlaku pada malam Jumaat, apabila salah satu daripada enam bayi cygnets benar-benar mati berhampiran sarang,” kata Dr. Patricia Arroyo.

Arroyo berkata kematian cygnet itu nampaknya satu kemalangan yang menyedihkan, dan seluruh keluarga angsa kelihatan sihat dan aktif sepanjang hujung minggu. Tetapi pada hari Isnin, sesuatu berubah secara mendadak.

“Pagi Isnin, saya mendapat panggilan dan kami keluar, dan ibu berada dalam kesusahan sebenar,” kata Arroyo.

Arroyo dan pemerhati angsa Esplanade yang lain memanggil pakar hidupan liar dan memerhati dalam linangan air mata dan hujan, ketika ibu angsa bergelut untuk mengangkat kepalanya.

Dr Patricia Arroyo

Angsa betina ini bergelut untuk mengangkat kepalanya ketika berada di Sungai Charles di Boston, Massachusetts, pada 27 Jun 2022. Pegawai bandar berkata angsa ini dan seekor angsa jantan, yang mempunyai sarang cygnets di sepanjang Charles River Esplanade, telah dibunuh kerana mereka menunjukkan simptom yang konsisten dengan selesema burung.

“Dan ketika itu berlaku, kami melihat lima ekor bayi cygnets yang tinggal berenang kembali ke sarang seorang diri. Dan kemudian kami mendapati ayah dalam kesusahan, sebenarnya dalam keadaan lebih teruk daripada ibunya,” kata Arroyo.

Ini swan cygnets adalah yatim di sepanjang Charles Sungai Esplanade selepas ibu bapa mereka  x20;terpaksa dihapuskan selepas menunjukkan simptom konsisten dengan selesema burung.

Ihsan

Anak-anak angsa ini menjadi yatim piatu di sepanjang Charles River Esplanade selepas ibu bapa mereka terpaksa dimatikan selepas menunjukkan simptom yang konsisten dengan selesema burung.

Lima cygnets telah ditangkap dan dibawa ke Pusat Hidupan Liar Cape di Barnstable, yang akan menguji burung untuk selesema burung dan membantu memulihkan mereka.

Selesema burung yang teruk telah merebak ke seluruh dunia dan dalam beberapa minggu kebelakangan ini, telah membunuh ratusan burung di pulau Massachusetts Martha’s Vineyard.

Walaupun pegawai Boston berkata, angsa yang disingkirkan itu menunjukkan simptom selesema burung, ada yang tertanya-tanya sama ada alga biru-hijau mungkin dipersalahkan – kerana haba yang teruk pada hari Ahad boleh menyebabkan cyanobacteria toksik berkembang.

Kematian angsa itu berlaku hampir 13 bulan selepas ibu angsa yang bersarang di sepanjang Charles River Esplanade mati secara tiba-tiba. Jabatan Kawalan Haiwan Boston kemudiannya berkata nekropsi dilakukan pada angsa itu tidak memberikan sebarang gambaran tambahan tentang kematiannya.

“Sungguh menyedihkan apabila sesuatu yang membawa kita semua kegembiraan ini bertukar menjadi kesedihan semula,” kata Manuela Jambrina-Escobar.

Orang ramai yang menemui burung dalam kesusahan digalakkan untuk menjaga jarak, tetapi mengambil gambar atau video dan menghantarnya ke Bahagian Perikanan dan Hidupan Liar Massachusetts. Kesusahan itu mungkin berkaitan dengan selesema burung, dan para pegawai mengatakan adalah sangat penting untuk mencuba dan menjejaki penyebaran virus itu.

Pegawai Boston tidak menyatakan sama ada kedua-dua angsa yang telah dieutanasi pada hari Isnin akan menjalani nekropsi untuk menentukan sama ada mereka secara rasmi mati akibat selesema burung.

We want to say thanks to the author of this write-up for this incredible material

Angsa dari Esplanade dibunuh selepas menunjukkan simptom selesema burung


We have our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/