Antibiotik Baharu Membunuh Bakteria Berbahaya dan Tahan

Penyelidikan adalah langkah penting dalam pembangunan ubat baru yang berkesan.

Antibiotik baru yang boleh melawan bakteria tahan.

Antibiotik telah lama dianggap sebagai penawar ajaib untuk jangkitan bakteria. Walau bagaimanapun, banyak patogen telah berkembang untuk menahan antibiotik dari masa ke masa dan dengan itu usaha untuk mendapatkan ubat baru menjadi lebih mendesak. Penyelidik dari Universiti Basel adalah sebahagian daripada pasukan antarabangsa yang menggunakan analisis pengiraan untuk mengenal pasti antibiotik baharu dan menguraikan cara tindakannya. Penyelidikan mereka adalah langkah penting dalam penciptaan ubat baru yang berkuasa.

WHO merujuk kepada peningkatan jumlah bakteria yang tahan terhadap antibiotik sebagai “pandemi senyap.” Keadaan ini menjadi lebih teruk oleh fakta bahawa tidak banyak ubat baru yang diperkenalkan ke pasaran dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Malah sekarang, tidak semua jangkitan boleh dirawat dengan betul, dan pesakit masih menghadapi risiko bahaya daripada campur tangan rutin.

Bahan aktif baharu diperlukan segera untuk menghentikan penyebaran bakteria tahan antibiotik. Satu penemuan penting baru-baru ini dibuat oleh pasukan yang diketuai oleh penyelidik dari Universiti Timur Laut di Boston dan Profesor Sebastian Hiller dari Biozentrum Universiti Basel. Hasil penyelidikan ini, yang merupakan komponen projek “AntiResist” Pusat Kecekapan dalam Penyelidikan (NCCR), baru-baru ini telah diterbitkan dalam Mikrobiologi Alam.

Lawan yang sukar

Para penyelidik menemui Dynobactin antibiotik baharu dengan pendekatan pemeriksaan pengiraan. Kompaun ini membunuh bakteria Gram-negatif, yang merangkumi banyak patogen berbahaya dan tahan. “Pencarian antibiotik terhadap kumpulan bakteria ini jauh dari perkara remeh,” kata Hiller. “Mereka dilindungi dengan baik oleh membran ganda mereka dan oleh itu menawarkan sedikit peluang untuk menyerang. Dan dalam jutaan tahun evolusi mereka, bakteria telah menemui banyak cara untuk menjadikan antibiotik tidak berbahaya.”

Hanya tahun lepas, pasukan Hiller menguraikan cara tindakan antibiotik peptida Darobactin yang baru ditemui. Pengetahuan yang diperoleh telah disepadukan ke dalam proses penyaringan untuk sebatian baru. Para penyelidik menggunakan fakta bahawa banyak bakteria menghasilkan peptida antibiotik untuk melawan satu sama lain. Dan bahawa peptida ini, berbeza dengan bahan semula jadi, dikodkan dalam genom bakteria.

Kesan maut

“Gen untuk antibiotik peptida tersebut berkongsi ciri ciri,” jelas pengarang bersama pertama Dr. Seyed M. Modaresi. “Menurut ciri ini, komputer secara sistematik menyaring keseluruhan genom bakteria yang menghasilkan peptida tersebut. Itulah cara kami mengenal pasti Dynobactin.” Dalam kajian mereka, penulis telah menunjukkan bahawa sebatian baru ini sangat berkesan. Tikus dengan sepsis yang mengancam nyawa yang disebabkan oleh bakteria tahan terselamat daripada jangkitan teruk melalui pemberian Dynobactin.

Dengan menggabungkan kaedah yang berbeza, para penyelidik telah dapat menyelesaikan struktur serta mekanisme tindakan Dynobactin. Peptida ini menyekat protein membran bakteria BamA, yang memainkan peranan penting dalam pembentukan dan penyelenggaraan sampul bakteria pelindung luar. “Dynobactin melekat di BamA dari luar seperti palam dan menghalangnya daripada melakukan tugasnya. Jadi, bakteria mati, “kata Modaresi. “Walaupun Dynobactin hampir tidak mempunyai persamaan kimia dengan Darobactin yang sudah diketahui, namun ia mempunyai sasaran yang sama pada permukaan bakteria. Ini, kami tidak sangka pada awalnya.”

Rangsangan untuk penyelidikan antibiotik

Pada peringkat molekul, bagaimanapun, para saintis telah menemui bahawa Dynobactin berinteraksi secara berbeza dengan BamA daripada Darobactin. Dengan menggabungkan ciri kimia tertentu dari kedua-duanya, ubat-ubatan yang berpotensi boleh dipertingkatkan dan dioptimumkan lagi. Ini adalah langkah penting dalam perjalanan ke ubat yang berkesan. “Pemeriksaan berasaskan komputer akan memberikan rangsangan baharu kepada pengenalpastian antibiotik yang diperlukan segera,” kata Hiller. “Pada masa hadapan, kami mahu meluaskan carian kami dan menyiasat lebih banyak peptida dari segi kesesuaian mereka sebagai ubat antimikrob.”

Rujukan: “Pengenalpastian pengiraan antibiotik sistemik untuk bakteria Gram-negatif” oleh Ryan D. Miller, Akira Iinishi, Seyed Majed Modaresi, Byung-Kuk Yoo, Thomas D. Curtis, Patrick J. Lariviere, Libang Liang, Sangkeun Son, Samantha Nicolau, Rachel Bargabos, Madeleine Morrissette, Michael F. Gates, Norman Pitt, Roman P. Jakob, Parthasarathi Rath, Timm Maier, Andrey G. Malyutin, Jens T. Kaiser, Samantha Niles, Blake Karavas, Meghan Ghiglieri, Sarah EJ Bowman, Douglas C. Rees, Sebastian Hiller dan Kim Lewis, 26 September 2022, Mikrobiologi Alam.
DOI: 10.1038/s41564-022-01227-4

We would love to say thanks to the writer of this write-up for this remarkable web content

Antibiotik Baharu Membunuh Bakteria Berbahaya dan Tahan


You can find our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/