Antibiotik boleh membawa kepada jangkitan kulat yang mengancam nyawa kerana gangguan kepada mikrobiom usus – kajian baharu

Jangkitan kulat membunuh kira-kira bilangan orang yang sama setiap tahun sebagai tuberkulosis. Mereka kebanyakannya menyerang orang yang terdedah kerana mereka mempunyai sistem imun yang rosak yang disebabkan oleh penyakit asas, seperti kanser, atau jangkitan virus, seperti HIV atau COVID. kami kajian baru menunjukkan bahawa antibiotik boleh menyebabkan kecacatan sistem imun yang meningkatkan risiko jangkitan kulat berbahaya.

Candida adalah kulat yang menjadi punca biasa jangkitan kulat pada manusia. Seriawan jangkitan yis disebabkan oleh Candida. Tetapi ia juga boleh menyebabkan jangkitan saluran darah yang mengancam nyawa yang dipanggil kandidiasis invasif.

Salah satu faktor risiko untuk mendapat kandidiasis invasif adalah antibiotik. Apabila kita mengambil antibiotik, kita membunuh beberapa bakteria usus kita. Ini boleh mewujudkan ruang untuk kulat usus (seperti Candida) untuk membesar. Dan jika usus anda rosak akibat kemoterapi atau pembedahan, maka Candida boleh keluar dari usus dan menyebabkan jangkitan saluran darah.

Namun cara yang paling biasa orang mendapat candidiasis invasif bukan dari usus mereka, tetapi dari kulit mereka. Pesakit di ICU yang dipasang dengan kateter intravena boleh mendapat kandidiasis invasif, terutamanya jika mereka telah dirawat dengan antibiotik.

Kami ingin mengetahui dengan tepat mengapa antibiotik membuat jangkitan kulat seperti kandidiasis invasif lebih berkemungkinan. Untuk menyiasat, kami merawat tikus dengan koktel antibiotik spektrum luas dan kemudian menjangkitinya Candida kulat. Kami membandingkannya dengan kumpulan kawalan tikus yang kami jangkitan kulat Candida, tetapi tidak dirawat dengan koktel antibiotik.

Kami mendapati bahawa rawatan antibiotik menjadikan tikus lebih sakit apabila mereka dijangkiti kulat. Dalam jangkitan kulat ini, biasanya buah pinggang yang menjadi sasaran jangkitan dan tikus menjadi sakit kerana buah pinggang mereka berhenti berfungsi. Tetapi itu tidak berlaku di sini. Walaupun antibiotik membuat tikus lebih sakit, mereka mengawal jangkitan kulat di buah pinggang sama seperti tikus yang tidak menerima antibiotik. Jadi apa yang membuat mereka sakit?

Ternyata antibiotik menyebabkan kecacatan dalam tindak balas imun anti-kulat, khususnya dalam usus. Tikus yang dirawat antibiotik mempunyai tahap jangkitan kulat yang lebih tinggi dalam usus berbanding tikus yang tidak dirawat. Akibatnya bakteria usus kemudiannya melarikan diri ke dalam darah. Tikus yang dirawat antibiotik kini mempunyai kedua-dua jangkitan bakteria dan kulat untuk ditangani. Ini menjadikan mereka lebih sakit daripada tikus yang tidak mempunyai antibiotik.

Untuk mengetahui sebab ini berlaku, kami menganalisis sel imun dalam usus untuk mengetahui cara antibiotik menyebabkan tindak balas imun anti-kulat yang rosak. Sel imun dalam usus menghasilkan protein kecil yang dipanggil sitokin yang bertindak sebagai mesej kepada sel lain. Contohnya, sitokin yang dipanggil IL-17 dan GM-CSF membantu sel imun melawan jangkitan kulat. Kami mendapati bahawa antibiotik mengurangkan jumlah sitokin ini dalam usus, yang kami fikir adalah sebahagian daripada sebab tikus yang dirawat antibiotik tidak dapat mengawal jangkitan kulat dalam usus atau menghalang bakteria daripada melarikan diri.

Kulat Candida boleh menyebabkan jangkitan saluran darah yang mengancam nyawa.
Perpustakaan Foto Sains / Foto Stok Alamy

Penyelesaian yang berpotensi

Sesetengah sitokin ini boleh diberikan kepada pesakit sebagai ubat meningkatkan imun untuk membantu melawan jangkitan. Untuk melihat sama ada ini mungkin pilihan untuk pesakit yang dirawat antibiotik yang berisiko untuk jangkitan kulat, kami menyuntik tikus yang dirawat antibiotik kami dengan beberapa sitokin ini dan mendapati bahawa kami boleh mengurangkan sakit mereka. Penemuan kami bermakna kami mungkin mempunyai cara untuk membantu pesakit yang memerlukan antibiotik dan berisiko mendapat jangkitan kulat.

Seterusnya, kami ingin mengetahui sama ada terdapat antibiotik khusus yang meningkatkan risiko jangkitan kulat. Kami merawat tikus dengan antibiotik yang berbeza dan mendapati bahawa vankomisin, antibiotik yang biasa digunakan untuk merawat jangkitan C diff di hospital, menjadikan tikus lebih sakit selepas jangkitan kulat. Vancomycin mengeluarkan bakteria yang meningkatkan imun daripada mikrobiom usus yang diperlukan untuk mengarahkan sistem imun untuk membuat IL-17.

Adakah mana-mana penyelidikan ini relevan untuk orang ramai? Analisis rekod pesakit kami mencadangkannya. Kami melihat pangkalan data besar rekod hospital dan mendapati bahawa jangkitan bersama bakteria/kulat yang serupa mungkin berlaku pada manusia selepas mereka dirawat dengan antibiotik.

Memandangkan masalah rintangan antibiotik yang semakin meningkat, ia kini lebih penting daripada antibiotik digunakan dengan berhati-hati. Penyelidikan kami menunjukkan antibiotik mungkin memberikan risiko tambahan jangkitan kulat berbahaya. Walau bagaimanapun, antibiotik adalah faktor risiko yang boleh kita kawal. Jangkitan kulat kekal sebagai masalah penting untuk kesihatan manusia, tetapi kajian seperti kami membantu kami memahami cara melawannya.

We want to thank the writer of this short article for this incredible content

Antibiotik boleh membawa kepada jangkitan kulat yang mengancam nyawa kerana gangguan kepada mikrobiom usus – kajian baharu


Check out our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/