Apa yang anda perlu tahu tentang penggalak kedua

Minggu lepas, Pentadbiran Makanan dan Dadah dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit membenarkan dos keempat vaksin COVID-19 untuk orang yang berumur 50 tahun ke atas, serta sesetengah orang yang mengalami gangguan imun.

Keputusan itu dibuat ketika kes COVID-19 dan kemasukan ke hospital di Amerika Syarikat semakin berkurangan. Pada masa ini, lebih daripada 99% daerah AS mempunyai tahap komuniti COVID-19 yang rendah atau sederhana, menurut data CDC.

Jadi mengapa seseorang memerlukan penggalak lain pada masa di mana virus itu beredar pada tahap yang agak rendah? Yahoo News bercakap dengan Katelyn Jetelina, ahli epidemiologi di Pusat Sains Kesihatan Universiti Texas, untuk memecahkan perkara yang perlu diketahui oleh rakyat Amerika mengenai penggalak kedua.

Mengapa penggalak lain diperlukan?

Terdapat dua sebab utama agensi kesihatan persekutuan AS mengesyorkan penggalak lain untuk sesetengah individu berisiko tinggi. Satu sebabnya ialah ada beberapa bukti bahawa perlindungan vaksin terhadap jangkitan dan kesan serius daripada COVID-19 semakin berkurangan dari semasa ke semasa, terutamanya bagi mereka yang lebih tua dan lemah imun.

Satu kajian yang dijalankan oleh CDC mendapati bahawa keberkesanan vaksin terhadap Omicron, varian COVID yang lebih mudah berjangkit dan boleh mengelak imuniti vaksin, semakin berkurangan dari semasa ke semasa. Menurut kajian itu, keberkesanan vaksin terhadap lawatan kecemasan dan penjagaan segera adalah 87% dua bulan selepas dos ketiga, tetapi ia menurun kepada 66% pada bulan keempat selepas dos ketiga. Keberkesanan vaksin terhadap kemasukan ke hospital juga sedikit berkurangan, walaupun kajian menunjukkan ia sebahagian besarnya bertahan lima bulan selepas dos ketiga.

Seorang pesakit menerima vaksin COVID-19 Pfizer-BioNTech di Los Angeles. (Reuters/Shannon Stapleton)

Satu lagi sebab penggalak kedua disyorkan pada masa ini ialah Amerika Syarikat sedang bersiap sedia untuk gelombang COVID-19 baharu yang dipacu oleh gelombang yang lebih mudah berjangkit. Subvarian Omicron dikenali sebagai BA.2. Strain, yang telah mendorong lonjakan COVID-19 baharu di China, United Kingdom dan Eropah, baru-baru ini menjadi dominan di AS, menurut data CDC. BA.2 kini menyumbang kira-kira 72% daripada kes koronavirus baharu di seluruh negara, menurut agensi itu.

Terdapat tanda-tanda awal bahawa gelombang jangkitan BA.2 telah pun bermula. Sepanjang dua minggu lalu, lebih daripada sedozen negeri, majoriti di Timur Laut, telah menyaksikan peningkatan dalam kes. Di New York, Massachusetts dan New Jersey, kes meningkat lebih daripada 30 peratus, menurut data New York Times.

Walaupun kesan muktamad BA.2 di AS masih belum dapat dilihat, pakar kesihatan tidak meramalkan varian menyebabkan lonjakan besar seperti yang berlaku di Eropah. Walau bagaimanapun, Jetelina berkata menggunakan penggalak tambahan sekarang adalah “langkah proaktif” untuk kekal selangkah di hadapan virus, yang “bermutasi dengan cepat.”

“Terlalu ramai orang mempunyai antibodi yang semakin berkurangan, dan masih ada faedah untuk melindungi daripada gelombang baharu yang mungkin datang atau tidak,” katanya.

Apakah faedah dan risiko dos keempat?

Kebanyakan data yang mendorong keputusan FDA dan CDC untuk membenarkan penggalak kedua datang dari Israel, di mana dos tambahan telah dilancarkan beberapa bulan lalu, kata Jetelina.

“Terdapat dua perdebatan yang sedang berlaku sekarang dengan penggalak: Adakah vaksin kami bertujuan untuk melindungi daripada jangkitan atau adakah ia bertujuan untuk melindungi daripada penyakit teruk dan kemasukan ke hospital? Dan apa yang kita lihat dengan dos keempat ialah terdapat manfaat kepada kedua-dua dos di Israel [for older adults],” dia berkata.

Terdapat pada masa ini tiga kajian penggalak kedua dari Israel yang menyokong ini. Salah satu kajian melihat kira-kira sejuta orang berumur 60 tahun ke atas yang telah menerima dos keempat sekurang-kurangnya empat bulan selepas dos ketiga.

Menurut Ini belajar, “dos keempat mengurangkan kadar jangkitan sebanyak dua kali ganda dan mengurangkan kadar penyakit teruk sebanyak empat kali ganda, menjadikannya empat kali lebih rendah,” kata Jetelina. “Jadi sekali lagi, penggalak kedua atau dos keempat mempunyai kesan yang bermakna kepada orang dewasa yang lebih tua.”

Yodit Ben Ari, 89, menerima dos keempat vaksin COVID di Netanya, Israel.

Yodit Ben Ari, 89, menerima dos keempat vaksin COVID di rumah persaraan di Netanya, Israel. (Ammar Awad/Reuters)

Kajian lain, dan mungkin yang paling penting daripada ketiga-tiganya, telah dijalankan di Clalit Health, salah satu organisasi penjagaan kesihatan terbesar di Israel, di kalangan orang berusia lebih 60 tahun dan juga empat bulan selepas suntikan ketiga mereka. Ini menunjukkan rakyat Israel yang menerima penggalak kedua mengurangkan peluang kematian mereka sebanyak 78%.

Tetapi bagaimana dengan penduduk yang lebih muda? Jetelina berkata masih belum banyak kajian yang melihat keberkesanan dos keempat di kalangan orang muda. Tetapi satu kajian kecil, juga dijalankan di Israel di kalangan pekerja penjagaan kesihatan, mendapati bahawa dos keempat meningkatkan antibodi, yang akan mengurangkan kemungkinan jangkitan.

“Tetapi di luar itu, imuniti kelihatan seperti maksimum dengan orang dewasa yang sihat,” kata Jetelina. “Dalam erti kata lain, tiada peningkatan bermakna dalam kualiti sistem imun selepas empat dos di kalangan populasi muda, dan oleh itu terdapat sedikit faedah tambahan keberkesanan tetapi tidak signifikan secara statistik,” tambahnya.

Berdasarkan kajian ini, dan kekurangan bukti yang ada pada masa ini untuk menyokong penggalak kedua bagi mereka yang lebih muda dan sihat, Jetelina berpendapat tidak mungkin dos tambahan akan disyorkan untuk orang di bawah 50 tahun di Amerika Syarikat. Bagaimanapun, itu mungkin berubah, katanya, jika varian kebimbangan lain muncul dan apabila musim luruh menghampiri. Ini adalah masa di mana kes COVID-19 dijangka meningkat dan apabila imuniti vaksin orang mungkin mula berkurangan.

Dari segi keselamatan, FDA berkata minggu lalu bahawa “manfaat yang diketahui dan berpotensi daripada dos penggalak vaksin COVID-19 kedua dengan salah satu daripada vaksin ini melebihi risiko yang diketahui dan berpotensi” dalam populasi yang kini layak untuk suntikan.

Seorang pekerja perubatan yang memegang picagari menyediakan dos vaksin di Tel Aviv, Israel.

Seorang pekerja di Tel Aviv, Israel, menyediakan dos vaksin selepas Israel meluluskan suntikan penggalak kedua untuk imunokompromi, orang berumur lebih 60 tahun dan kakitangan perubatan. (Amir Cohen/Reuters)

Siapa yang layak mendapat penggalak kedua?

Berdasarkan pengesyoran FDA dan CDC, penggalak kedua vaksin Pfizer-BioNTech atau Moderna kini boleh diberikan kepada individu terjejas imun tertentu dan orang berumur 50 tahun ke atas sekurang-kurangnya 4 bulan selepas mereka menerima dos penggalak pertama bagi mana-mana COVID- yang dibenarkan atau diluluskan. 19 vaksin.

Orang yang berumur 12 tahun dan lebih tua dengan jenis gangguan autoimun tertentu, seperti mereka yang telah menjalani pemindahan organ, juga akan layak untuk dos penggalak kedua suntikan Pfizer, kata FDA, manakala mereka yang berumur 18 tahun ke atas yang layak menerima suntikan boleh memilih antara Pfizer’s dan Moderna’s.

CDC juga mengesyorkan agar orang dewasa yang menerima siri utama Johnson & Johnson satu dos dan menerima penggalak sekurang-kurangnya empat bulan lalu mendapatkan penggalak kedua menggunakan salah satu daripada dua vaksin COVID-19 mRNA yang tersedia — Moderna atau Pfizer.

Ramai orang bertanya mengapa kedua-dua FDA dan CDC mengesyorkan dos tambahan untuk orang berumur 50 tahun ke atas apabila kebanyakan penyelidikan di Israel yang mendorong keputusan itu mengkaji individu yang berumur 60 tahun ke atas. Pada hari Isnin, Peter Marks, yang menyelia bahagian vaksin FDA, menjelaskan sebabnya.

“Sebab mengapa kami merasakan adalah sangat munasabah untuk memasukkan lingkungan umur 50 hingga 65 adalah kerana kira-kira satu pertiga orang di Amerika Syarikat dalam lingkungan umur tersebut mempunyai komorbiditi perubatan,” kata Marks pada podcast “Dalam Bubble dengan Andy Slavitt” . “Keselamatan adalah sangat baik dan idea di sini ialah, anda tahu, kadangkala lebih mudah untuk mengatakan, ‘Lihat, kita tahu secara umum dengan virus pernafasan orang yang berumur lebih 50 tahun cenderung mempunyai lebih banyak masalah daripada orang di bawah 50 tahun. umur. Mungkin ia adalah idea yang baik untuk menggalakkan semua orang di sini sekiranya kita mempunyai gelombang lain,’” tambahnya.

Presiden Biden menerima vaksin penggalak COVID-19 pada 30 Mac.

Presiden Biden menerima vaksin penggalak COVID-19 pada 30 Mac. (Kevin Lamarque/Reuters)

Sekiranya anda mendapatkan penggalak kedua sekarang atau tunggu?

Ramai pakar, termasuk Jetelina, berkata penggalak kedua pasti boleh menunggu jika anda sihat dan peredaran virus di tempat anda tinggal sangat rendah. Tetapi jika anda tinggal atau bekerja di tempat di mana kes tinggi atau semakin meningkat, atau jika anda sedang melancong atau mempunyai rancangan lain yang akan meletakkan anda pada peningkatan risiko, masuk akal untuk meneruskan dan mendapatkan dos keempat sekarang.

Bagi mereka yang bercadang untuk menunggu, Jetelina memberi amaran agar tidak mencuba masa penggalak tepat sebelum gelombang. “Kami tahu bahawa virus ini terus bermutasi dan varian kebimbangan boleh muncul. Kami juga tahu bahawa penggalak mengambil masa untuk bekerja dengan potensi penuh mereka, “tulisnya dalam a surat berita yang dia tulisnya dipanggil “Epidemiologi Tempatan Anda.” “Mencari titik manis masa untuk merangsang sebelum gelombang adalah mungkin, tetapi berpotensi berisiko dengan manfaat tambahan yang tidak banyak,” tambahnya.

Dr. Monica Gandhi, pakar penyakit berjangkit dan profesor perubatan di Universiti California, San Francisco, memberitahu CNET bahawa strategi yang baik mungkin adalah untuk merancang penggalak kedua anda sebelum musim gugur, iaitu apabila kes COVID dan virus pernafasan lain cenderung meningkat.

“Saya lebih suka ibu bapa saya mendapat penggalak pada akhir musim panas, jadi mereka dilindungi sepenuhnya pada musim gugur,” kata Gandhi.

Jika anda telah menerima penggalak pertama anda dan mempunyai kes jangkitan Omicron yang disahkan, Jetelina dan pakar lain telah berkata anda pasti boleh menunggu.

“Sebenarnya tidak ada keperluan atau sangat sedikit keperluan untuk mendapatkan dos keempat, dan itu disebabkan oleh perkara ini yang dipanggil imuniti hibrid,” kata Jetelina. “Banyak kajian telah menunjukkan bahawa ini sebenarnya adalah perlindungan yang sangat hebat dan itu kerana imuniti vaksin adalah terus ke arah protein spike, manakala imuniti yang disebabkan oleh jangkitan ditujukan kepada virus secara keseluruhan,” jelasnya.

Kedua-dua CDC dan FDA mengesyorkan dos keempat tanpa mengira jangkitan sebelumnya. Walau bagaimanapun, Jetelina berkata imuniti hibrid adalah laluan berdaya maju untuk perlindungan yang dia harap kedua-dua agensi akan segera mengenali.

Apa yang kebanyakan pakar mengesyorkan dapatkan segera, jika anda belum melakukannya, ialah penggalak pertama, yang penting untuk mengekalkan tahap perlindungan yang tinggi terhadap penyakit teruk daripada semua jenis Omicron.

“Dos ketiga adalah sangat penting terhadap Omicron dan itu kerana terdapat beberapa pencerobohan imun yang serius dengan Omicron, serta perlindungan yang semakin berkurangan dari semasa ke semasa. … Orang ramai perlu mendapatkan penggalak itu secepat mungkin untuk perlindungan muktamad,” kata Jetelina.

Di manakah saya boleh mendapatkan penggalak kedua saya?

Minggu lepas, the Pentadbiran Biden mengumumkan ia melancarkan COVID.govtapak web kedai sehenti baharu di mana individu boleh mengetahui tempat untuk mengakses vaksin, ujian, rawatan dan topeng berkualiti tinggi.

Untuk mencari penggalak berhampiran anda, anda boleh melawati tapak sekarang. Anda juga boleh mendapatkan maklumat penggalak di vaccines.gov.

We would love to give thanks to the author of this post for this incredible content

Apa yang anda perlu tahu tentang penggalak kedua


Our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/