Apa yang Hebat Tentang Makanan Super? – Berita Neurosains

Ringkasan: Penyelidik mempersoalkan sama ada apa yang dipanggil “makanan super” benar-benar baik untuk anda seperti yang didakwa orang dan, jika ya, bagaimanakah ia harus diambil sebagai sebahagian daripada diet seimbang.

Sumber: Universiti New South Wales

Semua orang telah mendengar pepatah lama yang baik: “Sebiji epal sehari menjauhkan doktor.”

Ia adalah frasa yang menunjukkan bahawa epal mungkin yang pertama dilabelkan sebagai “makanan super,” lama sebelum istilah itu menjadi popular.

Tetapi kini, tidak seminggu berlalu tanpa trend makanan super baharu di media sosial, menjanjikan untuk memberikan manfaat kesihatan yang menakjubkan. Kegilaan baru-baru ini termasuk quinoa, biji chia dan kale.

Perkara yang paling penting, bagaimanapun, adalah sama ada makan sesuatu seperti kangkung empat kali seminggu benar-benar menyokong kesihatan tulang anda. Atau adakah seseorang baru sahaja melakukan kempen pemasaran terhebat yang pernah ada?

Pakar makanan dan pemakanan, Profesor Madya Jayashree Arcot dari Sekolah Kejuruteraan Kimia UNSW, berkata istilah makanan super kadangkala dilemparkan secara longgar oleh “guru gaya hidup.” Walaupun tiada definisi yang dipersetujui secara universal untuk “makanan super,” terdapat penghargaan terhadap manfaat kesihatan kerana kehadiran bahan bioaktif dan sebatian yang terdapat di dalamnya.

“Secara saintifik, tidak ada makanan super—ia pada asasnya merujuk kepada makanan atau sebatian yang kaya dengan nutrien yang mempunyai sifat yang boleh memberi kesan kepada kesihatan—tetapi dengan label yang ketara,” kata Profesor Madya Arcot.

“Bagaimanapun, istilah itu malangnya boleh mengelirukan orang ramai untuk berfikir bahawa makanan tertentu mempunyai khasiat pemakanan dan kesihatan yang luar biasa dan memakannya boleh menyelesaikan setiap masalah kesihatan.

“Walaupun tidak ada kumpulan makanan tunggal yang memegang kunci untuk membuka kunci manfaat kesihatan yang hebat, kami tahu bahawa sesetengah makanan lebih baik untuk kami daripada yang lain. Apabila kita menjadi lebih fokus untuk menjaga kesihatan kita, secara semula jadi kita mula memberi lebih perhatian kepada apa yang kita makan.

“Makanan sahaja tidak dapat menangani kebimbangan kesihatan-tetapi ia boleh memainkan peranan sebagai sebahagian daripada pelan rawatan holistik. Jika matlamatnya adalah untuk menurunkan berat badan, makan makanan super seperti blueberry tidak akan mencapainya dengan sendirinya.

“Bagaimanapun, ia mencari keseimbangan gabungan makanan ini yang betul dan dalam kuantiti yang sederhana, untuk memberi kesan kesihatan.”

Bukan superfood kepada semua orang

Putar semula kira-kira 5 hingga 10 tahun yang lalu, sebelum istilah “makanan super” menjadi trend, frasa “makanan berfungsi” digunakan dalam komuniti makanan dan kesihatan.

Makanan berfungsi digunakan dalam konteks makanan yang bermanfaat dari segi fisiologi, dan berkemungkinan mengurangkan risiko perkembangan penyakit akibat penambahan atau penyingkiran nutrien tertentu.

Kemudian, istilah “makanan super” diperkenalkan untuk menggambarkan makanan dengan manfaat kesihatan yang disasarkan. Bagaimanapun, A/Prof. Arcot berkata setiap makanan boleh dikelaskan sebagai berfungsi—kerana semuanya mempunyai kesan tertentu pada badan.

“Kami sedar bahawa meminum susu, yang mempunyai kepekatan kalsium yang tinggi, sangat bagus untuk menguatkan tulang dan gigi kita, atau makan makanan yang tinggi dengan vitamin A berkesan untuk kesihatan mata kita,” katanya.

“Di satu pihak, makanan tinggi lemak biasanya dielakkan kerana risiko peningkatan kolesterol. Tetapi itu akan menjadi sangat penting kepada seseorang yang sudah berisiko tinggi kerana kita tahu bahawa terdapat juga lemak baik seperti alpukat dan biji chia yang dianggap sebagai makanan super.”

Kale mungkin merupakan salah satu makanan yang paling biasa disebut apabila makanan super disembur. Walaupun beberapa kajian telah menunjukkan bahawa kale mengandungi potensi antioksidan dan antikarsinogenik, masih terdapat kekurangan bukti literatur untuk menyimpulkan bahawa memakan kangkung memberikan lebih banyak manfaat kesihatan daripada sayur-sayuran silangan lain seperti kembang kol.

“Jika anda mula makan banyak kangkung, tiada siapa yang akan memberitahu anda ia tidak baik untuk anda. Melainkan anda seorang yang terdedah kepada batu karang, contohnya, maka anda mungkin mempunyai terlalu banyak oksalat—sebatian yang terdapat dalam sayur-sayuran berdaun apabila anda dinasihatkan untuk mengambil kurang daripadanya dalam diet anda,” kata A/Prof . Arcot.

“Jadi sebenarnya tidak ada pendekatan yang sesuai untuk semua.”

Bolehkah makanan super masih datang untuk menyelamatkan?

A/Prof. Arcot berkata kita perlu memberi perhatian yang teliti kepada profil pemakanan makanan untuk menentukan sama ada ia sesuai untuk masalah kesihatan yang sedang kita tangani.

“Tidak dinafikan bahawa mempunyai diet seimbang adalah baik untuk kesihatan keseluruhan seseorang,” katanya.

Lihat juga

“Sebagai contoh, diet Mediterranean ialah pelan pemakanan yang menyihatkan jantung yang merangkumi makanan seperti bijirin penuh, buah-buahan, sayur-sayuran dan makanan laut, dan dipercayai menyokong fungsi otak dan menggalakkan kesihatan jantung.”

A/Prof Arcot berkata sebatian yang terdapat dalam sesetengah makanan berpotensi untuk mencegah atau melambatkan permulaan beberapa penyakit kronik, seperti penyakit jantung koronari—yang mempunyai tindak balas keradangan yang mendasari dalam badan.

Ini menunjukkan beri biru di atas semak
Walaupun tiada definisi yang dipersetujui secara universal untuk “makanan super,” terdapat penghargaan terhadap manfaat kesihatan kerana kehadiran bahan bioaktif dan sebatian yang terdapat di dalamnya. Imej berada dalam domain awam

“Raspberi, beri biru, beri hitam dan cranberi adalah kuasa pemakanan vitamin, mineral, serat dan antioksidan dan sementara sifat ini boleh menangani keradangan, ia tidak boleh dipanggil makanan super kerana ujian kawalan rawak diperlukan untuk menilai keberkesanannya dalam mengurangkan keradangan.”

Sekuel kepada cerita superfood

Salah satu “makanan super” terbaharu ialah kunyit, rempah yang biasa digunakan dalam masakan, yang mengandungi sebatian kuat yang dipanggil curcumin yang terkenal dengan sifat anti-radang yang kuat.

Tetapi berapa banyak sebatian ini sebenarnya perlu kita ambil sebelum ia memberi kesan kepada badan?

A/Prof. Arcot berkata ini adalah kawasan yang kompleks dan lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengetahuinya.

“Kadang-kadang sebatian yang kita perlukan hanya wujud dalam kuantiti yang kecil dalam makanan yang kita makan, ” katanya.

“Masih jauh lagi perjalanan dari segi penyelidikan sebelum kita mengetahui kuantiti tepat yang diperlukan untuk membawa perubahan seperti ini dalam badan. Tetapi kita tahu bahawa kesannya boleh menjadi kumulatif dari masa ke masa, “katanya.

“Ini semua tentang pencegahan penyakit-dan diet yang sihat dengan makanan yang betul akan menyumbang kepada kesejahteraan keseluruhan.”

Mengenai berita penyelidikan diet dan neurosains ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Universiti New South Wales
Hubungi: Pejabat Akhbar – Universiti New South Wales
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

We would love to thank the writer of this short article for this awesome material

Apa yang Hebat Tentang Makanan Super? – Berita Neurosains


Check out our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/