Apa yang menyebabkan Alzheimer? Kajian meletakkan teori utama kepada ‘ujian muktamad’

Seorang doktor menunjukkan hasil imbasan PET yang merupakan sebahagian daripada penyelidikan penyakit Alzheimer. Banyak kerja dalam bidang memfokuskan bahan yang dipanggil beta-amyloid. Satu kajian baru boleh menguji sama ada itu sasaran yang betul.

Evan Vucci/AP


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Evan Vucci/AP


Seorang doktor menunjukkan hasil imbasan PET yang merupakan sebahagian daripada penyelidikan penyakit Alzheimer. Banyak kerja dalam bidang memfokuskan bahan yang dipanggil beta-amyloid. Satu kajian baru boleh menguji sama ada itu sasaran yang betul.

Evan Vucci/AP

Idea yang telah mendorong penyelidikan Alzheimer selama lebih daripada 30 tahun semakin menghampiri hari perhitungannya.

Para saintis melancarkan kajian yang direka untuk membuat atau memecahkan hipotesis bahawa Alzheimer disebabkan oleh bahan melekit yang dipanggil beta-amyloid. Kajian itu akan memberikan ubat anti-amyloid eksperimen kepada orang seawal 18 tahun yang mempunyai mutasi gen yang sering menyebabkan Alzheimer muncul pada usia 30-an atau 40-an.

Kajian itu datang selepas beberapa ubat eksperimen mempunyai gagal untuk mengelakkan kemerosotan dalam ingatan dan pemikiran walaupun mereka berjaya mengeluarkan amiloid dari otak pesakit pada peringkat awal Alzheimer. Kegagalan tersebut telah menghakis sokongan untuk idea bahawa amiloid bertanggungjawab untuk satu kejadian yang akhirnya membawa kepada kematian sel-sel otak.

“Ramai di antara kita menganggapnya sebagai ujian muktamad hipotesis amiloid, ” kata Dr Randall Batemanseorang profesor neurologi di Washington University School of Medicine di St. Louis.”Jika itu tidak berkesan, tiada apa yang akan berkesan.”

Percubaan baru, yang dipanggil Percubaan Pencegahan utama DIAN-TUdijadualkan mula mendaftarkan pesakit menjelang akhir tahun ini.

Penjelasan dengan sejarah

Hipotesis amiloid boleh dikesan kepada Dr Alois Alzheimerseorang ahli patologi yang pertama kali menggambarkan penyakit yang akan membawa namanya pada tahun 1906.

Alzheimer bekerja di klinik psikiatri di Munich, di mana dia berpeluang menjalankan bedah siasat ke atas seorang wanita yang meninggal dunia pada usia 50 tahun selepas mengalami kehilangan ingatan, kekeliruan dan halusinasi. Dia memerhatikan bahawa otak wanita itu mempunyai “penyakit luar biasa pada korteks serebrum,” termasuk “plak nyanyuk” yang biasanya dilihat pada orang yang lebih tua.

Pada tahun 1980-an, saintis menunjukkan bahawa plak ini diperbuat daripada beta-amyloid, bahan yang wujud dalam pelbagai bentuk dalam otak, daripada molekul terapung bebas tunggal kepada himpunan besar yang membentuk plak melekit yang dilaporkan oleh Alzheimer.

Sejak penemuan itu, kebanyakan usaha untuk merawat Alzheimer telah melibatkan ubat-ubatan yang menyasarkan pelbagai bentuk amiloid. Dan pendekatan itu masih masuk akal, kata Bateman.

“Kami mempunyai data pepejal selama 30 tahun, beribu-ribu kajian yang semuanya mengatakan ini mencukupi untuk menyebabkan Alzheimer,” katanya.

Tetapi keraguan tentang hipotesis amiloid telah meningkat apabila senarai kegagalan ubat telah berkembang dalam dekad yang lalu.

Sebagai contoh, Bateman dan pasukan penyelidik tidak dapat menghentikan Alzheimer dalam kajian pesakit yang mendapat ubat anti-amyloid gantenerumab.

“Apa yang kami dapati ialah ia telah membalikkan plak amiloid di otak mereka, ” kata Bateman. “Kami tidak mempunyai bukti manfaat pemikiran-ingatan.”

Walaupun begitu, Bateman dan ramai saintis lain berpendapat terlalu awal untuk meninggalkan hipotesis amiloid.

“Penisilin, satu kejayaan hebat, gagal dalam dua ujian klinikal pertamanya, ” kata Bateman. “Nasib baik, orang tidak berkata, oh, teori antibiotik adalah idea yang tidak baik dan kita harus berputus asa.”

Petunjuk tentang faedah

Bateman digalakkan oleh hasil daripada kajian terbaru tentang ubat anti-amiloid, malah ubat-ubatan yang tidak menghalang penurunan kognitif.

Gantenerumab, sebagai contoh, seolah-olah melambatkan beberapa perubahan otak yang berkaitan dengan kematian sel-sel otak, katanya.

Dan ubat eksperimen lecanemab nampaknya melambatkan kehilangan ingatan dan pemikiran dalam kajian hampir 1,800 orang dengan penyakit Alzheimer awal, menurut seorang kenyataan daripada pembuat dadah.

Banyak kajian ubat anti-amyloid mungkin gagal kerana ia diberikan kepada orang yang sudah mempunyai plak amiloid di dalam otak mereka. Pada ketika itu, Bateman berkata, mungkin tidak mungkin untuk menghentikan proses yang akhirnya membunuh sel-sel otak.

Jadi Bateman optimis tentang percubaan pencegahan yang akan datang, yang akan memulakan rawatan lebih awal.

“Ramalan saya adalah ia akan berjaya, dan ia akan berfungsi dengan hebat,” katanya. “Jika kita benar-benar boleh menghalang plak daripada bermula dan berlepas dan perubahan hiliran itu daripada pergi, ramalan saya adalah orang-orang itu tidak akan mendapat Alzheimer.”

Kajian pencegahan adalah berdasarkan idea bahawa apabila amiloid mula membina, ia menyebabkan satu siri perubahan dalam otak, kata Dr Eric McDadeseorang profesor neurologi di Universiti Washington yang akan menyelia eksperimen itu.

Perubahan ini termasuk penampilan toksik tau kusut di dalam neuron, kehilangan hubungan antara neuron, keradangan, dan, akhirnya, kematian sel-sel otak yang terlibat dalam pemikiran dan ingatan.

“Apa yang kami cuba lakukan adalah untuk menghalang patologi amiloid itu daripada berkembang di tempat pertama, ” kata McDade.

Walau bagaimanapun, pencegahan semacam itu bermakna memulakan rawatan jauh sebelum gejala muncul.

“Pada titik seseorang mengalami gejala, kita tahu sekarang bahawa mereka mungkin mempunyai amiloid dalam otak mereka selama satu hingga dua dekad,” kata McDade.

Jadi kajian empat tahun itu akan mendaftarkan kira-kira 160 orang daripada keluarga dengan mewarisi penyakit Alzheimer secara dominan. Bentuk demensia ini disebabkan oleh mutasi gen yang jarang diwarisi yang menyebabkan Alzheimer berkembang pada usia pertengahan, selalunya pada usia 30-an dan 40-an seseorang.

“Paling awal mereka boleh masuk ialah 25 tahun sebelum kami menjangkakan mereka akan mula mengalami gejala, ” kata McDade. “Bagi kebanyakan keluarga ini, itu sebenarnya meletakkan mereka pada pertengahan 20-an apabila kami akan memulakan percubaan ini.”

Seperti kajian terdahulu yang gagal, yang ini akan menggunakan ubat anti-amyloid gantenerumab.

Matlamat jangka pendek adalah untuk memastikan bahawa plak amiloid tidak muncul. Kemudian, penyelidik akan melihat sama ada ini menghalang penampilan penanda lain kesan Alzheimer pada otak.

Salah satu penanda ini ialah kehadiran kusut neurofibrillary, versi toksik protein yang dipanggil tau yang membentuk benang tidak teratur di dalam neuron. Kekusutan dalaman ini mengganggu keupayaan sel untuk mengangkut bahan kimia dan nutrien dari satu tempat ke satu tempat dan mengekalkan hubungan dengan sel lain.

Penanda lain ialah atrofi otak, pengecutan dalam satu atau lebih kawasan otak yang disebabkan oleh kehilangan neuron dan hubungan antara mereka.

“Jika kita menghalang patologi amiloid daripada berkembang dan penanda lain ini terus berkembang dan terungkap, ” kata McDade, “ini akan menjadi salah satu cara terbaik untuk mengatakan, dengar, amiloid sebenarnya bukan apa yang harus kita sasarkan.”

We would like to say thanks to the author of this short article for this awesome web content

Apa yang menyebabkan Alzheimer? Kajian meletakkan teori utama kepada ‘ujian muktamad’


Visit our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/