Apa yang menyebabkan gigitan nyamuk gatal dan apa yang perlu dilakukan

Mencakar gigitan nyamuk menyebabkan kulit terbakar, dan keradangan menjadikan kulit lebih gatal. Inilah yang menyebabkan gigitan nyamuk gatal dan apa yang perlu dilakukan. (Kanachaifoto, Adobe )

Anggaran masa membaca: 5-6 minit

ATLANTA — Jika anda pernah digigit nyamuk, anda tahu betapa mengecewakannya gigitan mereka. Benjolan merah kecil membengkak hampir serta-merta, mewujudkan rasa gatal yang apabila anda mula menggaru kelihatan semakin teruk. Lebih banyak anda menggaru, lebih banyak ia gatal — memulakan kitaran ganas yang boleh menyebabkan anda jengkel, sakit dan diselaputi benjolan merah.

Sesetengah orang seolah-olah menjadi magnet nyamuk — serangga berpusu-pusu kepada mereka di mana sahaja mereka berada, meninggalkan gigitan dalam mana-mana daging yang terdedah — manakala yang lain dibiarkan agak tidak terjejas dan bebas gatal.

Bagaimanakah nyamuk memilih mangsanya dan bagaimana kita boleh menghalaunya? Kami bercakap dengan beberapa pakar untuk nasihat mereka.

Mengapa nyamuk menggigit gatal?

Apabila nyamuk menggigit anda, ia menembusi kulit menggunakan mulut khas (proboscis) untuk menyedut darah. Memandangkan nyamuk sedang memakan darah anda, ia menyuntik air liur ke dalam kulit anda, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS.

Leslie Vosshall, naib presiden dan ketua pegawai saintifik di Institut Perubatan Howard Hughes, menjelaskan bahawa air liur nyamuk mempunyai kualiti yang serupa dengan anestetik, jadi anda tidak merasai gigitan sehingga serangga itu terbang pergi. Ia juga mempunyai antikoagulan supaya darah anda terus mengalir tanpa pembekuan.

“Air liur nyamuk mempunyai banyak protein di dalamnya; sesetengahnya adalah alergen,” kata Vosshall sambil menambah, “Tubuh kita mengiktiraf protein nyamuk sebagai asing, dan sel-sel imun kita mula bertindak untuk cuba melawannya.”


Badan kita mengiktiraf protein nyamuk sebagai asing, dan sel imun kita mula bertindak untuk cuba melawannya.

–Leslie Vosshall, Institut Perubatan Howard Hughes


Bukan gigitan yang menyebabkan kegatalan — ia sebenarnya tindak balas badan terhadap protein nyamuk asing yang cuba dilawannya. Itulah sebabnya sesetengah orang mungkin hanya mempunyai reaksi ringan terhadap gigitan, manakala yang lain, lebih sensitif terhadap protein asing, bertindak balas dengan kawasan bengkak yang besar yang lebih menyakitkan.

Dan tidak perlu marah pada nyamuk jantan kerana hanya nyamuk betina yang menggigit. Mereka menggigit untuk mendapatkan makanan darah kerana kebanyakan nyamuk betina tidak dapat menghasilkan telur tanpa darah itu.

Bagaimanakah nyamuk memilih mangsanya?

Seperti kebanyakan serangga yang memberi makan darah lain, nyamuk boleh menghidu kita dari jarak jauh melalui karbon dioksida yang kita hembus, dan itulah yang membuatkan mereka hampir mula-mula, menurut Daniel Markowski, penasihat teknikal untuk Persatuan Kawalan Nyamuk Amerika.

“Apabila mereka benar-benar dekat dengan hos, mereka menggunakan pelbagai petunjuk lain untuk akhirnya mengasah,” katanya. “Ini termasuk komponen visual seperti bentuk, saiz dan warna. Itulah sebabnya warna gelap tidak disyorkan dalam habitat skeeter utama kerana ia lebih menonjol, terutamanya dari segi latar belakang dan kontras.”

Petunjuk kimia lain “termasuk bau nafas, produk sampingan mikrobiota pada kulit kita, atau bau manusia umum lain seperti oktenol, ammonia, asid kaproik atau asid laktik” semuanya bergabung dengan karbon dioksida kita untuk menjadikan kita lebih atau kurang menarik kepada spesies nyamuk yang berbeza, tambahnya .

Ia berkemungkinan gabungan karbon dioksida seseorang dan bau lain yang menarik nyamuk, kata VosshalI, yang baru-baru ini menulis kertas mengenai “Daya tarikan nyamuk yang tidak dapat dipecahkan kepada manusia.” Tetapi dia berkata juri masih tidak tahu apa sebenarnya yang menjadikan seseorang lebih menarik kepada nyamuk berbanding yang lain.

“Ini adalah sesuatu yang sedang kami usahakan – jumlah dan jenis bau badan yang dikeluarkan seseorang mungkin menjadi sebabnya,” kata Vosshall melalui e-mel. “Ada kertas yang mendakwa ia adalah jenis darah, atau kemanisan dalam darah, atau jantina (wanita kononnya lebih menarik kepada nyamuk), tetapi tidak ada yang terbukti secara konklusif.”

Apa yang menentang keinginan untuk menggaru?

“Jangan menggaru” adalah nasihat yang diberikan oleh kebanyakan pakar dan profesional kesihatan. Walaupun keras dan kadangkala tidak realistik kedengaran, menggaru meradang kulit, dan keradangan menjadikan kulit lebih gatal.

“Menggaru juga boleh menyebabkan jangkitan sekunder dan memanjangkan kerengsaan,” Markowski memberi amaran, sambil menambah bahawa dalam kes yang melampau, orang boleh parut sendiri.

Sebaliknya, terdapat berpuluh-puluh krim dan semburan yang menjanjikan kelegaan gatal serta ubat rumah dan penghalau nyamuk, jadi memilih yang sesuai untuk anda selalunya boleh mengalami percubaan dan kesilapan.

“Secara umum, semua pelbagai krim anti-gatal sangat serupa, ” kata Markowski. “Secara amnya, saya mencadangkan bahawa jika anda sangat alah kepada nyamuk, anda mungkin memerlukan krim dengan Benadryl atau antihistamin yang serupa.”

Vosshall mengesyorkan menyapu air panas pada gigitan secepat mungkin.

“Air yang sangat panas – sepanas yang anda boleh tahan tetapi tidak begitu panas sehingga anda membakar diri anda – litar pintas refleks gatal,” dia berkata.

“Jika anda sedang mendaki dan itu tidak praktikal, gel anestetik tempatan lidocaine topikal boleh membantu untuk mengelakkan rasa gatal serta krim kortison yang dijual bebas.”

Walaupun kedua-dua pakar mengatakan bahawa ramai orang lebih suka ubat semula jadi atau produk herba, mereka menggesa berhati-hati. Tiada bukti saintifik ubat ini berkesan, dan ia boleh datang dengan langkah berjaga-jaga atau kesan sampingan mereka sendiri.

Malah, ubat terbaik untuk melawan gatal adalah dengan mencegah gigitan di tempat pertama.

“Penghalau kimia termasuk DEET atau picaridin adalah selamat dan sangat berkesan,” kata Vosshall. Markowski bersetuju, menyifatkan DEET sebagai “standard emas”, berdaftar dengan Agensi Perlindungan Alam Sekitar dan disahkan oleh CDC.

Bagaimanapun, dia mengakui kebimbangan sesetengah orang mengenai ketoksikan bahan itu, sambil menambah, “Seperti semua produk, saya akan mencadangkan merawat kawasan kecil pada mulanya dan memastikan anda tidak mengalami sebarang reaksi alahan. Selain itu, pastikan anda membaca label dan ikuti semua garis panduan penggunaan.”

Untuk panduan komprehensif penghalau serangga, senarai CDC Pilihan berdaftar EPA di tapak webnya, dan tapak EPA menampilkan a alat carian untuk membantu anda mencari yang betul.

Bila hendak mendapatkan rawatan perubatan

Sesetengah orang boleh mengalami reaksi alahan yang serius terhadap nyamuk, walaupun dalam praktiknya ia jarang berlaku, kata Vosshall. Jika anda mengalami simptom yang teruk seperti sarang, masalah pernafasan atau anafilaksis, anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan.

Anda juga harus berjumpa doktor jika anda merancang untuk melancong ke negara di mana patogen bawaan darah seperti virus Zika dan malaria adalah perkara biasa. Nyamuk boleh menyebarkan beberapa penyakit dari orang ke orang, tetapi doktor akan dapat menasihati anda jika terdapat vaksin atau rawatan pencegahan yang tersedia.

Cerita berkaitan

Cerita terbaru AS

Lebih banyak cerita yang mungkin anda minati

We want to say thanks to the writer of this article for this remarkable content

Apa yang menyebabkan gigitan nyamuk gatal dan apa yang perlu dilakukan


We have our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/