Apa yang perlu dicari dalam multivitamin

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

The multivitamin pertama memasuki pasaran pada tahun 1943. Menjelang tahun 1950-an, botol-botolnya boleh didapati di banyak meja makan keluarga. Orang Amerika melahap mereka – dan masih begitu. Tetapi adakah kita memerlukan mereka?

“Orang ramai melihatnya sebagai satu bentuk insurans,” kata JoAnn Manson, profesor perubatan di Harvard Medical School dan ketua bahagian perubatan pencegahan di Brigham and Women’s Hospital. “Mereka melindung nilai pertaruhan mereka. Saya tidak menghalang sesiapa daripada mengambil multivitamin. Tetapi multivitamin dan suplemen lain tidak akan menjadi pengganti diet yang sihat.”

Dianggarkan satu pertiga orang dewasa Amerika dan satu perempat kanak-kanak dan remaja mengambil multivitamin, dengan jualan AS berjumlah $8 bilion pada 2020, menurut Pejabat Suplemen Pemakanan Institut Kesihatan Nasional.

Pagi atau malam? Dengan makanan atau tanpa? Jawapan kepada soalan anda tentang pengambilan suplemen.

Sesetengah pakar percaya diet yang berkhasiat dan lengkap sepatutnya mencukupi untuk ramai orang. “Saya memberi penekanan pada makanan keseluruhan,” kata Donald D. Hensrud, profesor bersekutu pemakanan dan perubatan pencegahan di Kolej Perubatan Mayo Clinic. “Saya memberi tumpuan untuk membantu pesakit saya makan makanan yang sihat.”

Tetapi pakar lain mengatakan ia lebih rumit, kerana orang sering memerlukan lebih banyak vitamin pada peringkat kehidupan tertentu atau mempunyai keadaan kesihatan yang menyukarkan penyerapan vitamin daripada makanan. Ada juga yang memerlukan suplemen selain multivitamin.

“Sesetengah nutrien sangat sukar diperoleh daripada makanan, seperti vitamin D, kerana sangat sedikit yang berlaku secara semula jadi dalam makanan,” kata Bonnie Liebman, pengarah pemakanan di Pusat Sains untuk Kepentingan Awam (CSPI). “Ramai orang tua tidak menghasilkan asid perut yang mencukupi untuk mengekstrak vitamin B-12 semula jadi daripada susu, daging atau telur. Kekurangan vitamin B-12 boleh menyebabkan kerosakan saraf yang tidak dapat dipulihkan dan boleh meniru demensia – sesuatu yang anda ingin elakkan.”

Fakta tentang multivitamin

Para saintis yang mengkaji multivitamin mengatakan terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa multivitamin juga boleh menyampaikan manfaat kesihatan tambahan, termasuk kelewatan penurunan kognitif di kalangan orang tua. Kajian tiga tahun baru-baru ini terhadap lebih daripada 2,200 peserta berumur 65 tahun dan lebih tua yang dibiayai oleh Institut Penuaan Kebangsaan, sebagai contoh, mendapati bahawa mereka yang mengambil multivitamin harian menunjukkan peningkatan kognitif yang ketara dalam kebolehan yang cenderung menurun dengan penuaan normal, termasuk ingatan jangka pendek dan fungsi eksekutif seperti membuat keputusan, jika dibandingkan dengan mereka yang menerima plasebo.

Keputusan yang tidak diterbitkan, yang dibentangkan pada mesyuarat saintifik pada musim gugur, menunjukkan bahawa pengambil multivitamin menunjukkan hanya 1.2 tahun kemerosotan mental, bukannya tiga tahun. Dengan kata lain, mereka mengekalkan 1.8 tahun – hampir 60 peratus – ketajaman mental mereka. Penyelidikan itu adalah sebahagian daripada percubaan yang lebih besar yang melihat kesan multivitamin pada kanser. Keputusan kognisi dijangka akan diterbitkan tidak lama lagi.

Kajian yang lebih besar, yang dikenali sebagai Kajian Hasil Tambahan COcoa dan Multivitaminatau COSMOS, bermula pada 2014 untuk cuba meniru penemuan percubaan terdahulu, Kajian Kesihatan Pakar Perubatan II, yang berlangsung dari 1997 hingga 2011. PHS II menyaksikan pengurangan 8 peratus dalam jumlah kanser di kalangan mereka yang berumur 50 tahun dan lebih tua yang mengambil multivitamin setiap hari, tetapi – tidak seperti COSMOS – tidak menunjukkan sebarang faedah kognitif. Kajian COSMOS, sebaliknya, yang berjalan hanya 3½ tahun, tidak menemui penurunan dalam kanser.

Kira-kira separuh daripada ibu bapa memberi anak-anak mereka suplemen makanan

Tetapi penyelidik – sama dalam kedua-dua kajian – menekankan bahawa perbezaan dalam reka bentuk dan panjang kedua-dua kajian menyumbang kepada keputusan yang kelihatan bercanggah.

“COSMOS tidak cukup lama untuk mengusik kesan kanser,” kata Howard Sesso, profesor perubatan bersekutu di Sekolah Perubatan Harvard dan salah seorang penyiasat. “Untuk kanser, anda benar-benar memerlukan lebih banyak masa untuk mengesan kesan intervensi pemakanan. Kami sedang membuat susulan dengan para peserta, menghantar tinjauan untuk mengetahui sama ada mereka masih mengambil multivitamin dan untuk melihat sama ada mereka telah menghidap kanser.”

Terdapat juga perbezaan yang ketara antara kedua-dua kajian dalam cara mereka mengukur kognisi. Sebagai contoh, penilaian kognisi asas pertama dalam PHS II berlaku satu hingga dua tahun selepas peserta mula mengambil pil, bermakna penyelidik akan terlepas sebarang peningkatan kognitif yang berlaku dalam dua tahun pertama itu, kata Sesso.

“COSMOS mempunyai reka bentuk kajian yang lebih baik,” katanya. “Penilaian kognisi asas pertama berlaku sebelum mereka mula mengambil multivitamin atau plasebo. Manfaat berpotensi dilihat dalam penilaian susulan pada satu, dua dan tiga tahun.”

Walau apa pun, pakar mengatakan multivitamin adalah penting bagi mereka yang mengalami masalah penyerapan, akibat daripada ubat-ubatan, pembedahan pintasan gastrik atau gangguan pencernaan seperti penyakit Crohn, kolitis ulseratif, penyakit radang usus dan penyakit seliak.

Multivitamin juga boleh menyediakan nutrien yang diperlukan semasa peringkat kehidupan tertentu. Sesiapa yang mempertimbangkan untuk hamil harus mengambil multivitamin sebelum dan semasa kehamilan untuk memastikan mereka mendapat asid folik yang mencukupi, yang menghalang kecacatan tiub neural janin seperti spina bifida. Sebaliknya, wanita yang menopaus harus mengelakkan multivitamin yang mengandungi zat besi, kerana mereka tidak lagi kehilangan zat besi melalui haid.

Bagaimana vitamin D memainkan peranan dalam kesihatan anda

Sesetengah orang juga memerlukan suplemen tambahan seperti B-12 dan vitamin D. Yang terakhir, yang diperlukan untuk kesihatan tulang, selalunya tidak mencukupi pada mereka yang mengelakkan pendedahan matahari – amalan bijak untuk mencegah kanser kulit – dan dalam mereka yang terkurung di dalam rumah, seperti menyusu. penghuni rumah.

Manson telah menjalankan beberapa pengajian pada suplemen vitamin D yang mencadangkan pengambilan vitamin D tambahan boleh mengurangkan risiko berkembang penyakit autoimun dan mengurangkan kematian akibat kanser, walaupun tidak menghalangnya. “Vitamin D boleh mengubah suai biologi tumor supaya mereka kurang berkemungkinan untuk metastasize,” katanya.

Dia juga sedang mengkaji kesan vitamin D pada simptom coronavirus – khususnya, sama ada ia boleh mengurangkan jangkitan saluran pernafasan atas – tetapi belum ada hasil. Namun begitu, dia berpendapat mengambil sedikit lebih daripada itu adalah idea yang baik. (Elaun harian atau RDA yang disyorkan ialah 600 unit antarabangsa, atau IU, atau 15 mikrogram, tetapi jumlahnya berbeza-beza antara multivitamin.)

“Semasa pandemik saya mengesyorkan 1,000 hingga 2,000 IU, walaupun juri masih keluar dari segi manfaat semasa covid,” katanya. “Ia sangat selamat. Untuk kesihatan tulang dan penyakit kronik lain, 600 hingga 800 sudah memadai.”

Pakar mengatakan ia juga bijak untuk mengambil suplemen vitamin B-12 di kemudian hari. Kebanyakan multivitamin mengandungi 2.4 mikrogram, RDA untuk orang dewasa, tetapi sesetengah orang mungkin memerlukan lebih banyak, kata pakar.

“Kira-kira 15 peratus orang yang berumur 65 tahun ke atas mempunyai kekurangan awal vitamin B12,” kata Hensrud. Dia mencadangkan pesakitnya dalam kumpulan umur ini mengambil 500 hingga 1,000 mikrogram setiap hari. “Vitamin B-12 tidak diserap dengan baik dan mempunyai ambang keselamatan yang besar,” bermakna dos yang tinggi tidak akan menyakitkan, katanya. “Ia mungkin vitamin paling selamat yang ada.”

Kebanyakan suplemen pemakanan tidak melakukan apa-apa. Mengapa kita membelanjakan $35 bilion setahun untuk mereka?

CSPI memberi amaran kepada pengguna agar tidak bergantung kepada multivitamin untuk mendapatkan kalsium dan kalium yang mencukupi. “Anda lebih baik mendapat kalium yang mencukupi dengan mengisi separuh pinggan anda dengan buah-buahan dan sayur-sayuran, daripada mencari suplemen,” kata Liebman. “Sama ada anda memerlukan suplemen kalsium bergantung kepada berapa banyak yang anda dapat daripada makanan.”

Wanita dan lelaki pramenopaus sehingga umur 70 tahun memerlukan 1,000 miligram kalsium setiap hari, katanya. “Anda tidak boleh bergantung pada berbilang untuk mendapatkannya kerana ia tidak muat dalam satu tablet dan kerana anda mungkin mendapat cukup daripada makanan.”

Wanita memerlukan 2,600 miligram kalium setiap hari, manakala lelaki memerlukan 3,400 miligram, katanya. “Potassium boleh membantu menurunkan tekanan darah atau membantu mengekalkannya daripada meningkat seiring dengan usia anda,” kata Liebman. Selain buah-buahan dan sayur-sayuran, sumber kalium lain termasuk makanan tenusu, kekacang dan makanan laut.

Kebanyakan pakar bersetuju bahawa pengambilan multivitamin tidak memudaratkan dan mungkin boleh membantu, dan orang ramai tidak perlu membelanjakan banyak wang untuk membelinya.

“Saya fikir suplemen multivitamin-dan-mineral biasa adalah munasabah untuk ramai orang,” kata Liebman. “Anda tidak memerlukan Cadillac multivitamin. Chevy bagus. Banyak jenama kedai biasanya cukup sempurna.”

Apakah vitamin yang perlu ada dalam multivitamin anda

Vitamin A 700-1,050 mcg (2,300-3,500 IU)

Vitamin D 20-25 mcg (800-1,000 IU)

Vitamin E 13-35 mg (20-80 IU)

Tiamin (B-1) 1.1 mg atau lebih

Riboflavin (B-2) 1.1 mg atau lebih

Folat Wanita pramenopaus 660-680 mcg DFE (setara dengan folat pemakanan) (400 mcg asid folik); orang lain 400-680 mcg DFE (235-400 mcg asid folik)

Vitamin B-12 2.4 mcg atau lebih

Kalsium Jangan bergantung pada multivitamin

besi Wanita pramenopaus 18 mg; orang lain (tidak lebih daripada 8 mg)

Potasium Jangan bergantung pada multivitamin

(Nota: “Atau lebih” tidak bermakna bahawa nutrien adalah selamat pada sebarang dos, tetapi paras dalam multivitamin tidak mungkin cukup tinggi untuk menyebabkan bahaya. Senarai ini tidak terpakai untuk multivitamin pranatal untuk orang hamil. Jumpa doktor anda .)

Sumber: Pusat Sains untuk Kepentingan Awam

We wish to say thanks to the writer of this article for this amazing material

Apa yang perlu dicari dalam multivitamin


You can find our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/