Apa yang Perlu Tahu Mengenai Wabak Selesema Burung

Dari Wyoming ke Maine, wabak selesema burung yang sangat menular telah melanda ladang dan kawanan belakang rumah di Amerika Syarikat tahun ini, mendorong berjuta-juta ayam dan ayam belanda untuk dimusnahkan.

Iowa telah terutamanya terkena kerasdengan bencana yang diisytiharkan di beberapa daerah dan negeri membatalkan pameran burung hidup dalam perintah yang boleh menjejaskan pameran negerinya yang terkenal.

Inilah yang kita tahu tentang selesema burung.

Lebih dikenali sebagai selesema burung, selesema burung ialah virus yang sangat menular dan membawa maut yang boleh memangsa ayam, ayam belanda dan burung liar, termasuk itik dan angsa. Ia merebak melalui rembesan hidung, air liur dan najis najis, yang menurut pakar menjadikannya sukar dibendung.

Gejala-gejala virus termasuk peningkatan mendadak dalam kematian kawanan, penurunan dalam pengeluaran telur dan pengurangan penggunaan makanan dan air.

Virus, Eurasian H5N1, berkait rapat dengan a Ketegangan Asia yang telah menjangkiti ratusan orang sejak 2003, kebanyakannya mereka yang telah bekerja dengan ayam yang dijangkiti. Ianya kelaziman di Amerika Syarikat adalah tidak dijangka, dengan wabak yang dilaporkan sebelum ini di Asia, Timur Tengah dan Eropah.

Risiko kepada manusia adalah sangat rendah, kata Ron Kean, seorang rakan fakulti dan pakar lanjutan di Universiti Wisconsin di jabatan sains haiwan dan tenusu Madison.

“Bukan mustahil untuk manusia mendapat virus ini, tetapi ia agak jarang berlaku,” kata Profesor Kean.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit berkata ia telah memantau orang di Amerika Syarikat yang terdedah kepada ayam yang dijangkiti dan burung lain. Setakat ini, tiada kes jangkitan H5N1 ditemui di kalangan mereka, kata CDC.

Ya, menurut Jabatan Pertanian AS, yang telah berkata bahawa ayam dan telur yang disediakan dan dimasak dengan betul tidak boleh mendatangkan risiko kepada pengguna.

Peluang ayam yang dijangkiti memasuki rantai makanan adalah “sangat rendah,” kata agensi itu. Di bawah garis panduan persekutuan, Perkhidmatan Keselamatan dan Pemeriksaan Makanan, sebahagian daripada USDA, bertanggungjawab untuk memeriksa semua ayam yang dijual di antara negeri dan perdagangan asing. Pemeriksa dikehendaki hadir pada setiap masa semasa proses penyembelihan, menurut perkhidmatan itu, yang menyatakan bahawa pemeriksa mempunyai akses tanpa halangan ke kemudahan tersebut.

Kemudahan pengeluaran telur yang tertakluk kepada peraturan persekutuan dikehendaki menjalani pemeriksaan harian sekali setiap syif, mengikut perkhidmatan pemeriksaan. Program pemeriksaan negeri, yang memeriksa produk ayam yang dijual hanya dalam negeri ia dihasilkan, juga dipantau oleh USDA

Oleh kerana pemusnahan kawanan yang dijangkiti mandat, pakar berkata, virus itu adalah isu kesihatan haiwan pada masa ini.

Namun, USDA mengesyorkan memasak ayam pada suhu dalaman 165 Fahrenheit untuk mengurangkan potensi penyakit bawaan makanan.

Harga telur melonjak apabila wabak melanda Amerika Syarikat pada 2014 dan 2015. Baru-baru ini, harga purata telur putih besar premium telah “menjadi arah aliran lebih tinggi secara mendadak,” menurut 25 Mac laporan runcit nasional dikeluarkan oleh USDA Jika jangkitan melalui lebih banyak kumpulan, pakar berkata, mungkin terdapat beberapa kekurangan telur. Harga untuk daging ayam putih dan gelap juga ada meningkatmenurut Pakar USDA juga memberi amaran bahawa harga ayam belanda juga boleh menjadi lebih tidak menentu.

Ujian untuk selesema burung biasanya melibatkan sapuan mulut dan kawasan trakea ayam dan ayam belanda. Sampel dihantar ke makmal diagnostik untuk dianalisis.

Sehingga 31 Mac, bentuk sangat patogenik selesema burung telah dikesan di 19 negeri, halaman penjejakan dikekalkan oleh USDA menunjukkan.

Jumlah gabungan burung dalam kawanan yang dijangkiti – jenis komersial dan belakang rumah – berjumlah lebih daripada 17 juta, menurut agensi itu. Jurucakap USDA mengesahkan bahawa burung-burung itu perlu dimatikan untuk mencegah penyebaran virus.

Sebuah kemudahan pengeluaran telur komersil di Buena Vista County, Iowa, merupakan kumpulan terbesar yang dijangkiti dan terdiri daripada lebih 5.3 juta ekor ayam, kata USDA.

Pengeluar telur di Jefferson County, Wis., berada dalam senarai seterusnya, dengan lebih daripada 2.7 juta ayam. Sekawan ayam komersil di New Castle County, Del., adalah kumpulan ketiga terbesar yang dijangkiti, dengan lebih daripada 1.1 juta ekor ayam.

The wabak pada 2014 dan 2015 di Amerika Syarikat telah dipersalahkan atas kerugian $3 bilion kepada sektor pertanian dan dianggap sebagai yang paling merosakkan dalam sejarah negara. Hampir 50 juta burung mati, sama ada akibat virus atau terpaksa dimusnahkan, majoritinya di Iowa atau Minnesota.

Jejak wabak semasa, yang meluas dari Midwest dan Plains ke utara New England, telah menimbulkan kebimbangan.

“Saya fikir kita pasti melihat lebih banyak penyebaran geografi daripada apa yang kita lihat pada 2014-2015,” kata Dr. Andrew Bowman, profesor bersekutu di Kolej Perubatan Veterinar Ohio State University.

Seawal tahun lepas, USDA memberi amaran tentang kemungkinan wabak selesema burung dan menekankan pengerasan langkah “biosekuriti” untuk melindungi kawanan ayam dan ayam belanda.

Langkah biosekuriti termasuk mengehadkan akses kepada ternakan dan memerlukan pekerja ladang mengamalkan langkah kebersihan yang ketat seperti memakai but pakai buang dan baju. Perkongsian peralatan ladang, kata pakar, boleh menyumbang kepada penyebaran virus. Begitu juga pekerja ladang yang mempunyai hubungan dengan burung liar, termasuk ketika memburu.

“Sama ada itu mengehadkan akses di mana kami mendapatkan sumber makanan dan air, malah laluan trak, bagaimanakah kami cuba mengehadkan sambungan tersebut yang mungkin menyebarkan patogen antara kawanan semuanya sangat penting,” kata Dr. Bowman. “Pada ketika ini, setiap orang yang mengeluarkan ayam perlu mempertimbangkan cara meningkatkan biosekuriti mereka.”

Burung yang dijangkiti boleh mengalami kelumpuhan lengkap, bengkak di sekeliling mata dan memulas kepala dan leher, menurut USDA Virus itu sangat menular, kata pakar, sehinggakan ada sedikit pilihan selain memusnahkan kawanan yang dijangkiti.

Kaedah termasuk menyembur ayam dan ayam belanda dengan buih yang menyebabkan sesak nafas. Dalam kes lain, karbon dioksida digunakan untuk membunuh burung, yang bangkainya sering dikompos atau diletakkan di tapak pelupusan.

“Ia boleh dikatakan lebih berperikemanusiaan daripada membiarkan mereka mati akibat virus itu,” kata Profesor Kean.

We wish to say thanks to the writer of this short article for this remarkable web content

Apa yang Perlu Tahu Mengenai Wabak Selesema Burung


Explore our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/