Apa yang terkandung dalam Kalori, dan Mengapa Itu Lebih Penting Daripada Nombor

Sama ada anda makan 100 kalori pencuci mulut atau 300 kalori salad pasta, ada nilai untuk mengetahui apa yang badan anda dapat daripada makanan anda (dan kalori) supaya anda boleh terus membuat pilihan yang paling sesuai untuk anda dan gaya hidup anda.

Kalori ialah a unit tenaga yang digunakan oleh tubuh anda untuk terus hidup. Badan anda tidak begitu peduli dari mana datangnya kalori tersebut — ia menggunakan tenaga yang tersimpan di dalamnya untuk memastikan anda terus hidup tanpa mengira. Walau bagaimanapun, sesetengah makanan atau minuman dengan nilai kalori yang sama memberi anda nutrien yang menyokong sistem imun anda, mengimbangi hormon anda malah membuatkan anda kenyang dan berpuas hati lebih lama.

Abby Langerpakar diet berdaftar yang berpangkalan di Toronto, berkata terdapat perbezaan dalam cara badan kita mencerna jenis kalori tertentu, yang kemudiannya digunakan untuk tenaga atau disimpan untuk kemudian.

“Jika anda bercakap tentang kalori lurus, setiap orang berbeza, tetapi sebagai peraturan saya akan mengatakan bahawa badan cenderung menyerap kalori daripada sesuatu seperti donat dengan lebih mudah daripada kalori daripada sesuatu seperti alpukat,” kata Langer. Secara amnya, semakin sukar badan anda bekerja untuk mencerna makanan, semakin sedikit kalori yang sebenarnya diambil daripadanya.

Cara badan kita memetabolismekan kalori secara berbeza hanyalah satu sebab Langer bukan peminat pengiraan kalori, atau menjejaki jumlah kalori dalam makanan yang anda ambil. Terdapat juga fakta bahawa pengambilan kalori yang disyorkan setiap hari ialah sasaran yang bergerak, bergantung pada umur seseorang, jantina dan mereka (sebahagiannya genetik) metabolisme, yang merangkumi kadar metabolisme asaskomposisi badan (nisbah lemak-kepada-otot) dan betapa aktifnya mereka pada hari tertentu.

Dengan mengambil kira itu, berikut ialah beberapa perkara yang perlu diketahui tentang cara badan kita memecahkan makanan secara berbeza, dan makanan yang boleh membuatkan anda kenyang lebih lama.

Bagaimana badan kita mencerna kalori secara berbeza

Makan tengah hari kentang goreng, burger, salad, roti dan teh ais di atas meja

Yagi Studio/Getty Images

Makanan yang berbeza memberikan yang berbeza jenis tenaga (atau kalori) kepada badan anda. Setiap makanan mengandungi profil unik makronutrien — karbohidrat, protein dan lemak — dan mikronutrien — vitamin, mineral, dsb. — yang diperlukan oleh tubuh anda dalam nisbah yang betul untuk terus hidup. (Lihat yang muktamad bible makronutrien di sini.) Itulah sebabnya tidak semua makanan turun sama atau menghasilkan tenaga yang sama.

Dr. Niket Sonpal, pakar gastroenterologi di New York City, menjelaskan bahawa saluran pencernaan dan badan kita melihat tenaga dari segi makronutrien tersebut.

“Mereka mempunyai implikasi mereka sendiri,” kata Sonpal. Sebagai contoh, kalori daripada karbohidrat diproses dengan cepat (fikirkan gula-gula yang anda rasai selepas minum setin soda); protein dicerna dengan lebih perlahan; dan lemak mengambil masa yang lebih lama untuk dihadam.

Fikirkan berapa lama anda kekal puas atau kenyang selepas sarapan telur dengan keju berbanding semangkuk bijirin. Jika semangkuk bijirin hanya mempunyai, katakan, 200 kalori, dan telur cheesy mempunyai lebih banyak lagi, anda mungkin menganggap bahawa bijirin itu “lebih sihat.” Tetapi badan anda akan membakar karbohidrat dalam bijirin lebih cepat daripada protein dan lemak dalam telur, menyebabkan anda lapar semula lebih awal dan perlu makan lebih banyak makanan untuk tenaga. Karbohidrat yang lebih tinggi dalam serat — seperti roti gandum atau beras perang atau liar, bukannya roti putih dan nasi — melambatkan penghadaman dan meningkatkan rasa kenyang dan kepuasan.

Walaupun dalam makronutrien tersebut, terdapat perbezaan dalam cara ia mempengaruhi tubuh anda lama selepas makanan dicerna. Sebagai contoh, minyak zaitun, lemak tak tepu, tidak terkumpul dalam lapisan saluran darah, menurut Sonpal. Beberapa penyelidikan juga muncul tentang bagaimana jenis lemak lain yang kita anggap “buruk” sebenarnya mungkin mengandungi asid lemak penting dan nutrien lain yang penting untuk kesihatan kita.

“Proses biokimia untuk memecahkan lemak adalah, untuk semua maksud dan tujuan, semuanya sama,” kata Sonpal. “Tetapi apa yang badan lakukan dengan lemak dan proses keradangan yang kemudiannya menyebabkan di bahagian lain badan adalah berbeza.”

Kajian badam

Badam mentah terhampar dengan latar belakang putih

fahadee.com/Getty Images

Badan anda bukan sahaja menggunakan makanan dan kalori secara berbeza, malah bilangan kalori pada bungkusan juga mungkin merupakan salah nyata.

Sebagai permulaan, label kalori boleh dimatikan sehingga 20%, Langer menjelaskan, bermakna jika anda fikir anda sedang makan bar granola 200 kalori, ia sebenarnya mungkin 240 kalori. Bagi sesetengah orang, percanggahan ini boleh ditambah.

Penyelidikan dari 2012 dan 2016yang dikendalikan oleh Jabatan Pertanian AS dan dibiayai oleh Lembaga Almond California, mendapati bahawa kiraan kalori sebenar untuk badam mentah keseluruhan adalah 25% lebih rendah daripada kiraan yang dipasarkan, dan 19% lebih rendah untuk badam panggang daripada kiraan pakej rasmi.

Menurut kajian itu, proses mekanikal membakar atau mencincang badam memainkan peranan kerana ia mengganggu dinding sel, yang mengubah saiz zarah. Zarah yang lebih besar lebih sukar untuk dihadam oleh enzim pencernaan, bermakna lebih banyak dikumuhkan dan lebih sedikit kalori yang diserap.

Tetapi sebaliknya adalah benar apabila ia berkaitan dengan mentega badam — kalori yang anda lihat adalah apa yang anda dapat. “Jika anda menukar badam itu kepada mentega badam, kalori itu, lemak itu lebih mudah didapati dan oleh itu kami menyerap lebih banyak kalori itu,” kata Langer. Dengan mengisar badam menjadi mentega badam, anda memecahkan serat keseluruhan kacang, membolehkan badan anda lebih mudah mencerna dan menyerap kalori tersebut.

Penyelidikan badam menunjukkan bahawa obses terhadap kalori pada label pemakanan adalah kurang penting daripada memilih makanan yang memberikan anda nutrien dan kepuasan.

Mengukur kepuasan bukannya kalori

Perbezaan dalam nilai makanan diketepikan, mengira kalori boleh mengalih perhatian kita daripada kepuasan yang kita perolehi daripada makan, yang merupakan bahagian penting dalam diet sihat yang sering diabaikan orang, menurut Langer. Jika anda lapar untuk snek sambil mengira kalori anda, anda mungkin lebih cenderung untuk mengambil sesuatu yang anda tahu sesuai dengan elaun kalori anda untuk hari itu (seperti tepat enam keropok, contohnya, atau bar granola “berkhasiat”).

Tetapi memilih beberapa hirisan keju cheddar yang anda mahukan sebenarnya akan berkesan dan membuatkan anda kenyang lebih lama, walaupun ia mempunyai lebih banyak kalori. Itulah kesilapan mengira kalori — jika anda hanya tertumpu pada bilangannya, dan bukannya sumber kalori tersebut dan nilai pemakanan yang boleh diberikannya, anda berisiko memakan banyak makanan yang membuatkan anda lapar pada penghujung hari. , walaupun sekali anda mencapai maks kalori anda.

Sentiasa berasa lapar atau dibiarkan tidak puas boleh meningkatkan risiko anda makan berlebihan kemudian, apabila anda makan lebih banyak makanan daripada yang anda perlukan sekaligus. Ia juga bukan cara hidup yang mampan.

“Mengambil langkah ke belakang dan memahami yang sangat penting, ” kata Langer, “Dan ia benar-benar merupakan sebahagian besar daripada diet sihat dan pandangan tentang pemakanan yang orang rindukan.”

Maklumat yang terkandung dalam artikel ini adalah untuk tujuan pendidikan dan maklumat sahaja dan tidak bertujuan sebagai nasihat kesihatan atau perubatan. Sentiasa berunding dengan doktor atau pembekal kesihatan bertauliah lain mengenai sebarang soalan yang anda ada tentang keadaan perubatan atau objektif kesihatan.

We would like to give thanks to the author of this short article for this incredible material

Apa yang terkandung dalam Kalori, dan Mengapa Itu Lebih Penting Daripada Nombor


Check out our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/