Apa yang warga emas perlu tahu tentang mengambil Paxlovid | CNNCNN

Varian coronavirus baharu sedang beredar, yang paling mudah ditularkan. Kemasukan ke hospital pesakit yang dijangkiti semakin meningkat. Dan orang dewasa yang lebih tua mewakili hampir 90% kematian AS akibat Covid-19 dalam beberapa bulan kebelakangan ini, bahagian terbesar sejak permulaan wabak itu.

Apakah maksudnya bagi mereka yang berumur 65 tahun dan lebih tua yang dijangkiti Covid buat kali pertama atau mereka yang mengalami jangkitan berulang? Mesej daripada pakar penyakit berjangkit dan pakar geriatrik adalah jelas: dapatkan rawatan dengan terapi antivirus, yang kekal berkesan terhadap varian Covid baharu.

Terapi pilihan pertama, kata pakar, ialah Paxlovid, rawatan antivirus untuk orang yang mempunyai Covid ringan hingga sederhana yang berisiko tinggi menjadi sakit teruk akibat virus itu. Semua orang dewasa 65 dan ke atas termasuk dalam kategori tersebut. Jika orang tidak boleh bertolak ansur dengan ubat – komplikasi yang berpotensi dengan ubat lain perlu dinilai dengan teliti oleh pembekal perubatan – dua alternatif tersedia.

“Terdapat banyak bukti bahawa Paxlovid boleh mengurangkan risiko kejadian bencana yang boleh mengikuti jangkitan Covid pada individu yang lebih tua,” kata Dr. Harlan Krumholz, seorang profesor perubatan di Universiti Yale.

Sementara itu, bangunkan rancangan untuk perkara yang akan anda lakukan jika anda mendapat Covid. Di manakah anda akan mendapatkan penjagaan? Bagaimana jika anda tidak boleh masuk dengan cepat untuk berjumpa doktor anda, masalah biasa? Anda perlu bertindak pantas kerana Paxlovid mesti dimulakan selewat-lewatnya lima hari selepas permulaan simptom. Adakah anda perlu melaraskan rejimen ubat anda untuk mengelakkan interaksi dadah yang berpotensi berbahaya?

“Masa untuk memikirkan semua ini adalah sebelum anda mendapat Covid,” kata Dr. Allison Weinmann, pakar penyakit berjangkit di Hospital Henry Ford di Detroit.

Bersedia terbukti penting apabila saya mendapat Covid pada pertengahan Disember dan pergi ke penjagaan segera untuk mendapatkan preskripsi. Kerana saya berumur 67 tahun, dengan kanser darah dan penyakit autoimun, saya berisiko tinggi untuk mendapat sakit teruk akibat virus itu. Tetapi saya mengambil ubat pencair darah yang boleh mempunyai interaksi yang mengancam nyawa dengan Paxlovid.

Nasib baik, pusat penjagaan segera dapat melihat rekod perubatan elektronik saya, dan nota doktor di sana mengatakan selamat untuk saya menghentikan ubat pencair darah dan mendapatkan rawatan. (Saya telah berunding dengan pakar onkologi saya terlebih dahulu.) Jadi, saya pergi dengan preskripsi Paxlovid, dan dalam masa sehari sakit kepala dan menggigil saya telah hilang.

Sebelum mendapat Covid, saya akan membaca ikajian penting daripada hampir 45,000 pesakit berumur 50 tahun ke atas yang dirawat untuk Covid antara Januari dan Julai 2022 di Mass General Brigham, sebuah sistem kesihatan Massachusetts yang besar. Dua puluh lapan peratus daripada pesakit telah ditetapkan Paxlovid, yang telah menerima kebenaran penggunaan kecemasan untuk Covid ringan hingga sederhana daripada FDA pada Disember 2021; 72% tidak. Semuanya adalah pesakit luar.

Tidak seperti dalam kajian lain, kebanyakan pesakit dalam satu ini telah diberi vaksin. Namun, Paxlovid memberikan kelebihan yang ketara: Mereka yang mengambilnya adalah 44% lebih kecil kemungkinan dimasukkan ke hospital dengan penyakit berkaitan Covid yang teruk atau meninggal dunia. Antara mereka yang mendapat kurang daripada tiga dos vaksin, risiko tersebut dikurangkan sebanyak 81%.

Beberapa bulan sebelumnya, kajian dari Israel telah mengesahkan keberkesanan Paxlovid — nama jenama untuk gabungan nirmatrelvir dan ritonavir — pada warga emas yang dijangkiti strain omicron Covid, yang timbul pada akhir 2021. (Kajian asal yang membuktikan keberkesanan Paxlovid telah dijalankan semasa strain delta itu lazim dan termasuk hanya pesakit yang tidak divaksinasi.) Pada pesakit 65 tahun ke atas, kebanyakan mereka telah divaksinasi atau sebelum ini mempunyai Covid, kemasukan ke hospital dikurangkan sebanyak 73% dan kematian sebanyak 79%.

Namun, beberapa faktor telah menghalang penggunaan Paxlovid dalam kalangan orang dewasa yang lebih tua, termasuk kebimbangan doktor tentang interaksi ubat dan kebimbangan pesakit tentang kemungkinan jangkitan dan kesan sampingan “rebound”.

Dr. Christina Mangurian, naib dekan untuk fakulti dan hal ehwal akademik di Universiti California-San Francisco School of Medicine, menghadapi beberapa isu ini apabila kedua ibu bapanya dijangkiti Covid pada bulan Julai, satu episod yang diceritakannya dalam artikel JAMA baru-baru ini.

Pertama, bapanya, 84, diberitahu dalam temu janji perubatan maya oleh doktor yang dia tidak tahu bahawa dia tidak boleh mengambil Paxlovid kerana dia menggunakan ubat pencair darah — keputusan yang kemudiannya diterbalikkan oleh doktor penjagaan utamanya. Kemudian, ibunya, 78, diberitahu, dalam temu janji maya yang berasingan, untuk mengambil antibiotik, steroid dan ubat-ubatan yang dijual bebas dan bukannya Paxlovid. Sekali lagi, doktor penjagaan utamanya campur tangan dan menawarkan preskripsi.

Dalam kedua-dua kes, Mangurian berkata, doktor yang pertama kali dilihat oleh ibu bapanya nampaknya salah faham siapa yang harus mendapatkan Paxlovid, dan dalam keadaan apa. “Ini menunjukkan defisit besar dari segi cara maklumat tentang terapi ini disebarkan kepada penyedia perubatan barisan hadapan,” katanya kepada saya dalam perbualan telefon.

Michael Osterholm, pengarah Pusat Penyelidikan dan Dasar Penyakit Berjangkit di Universiti Minnesota, bersetuju. “Setiap hari, saya mendengar daripada orang yang dimaklumkan secara salah oleh doktor atau talian jururawat panggilan masuk mereka. Secara amnya, mereka diberitahu anda tidak boleh mendapatkan Paxlovid sehingga anda sakit tenat — yang bertentangan dengan apa yang disyorkan. Mengapa kita tidak melakukan lebih banyak untuk mendidik komuniti perubatan?”

Potensi untuk interaksi ubat dengan Paxlovid adalah kebimbangan penting, terutamanya pada pesakit yang lebih tua dengan pelbagai keadaan perubatan. Lebih daripada 120 ubat telah dibenderakan untuk interaksi, dan setiap kes perlu dinilai, dengan mengambil kira keadaan individu, serta fungsi buah pinggang dan hati.

Berita baik, kata pakar, ialah kebanyakan interaksi berpotensi boleh diuruskan, sama ada dengan menghentikan sementara ubat semasa mengambil Paxlovid atau mengurangkan dos.

“Ia memerlukan sedikit kerja tambahan, tetapi terdapat sumber dan sistem yang boleh membantu pengamal memikirkan apa yang harus mereka lakukan,” kata Brian Isetts, seorang profesor di Kolej Farmasi Universiti Minnesota.

Di rumah jagaan, pesakit dan keluarga harus meminta untuk bercakap dengan ahli farmasi perunding jika mereka diberitahu terapi antiviral tidak disyorkan, Isetts mencadangkan.

Kira-kira 10% pesakit tidak boleh mengambil Paxlovid kerana interaksi ubat yang berpotensi, menurut Dr. Scott Dryden-Peterson, pengarah perubatan terapi pesakit luar Covid untuk Mass General Brigham. Untuk mereka, Veklury (remdesivir), terapi infusi antivirus yang disampaikan pada tiga hari berturut-turut, adalah pilihan yang baik, walaupun kadangkala sukar untuk diatur. Juga, Lagevrio (molnupiravir)pil antivirus lain, boleh membantu memendekkan tempoh gejala.

Ramai orang dewasa yang lebih tua takut bahawa selepas mengambil Paxlovid mereka akan mendapat jangkitan pantulan – kemunculan semula gejala secara tiba-tiba selepas virus nampaknya telah berjalan. Tetapi dalam kebanyakan kes “pemulihan adalah sangat ringan dan gejala – biasanya hidung berair, hidung tersumbat, dan sakit tekak – hilang dalam beberapa hari,” kata Dr. Rajesh Gandhi, seorang doktor penyakit berjangkit dan profesor perubatan di Sekolah Perubatan Harvard.

Gandhi dan pakar perubatan lain yang saya ajak bercakap berkata risiko tidak merawat Covid pada orang dewasa yang lebih tua adalah jauh lebih besar daripada risiko penyakit pulih.

Kesan sampingan daripada Paxlovid termasuk rasa logam di dalam mulut, cirit-birit, loya, dan sakit otot, antara lain, tetapi komplikasi serius jarang berlaku. “Secara konsisten, orang ramai bertolak ansur dengan ubat itu dengan baik,” kata Dr. Caroline Harada, profesor geriatrik bersekutu di Sekolah Perubatan Universiti Alabama-Birmingham Heersink, “dan berasa lebih baik dengan cepat.”

We would like to say thanks to the writer of this article for this outstanding material

Apa yang warga emas perlu tahu tentang mengambil Paxlovid | CNN


Find here our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/