Apabila Cacar Monyet merebak, AS Merancang Kempen Vaksinasi

Klinik di seluruh negara akan mula menawarkan vaksin terhadap cacar monyet kepada sesiapa sahaja yang mungkin terdedah kepada virus itu, pegawai kesihatan persekutuan mengumumkan pada hari Selasa.

Sehingga kini, imunisasi hanya ditawarkan kepada orang yang mempunyai pendedahan yang diketahui.

Negeri-negeri akan menerima dos vaksin monkeypox yang lebih selamat dan lebih baharu yang dipanggil Jynneos daripada simpanan persekutuan, berdasarkan bilangan kes dan bahagian penduduk negeri yang berisiko untuk penyakit yang teruk, kata pegawai itu pada taklimat berita.

Pihak berkuasa kesihatan negeri juga boleh meminta bekalan vaksin lama yang dibangunkan untuk cacar, yang dipercayai dapat melindungi daripada cacar monyet juga.

Jabatan Kesihatan dan perkhidmatan Manusia akan menyediakan 56,000 dos vaksin Jynneos serta-merta dan tambahan 240,000 dos dalam minggu-minggu akan datang. 750,000 dos lagi dijangka tersedia sepanjang musim panas, dan sejumlah 1.6 juta dos menjelang akhir tahun ini.

“Vaksin ini pada masa ini mempunyai beberapa had pada bekalan, dan atas sebab ini strategi vaksin semasa pentadbiran mengutamakan penyediaannya kepada mereka yang paling memerlukannya,” kata Dr. Rochelle Walensky, pengarah Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Vaksin cacar yang lebih tua, dipanggil ACAM2000, dikaitkan dengan kesan sampingan yang teruk, termasuk kematian, pada orang yang lemah imun, wanita hamil dan orang dewasa yang lebih tua.

Pelan vaksinasi baharu itu mendapat kritikan pantas daripada pakar, yang mengatakan kempen itu terlalu kecil dan lambat untuk memberi kesan. Semakin lama masa yang diperlukan untuk membendung wabak monyetpox, semakin besar kemungkinan virus itu akan berakar umbi di Amerika Syarikat, terutamanya dalam kalangan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, para penyelidik memberi amaran.

“Ramai di antara kita bimbang bahawa tingkap akan ditutup untuk kita dapat menghapuskan cacar monyet,” kata Dr. Celine Gounder, pakar penyakit berjangkit dan editor pada umumnya untuk kesihatan awam di Kaiser Health News.

“Jika kita tidak mula memberi vaksin dengan lebih cepat dan meluas, kita akan menghadapi masa yang sangat sukar untuk membendungnya,” katanya. Sebaik-baiknya, ujian dan vaksin untuk cacar monyet boleh ditawarkan pada acara LGBTQ Pride di seluruh negara untuk menjangkau lelaki yang berisiko tinggi dijangkiti virus itu, tambah Dr. Gounder.

Sesetengah pakar berkata rancangan itu juga tidak adil kepada lelaki berisiko yang tidak akan mendapat akses kepada vaksin Jynneos, terutamanya mereka yang mempunyai HIV dan tidak boleh mengambil vaksin cacar yang lebih tua dengan selamat.

“Tidak akan mencukupi untuk memenuhi keperluan,” kata Elizabeth Finley, pengarah komunikasi untuk Gabungan Pengarah STD Kebangsaan. “Selain itu, tanpa kapasiti ujian yang lebih baik, strategi berdasarkan hubungan dengan kes positif tidak dapat dielakkan.”

Ia juga tidak jelas apa yang layak sebagai pendedahan berkemungkinan, dia menambah: “Adakah anda perlu mengenali seseorang di acara itu diuji positif, atau adakah anda hanya berkata, ‘Oh, saya pergi ke sambutan dan saya mahu selamat’?”

Ramai doktor bimbang tentang kesan sampingan dan parut daripada vaksin cacar yang lebih tua, serta maklumat salah dan keraguan vaksin yang mungkin mereka lakukan, kata Cik Finley. “Kami mempunyai doktor mengatakan bahawa tidak mungkin mereka akan memberikan seseorang ACAM2000,” katanya.

Vaksin Jynneos, sebaliknya, tidak pernah digunakan pada skala ini, dan pegawai kesihatan persekutuan berkata mereka akan memerhatikan kesan sampingan yang tidak dijangka.

Pentadbiran setakat ini telah menyediakan lebih daripada 9,000 dos vaksin Jynneos dan 300 kursus rawatan antivirus kepada 32 bidang kuasa di negara itu, kata pegawai pada hari Selasa.

Kesatuan Eropah menerima pakai a rancangan yang serupa, menghantar 5,300 daripada 100,000 dos Jynneosnya ke Sepanyol, yang mempunyai paling banyak kes, diikuti oleh Portugal, Jerman dan Belgium. Negara anggota lain akan menerima dos pada bulan Julai dan Ogos.

Bilangan kes cacar monyet telah meningkat dengan mendadak di banyak negara Eropah dan di Amerika Syarikat.

Sehingga 28 Jun, terdapat 306 kes di 27 negeri dan Daerah Columbia, meningkat daripada 156 kes seminggu sebelumnya. CDC telah mengaktifkan pusat operasi kecemasannya untuk memantau dan bertindak balas terhadap wabak dengan lebih baik, kata Dr. Walensky.

Angka yang dilaporkan mungkin dipandang rendah, kata Dr. Jay Varma, pengarah Cornell Center for Pandemic Prevention and Response. “Ia agak jelas kepada saya dan saya fikir ramai yang lain bahawa wabak itu jauh lebih besar dalam magnitud daripada apa yang dikira oleh kes rasmi kami,” katanya.

Memandangkan jumlah yang semakin meningkat, dos yang tersedia mungkin tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan. Jabatan kesihatan Washington menawarkan 300 pelantikan vaksinasi monkeypox pada hari Isnin; slot penuh dalam masa kurang daripada 15 minit.

New York City, yang telah mengenal pasti 55 kes cacar monyet pada hari Selasa, mempunyai 1,000 dos vaksin Jynneos di tangan. Jabatan kesihatan bandar itu mula mentadbir vaksin di sebuah klinik tunggal di Chelsea, di mana pelanggan kebanyakannya terdiri daripada lelaki kulit putih yang mewah yang melakukan hubungan seks dengan lelaki.

Bandar ini menawarkan dos pertama di tengah hari pada 23 Jun. Kurang daripada dua jam kemudian, pegawai diumumkan bahawa klinik itu tidak lagi dapat menampung bilik masuk dan telah menempah janji temu sehingga 27 Jun. Sehingga Selasa, bandar itu telah masih menunggu untuk lebih banyak dos vaksin tersedia.

“Ia bermula dan kemudian ia berhenti, dan ia bermula tanpa sesiapa pun bersedia, dan saya tidak pasti bila ia akan kembali,” kata Keletso Makofane, ahli epidemiologi rangkaian sosial di Pusat FXB untuk Kesihatan dan Hak Asasi Manusia di Universiti Harvard.

“Semua ketidakpastian ini tidak membantu kami untuk memupuk kepercayaan yang kami perlukan,” kata Dr. Makofane.

Beberapa pakar juga mengambil isu dengan lokasi itu dan berkata adalah lebih adil untuk menawarkan vaksin di klinik yang sering dikunjungi oleh lelaki kulit hitam dengan HIV yang tidak dirawat dan akses terhad kepada penjagaan kesihatan.We wish to say thanks to the author of this article for this outstanding web content

Apabila Cacar Monyet merebak, AS Merancang Kempen Vaksinasi


Discover our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/