Apabila Cacar Monyet Merebak, Kempen untuk Memberi Amaran kepada Orang Ramai Mendapat Kesegeraan

Grindr, aplikasi rangkaian sosial, menghantar mesej pop timbul tentang risiko cacar monyet kepada berjuta-juta pengguna Eropah dan Amerika. Penganjur pesta seks di New York meminta jemputan untuk memeriksa diri mereka sendiri untuk lesi sebelum muncul. Dan penganjur perayaan Pride utama di bandar itu menyiarkan notis cacar monyet pada hari Ahad Instagram akaun.

Ketika ratusan ribu orang berkumpul di New York City dan tempat lain untuk meraikan Pride bulan ini, pegawai bandar raya dan persekutuan, penyokong kesihatan dan penganjur parti bergegas untuk menyebarkan amaran kesihatan yang semakin mendesak tentang risiko cacar monyet.

“Berhati-hati, tetapi jangan panik,” kata Jason Cianciotto, naib presiden komunikasi dan dasar di Krisis Kesihatan Lelaki Gay, merumuskan mesej yang cuba disampaikan oleh kumpulan itu.

Virus itu, endemik lama di bahagian Afrika, kini merebak secara global, dan, walaupun ia boleh menjangkiti sesiapa sahaja, pada masa ini ia merebak terutamanya melalui rangkaian lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, kata pegawai.

Sejak 13 Mei, apabila kes pertama wabak itu dilaporkan di Eropah, lebih daripada 2,000 orang di 35 negara di luar Afrika telah didiagnosis dengan virus itu. Sehingga hari Rabu, terdapat 16 kes dikenal pasti di New York Cityantara 84 di seluruh negara. Kes terbaru New York tidak dikaitkan dengan perjalanan, menunjukkan penularan dari orang ke orang berlaku di New York City, jabatan kesihatan bandar berkata.

Walaupun bilangan mentah masih rendah, ahli epidemiologi bimbang kerana tahap penularan global dan kerana kes muncul tanpa kaitan yang jelas antara satu sama lain, mencadangkan penyebaran yang lebih luas. Pertubuhan Kesihatan Sedunia akan bermesyuarat minggu hadapan untuk menentukan sama ada cacar monyet kini layak sebagai kecemasan kesihatan global.

Cacar monyet, dinamakan demikian kerana ia pertama kali ditemui oleh penyelidik Eropah dalam kurungan monyet pada tahun 1958, boleh menjangkiti sesiapa sahaja, tanpa mengira jantina, umur atau orientasi seksual. Walaupun kebanyakannya merebak melalui sentuhan langsung dengan lesi, ia juga boleh merebak melalui objek yang dikongsi seperti tuala, serta melalui titisan yang dikeluarkan semasa bercakap, batuk atau bersin.

Para saintis percaya ia juga boleh dihantar melalui zarah aerosol yang kecil, walaupun itu mungkin memerlukan tempoh hubungan rapat yang panjang. Virus ini secara amnya kurang menular daripada Covid-19.

Cacar monyet telah menyebabkan sekurang-kurangnya 72 kematian tahun ini di negara-negara Afrika di mana virus itu berada endemikketua pengarah WHO, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, kata Selasatetapi tiada kematian lain telah dikaitkan secara muktamad dengan wabak global di luar Afrika.

10 kes pertama dalam New York semuanya dikesan pada lelaki berumur antara 27 dan 50 tahun, dan kebanyakannya telah dikenal pasti sebagai lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, mengikut corak global, menurut jabatan kesihatan bandar. Kebanyakan kes New York telah mengakibatkan gejala ringan, kata pegawai, tetapi kes ringan pun boleh melibatkan ruam yang gatal dan menyakitkan, berlarutan selama dua hingga empat minggu.

Kesedaran orang ramai tentang wabak itu, yang akan menyebabkan lebih banyak permintaan untuk ujian, masih di peringkat awal, dan virus itu kadang-kadang menyebabkan hanya beberapa luka di kawasan kemaluan, yang boleh menyukarkan untuk membezakan daripada penyakit menular seksual yang lain. Dua vaksin, serta antivirus, tersedia, walaupun buat masa ini vaksin terutamanya ditawarkan di Amerika ke kenalan rapat kes yang dikenal pasti atau disyaki.

Perayaan kebanggaan ialah masa yang sesuai untuk meningkatkan kesedaran dalam kalangan orang dalam komuniti LGBTQ yang paling berisiko, kata pegawai kesihatan dalam temu bual, tetapi juga mewujudkan cabaran bagi mereka yang ingin menyampaikan mesej tentang melindungi komuniti tanpa menimbulkan penggera atau stigma. Secara lebih luas, penganjur dan pegawai kesihatan tidak mahu melemahkan sambutan Pride dan mesej positif mereka tentang identiti seksual.

Bekerjasama dengan peguam bela dan rakan kongsi dalam komuniti LGBTQ, pegawai kesihatan persekutuan dan tempatan dalam beberapa minggu kebelakangan ini telah mula mencipta siaran media sosial, menulis helaian fakta dan menyiarkan imej tentang rupa cacar untuk membantu orang ramai mengetahui perkara yang perlu dicari.

Perhimpunan kebanggaan juga akan datang pada masa yang genting, apabila masih ada kemungkinan tindakan kesihatan awam yang agresif dapat mengawal cacar monyet, tetapi peningkatan hubungan semasa perayaan mungkin mewujudkan penularan penyakit tambahan, terutamanya jika orang ramai tidak dididik tentang virus itu.

“Kami memerlukan semua orang untuk meningkatkan permainan mereka, kerana jika kami akan membendungnya, kami memerlukan usaha yang dipertingkatkan secara menyeluruh.,” kata Gregg Gonsalves, aktivis dan ahli epidemiologi AIDS lama di Sekolah Kesihatan Awam Yale, dalam satu temu bual. “Kami berjalan di garis antara pembendungan dan penyebaran berterusan, dan pembendungan akan menjadi lebih baik.”

Fokus pegawai kesihatan buat masa ini adalah untuk memberikan maklumat tentang cara penyakit itu menular – terutamanya melalui sentuhan kulit ke kulit – dan untuk menggesa orang ramai untuk mendapatkan rawatan jika mereka mengalami ruam atau berasa tidak sihat. Walaupun mesej itu disasarkan terutamanya kepada komuniti gay dan biseksual, pegawai kesihatan awam juga menekankan bahawa sesiapa sahaja boleh dijangkiti.

Walaupun risiko semasa untuk orang awam kekal rendah, ia boleh meningkat jika virus itu wujud di Amerika Syarikat dan negara lain di luar Afrika, menjangkiti lebih ramai orang, WHO memberi amaran dalam kemas kini terkini. Organisasi itu juga sedang berusaha untuk menukar nama virus itu, yang mereka akui mungkin meningkatkan stigma di sekelilingnya.

Namun, ramai pakar kesihatan memberi amaran bahawa pemesejan kesihatan awam, yang buat masa ini kebanyakannya dalam talian, perlu bergerak lebih cepat, dan pendidikan sahaja tidak akan mencukupi untuk membendung wabak itu.

Semua aspek tindak balas monyetpox – daripada pendidikan kepada pengenalpastian kes kepada mengasingkan mereka yang dijangkiti – harus dipertingkatkan, kata Dr Carlos Del Riopengerusi Jabatan Kesihatan Global di Sekolah Kesihatan Awam Rollins di Universiti Emory dan presiden yang akan datang Persatuan Penyakit Berjangkit Amerika.

“Untuk membendung perkara ini, kita perlu bergerak cepat,” katanya. “Saya harap kita melakukan lebih banyak lagi.”

Ujian untuk virus itu masih jarang berlaku di Amerika Syarikat. Sehingga 7 Jun, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit telah menjalankan 297 ujian untuk orthopoxvirus, keluarga virus yang menjadi milik monyetpox.

Pakar kesihatan awam memberi amaran bahawa pendekatan berpusat CDC mungkin tidak menggalakkan ujian yang lebih meluas, mewujudkan gema bencana ujian yang memperlahankan tindak balas negara terhadap Covid-19 pada Februari 2020.

Ujian kini berlaku dalam dua peringkat: Kira-kira 70 makmal kesihatan awam di seluruh negara dibenarkan menjalankan ujian PCR orthopoxvirus awal, tetapi diagnosis akhir cacar monyet hanya dibuat oleh makmal CDC di Atlanta. Makmal komersial masih tidak dapat menguji virus itu. Juga tiada ujian pantas, atau antigen, untuk cacar monyet, walaupun satu boleh dibangunkan, seperti untuk Covid, kata Dr. Jay Varma, pengarah Cornell Center for Pandemic Prevention and Response.

“Tanpa bermaksud untuk memperlekehkan perkara ini, kami sekali lagi telah terperangkap dengan seluar kami yang terperangkap oleh pandemik global yang kami tidak bersedia untuk menghadapinya,” kata beliau. Mark Harringtonpengarah eksekutif Kumpulan Tindakan Rawatan dan aktivis AIDS lama, yang menggesa penambahbaikan dalam ujian di webinar monkeypox dihoskan hari Isnin oleh presiden borough Manhattan.

Beberapa aspek tindak balas persekutuan telah dipuji oleh komuniti LGBTQ. CDC, sebagai contoh, baru-baru ini mengeluarkan a lembaran fakta positif seks mengenai perhimpunan sosial dan seks yang lebih selamat, yang, bukannya menyuruh semua orang tinggal di rumah, mengandungi petua khusus untuk mengelakkan cacar monyet seperti memakai pakaian semasa hubungan seks dan tidak bercium.

“Sesetengah orang bimbang bahawa ini berlaku semasa Pride,” kata Dr. Demetre Daskalakis, pengarah Pencegahan HIV/AIDS di CDC dan ketua tindak balas monkeypox agensi itu. “Saya tidak boleh bayangkan masa yang lebih baik untuk menyampaikan mesej tentang perkara seperti ini.”

Perarakan dan acara terbuka bulan ini “bukan tempat virus itu akan disebarkan,” kata Encik Cianciotto dari Krisis Kesihatan Lelaki Gay, jadi orang ramai tidak perlu takut untuk menyertainya. “Dan bagi kelab yang mengadakan parti yang mempunyai hubungan fizikal yang lebih rapat, atau bagi orang yang seronok bersama orang lain secara intim, mereka perlu mendapatkan maklumat tentang perkara yang perlu diberi perhatian dan cara mendapatkan bantuan.”

Namun, walaupun terdapat keperluan yang semakin mendesak tentang pendidikan, semakin kurang untuk meningkatkan aspek tindak balas lain, seperti peningkatan akses kepada ujian dan vaksinasi bagi mereka yang menganggap diri mereka berisiko tinggi, katanya. Joseph Osmundsonseorang ahli mikrobiologi di Universiti New York yang merupakan antara sekumpulan aktivis gay dan aneh bercakap secara kerap dengan pembuat keputusan tentang tindak balas.

Dia dan aktivis lain juga telah berusaha melalui saluran mereka sendiri untuk mendidik komuniti LGBTQ tentang virus itu — contohnya, dengan mencipta mesej bahawa penganjur parti seks boleh mengedarkan kepada hadirin yang menyertakan foto luka monyet cacar.

“Apabila saya bercakap dengan rakan-rakan saya dalam komuniti aneh, kami mahu campur tangan,” kata Dr. Osmundson. “Kami tidak mahu cacar monyet. Ruang di mana kita bertemu untuk keseronokan dan persahabatan, kita tidak mahu ruang itu ditutup, nombor satu. Dan kami suka pergi ke ruang itu dengan sedikit kebimbangan, dan risiko yang sedikit, yang mungkin.”We would like to give thanks to the author of this post for this outstanding web content

Apabila Cacar Monyet Merebak, Kempen untuk Memberi Amaran kepada Orang Ramai Mendapat Kesegeraan


You can view our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/