Apabila Ia Datang kepada ADHD dan ASD, Mata Boleh Mendedahkan Semuanya – Berita Neurosains

Ringkasan: Mengukur aktiviti elektrik retina sebagai tindak balas kepada rangsangan cahaya boleh menjadi biomarker untuk ADHD dan autisme, lapor penyelidik.

Sumber: Universiti Australia Selatan

Selalunya dikatakan bahawa ‘mata memberitahu semuanya’, tetapi tidak kira apa ekspresi luaran mereka, mata mungkin juga boleh menandakan gangguan perkembangan saraf seperti ASD dan ADHD menurut penyelidikan baru dari Flinders University dan University of South Australia.

Dalam kajian pertama seumpamanya, penyelidik mendapati bahawa rakaman dari retina boleh mengenal pasti isyarat yang berbeza untuk kedua-dua Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) dan Autism Spectrum Disorder (ASD) yang menyediakan biomarker yang berpotensi untuk setiap keadaan.

Menggunakan ‘electroretinogram’ (ERG) – ujian diagnostik yang mengukur aktiviti elektrik retina sebagai tindak balas kepada rangsangan cahaya – penyelidik mendapati bahawa kanak-kanak dengan ADHD menunjukkan tenaga ERG keseluruhan yang lebih tinggi, manakala kanak-kanak dengan ASD menunjukkan kurang tenaga ERG.

Pakar optometris penyelidikan di Flinders University, Dr Paul Constable, berkata penemuan awal menunjukkan hasil yang menjanjikan untuk diagnosis dan rawatan yang lebih baik pada masa hadapan.

“ASD dan ADHD adalah gangguan perkembangan saraf yang paling biasa yang didiagnosis pada zaman kanak-kanak. Tetapi kerana mereka sering berkongsi ciri yang sama, membuat diagnosis untuk kedua-dua keadaan boleh menjadi panjang dan rumit, “kata Dr Constable.

“Penyelidikan kami bertujuan untuk memperbaiki perkara ini. Dengan meneroka bagaimana isyarat dalam retina bertindak balas terhadap rangsangan cahaya, kami berharap dapat membangunkan diagnosis yang lebih tepat dan lebih awal untuk keadaan perkembangan saraf yang berbeza.

“Isyarat retina mempunyai saraf tertentu yang menjananya, jadi jika kita boleh mengenal pasti perbezaan ini dan menyetempatkannya ke laluan tertentu yang menggunakan isyarat kimia berbeza yang juga digunakan dalam otak, maka kita boleh menunjukkan perbezaan yang berbeza untuk kanak-kanak ADHD dan ASD dan berpotensi. keadaan perkembangan saraf yang lain.”

“Kajian ini menyampaikan bukti awal untuk perubahan neurofisiologi yang bukan sahaja membezakan kedua-dua ADHD dan ASD daripada kanak-kanak yang biasanya berkembang, tetapi juga bukti bahawa mereka boleh dibezakan antara satu sama lain berdasarkan ciri ERG.”

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, satu daripada 100 kanak-kanak mempunyai ASD, dengan 5-8 peratus kanak-kanak didiagnosis dengan ADHD.

Pakar optometris penyelidikan di Flinders University, Dr Paul Constable, berkata penemuan awal menunjukkan hasil yang menjanjikan untuk diagnosis dan rawatan yang lebih baik pada masa hadapan. Imej berada dalam domain awam

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) adalah keadaan perkembangan saraf yang dicirikan oleh terlalu aktif, bergelut untuk memberi perhatian, dan kesukaran mengawal tingkah laku impulsif. Gangguan spektrum autisme (ASD) juga merupakan keadaan perkembangan saraf di mana kanak-kanak berkelakuan, berkomunikasi, berinteraksi dan belajar dengan cara yang berbeza daripada kebanyakan orang lain.

Penyelidik bersama dan pakar dalam kognisi manusia dan tiruan di Universiti Australia Selatan, Dr Fernando Marmolejo-Ramos, berkata penyelidikan itu berpotensi untuk meluaskan keadaan neurologi yang lain.

“Akhirnya, kami melihat bagaimana mata boleh membantu kami memahami otak,” kata Dr Marmolejo-Ramos.

“Walaupun penyelidikan lanjut diperlukan untuk mewujudkan keabnormalan dalam isyarat retina yang khusus untuk ini dan gangguan perkembangan saraf yang lain, apa yang kami perhatikan setakat ini menunjukkan bahawa kami berada di atas jurang sesuatu yang menakjubkan.

“Ia benar-benar satu kes menonton ruang ini; apabila ia berlaku, mata dapat mendedahkan segala-galanya.”

Penyelidikan ini dijalankan dengan kerjasama Universiti McGill, Kolej Universiti London dan Hospital Great Ormond Street untuk Kanak-kanak.

Lihat juga

Ini menunjukkan pengawal permainan merah jambu kanak-kanak

Mengenai berita penyelidikan ADHD dan ASD ini

Pengarang: Annabel Mansfield
Sumber: Universiti Australia Selatan
Hubungi: Annabel Mansfield – Universiti Australia Selatan
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Analisis Transformasi Gelombang Diskret Electroretinogram dalam Gangguan Spektrum Autisme dan Gangguan Hiperaktif Kurang Perhatian” oleh Fernando Marmolejo-Ramos et al. Sempadan dalam Neurosains


abstrak

Analisis Transformasi Gelombang Diskret Electroretinogram dalam Gangguan Spektrum Autisme dan Gangguan Hiperaktif Kurang Perhatian

latar belakang: Untuk menilai bentuk gelombang elektroretinogram dalam gangguan spektrum autisme (ASD) dan gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD) menggunakan pendekatan transformasi wavelet diskret (DWT).

Kaedah: Sejumlah 55 ASD, 15 ADHD dan 156 individu kawalan mengambil bahagian dalam kajian ini. Elektroretinogram (ERG) disesuaikan cahaya medan penuh telah direkodkan menggunakan protokol Troland, mengambil kira saiz murid, dengan lima kekuatan denyar antara -0.12 hingga 1.20 log photopic cd.sm–2. Analisis DWT telah dilakukan menggunakan wavelet Haar pada bentuk gelombang untuk memeriksa tenaga dalam tingkap masa gelombang a- dan b dan potensi ayunan (OP) yang menghasilkan enam pekali DWT yang berkaitan dengan parameter ini. Jalur frekuensi pusat adalah dari 20–160 Hz yang berkaitan dengan gelombang a, gelombang b dan OP yang diwakili oleh pekali: a20, a40, b20, b40, op80, dan op160, masing-masing. Di samping itu, amplitud gelombang b dan peratusan sumbangan tenaga OPs (%OPs) dalam jumlah tenaga jalur lebar ERG telah dinilai.

Keputusan: Terdapat perbezaan kumpulan yang ketara (hlm <0.001) dalam pekali yang sepadan dengan tenaga dalam gelombang b (b20, b40) dan OP (op80 dan op160) serta amplitud gelombang b. Perbezaan ketara antara ADHD dan kumpulan kawalan didapati dalam pekali b20 dan b40. Sebaliknya, perbezaan terbesar antara ASD dan kumpulan kawalan didapati dalam pekali op80 dan op160. Amplitud gelombang b menunjukkan perbezaan kumpulan ketara ASD dan ADHD daripada peserta kawalan, untuk kekuatan denyar yang lebih besar daripada 0.4 log photopic cd.sm–2 (hlm < 0.001).

Kesimpulan: Pendekatan metodologi ini mungkin memberikan pandangan tentang aktiviti neuron dalam kajian yang menyiasat perbezaan kumpulan di mana isyarat retina boleh diubah melalui perkembangan saraf atau keadaan neurodegeneratif. Walau bagaimanapun, kerja lanjut diperlukan untuk menentukan sama ada analisis isyarat retina boleh menawarkan model klasifikasi untuk keadaan perkembangan saraf di mana terdapat kejadian bersama seperti ASD dan ADHD.

We would love to thank the author of this write-up for this remarkable content

Apabila Ia Datang kepada ADHD dan ASD, Mata Boleh Mendedahkan Semuanya – Berita Neurosains


You can view our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/