Apabila Kemasukan COVID Meningkat, Kesihatan Awam Meminta LA County untuk Menjaga Satu Sama Lain Selamat pada Hari Ibu

Jumlah pesakit positif COVID di hospital Los Angeles County telah meningkat sebanyak 19 orang kepada 258, menurut data negeri terkini yang dikeluarkan pada hari Sabtu.

Jumlah pesakit yang dirawat di rawatan rapi adalah 33, turun daripada 36 pada hari Jumaat.

Angka-angka itu datang sehari selepas pegawai kesihatan tempatan melaporkan lebih daripada 3,200 jangkitan baharu, sambil memberi amaran sekali lagi tentang kesan tidak seimbang yang ditimbulkan oleh wabak itu terhadap penduduk Black dan Latino/a.

Daerah itu melaporkan 3,270 jangkitan baharu pada hari Jumaat, menjadikan jumlah keseluruhannya sepanjang wabak itu kepada 2,888,408. Enam lagi kematian berkaitan virus turut dilaporkan, menjadikan jumlah kematian kepada 31,991, menurut Jabatan Kesihatan Awam Los Angeles.

Kadar purata harian orang yang diuji positif untuk virus itu ialah 2.3% pada hari Jumaat, kira-kira sama dengan hari Khamis.

Jabatan tidak melaporkan data COVID pada hujung minggu.

Jabatan kesihatan memberi amaran pada hari Jumaat bahawa sepanjang pandemik, penduduk Black dan Latino/a telah menghadapi kesan yang lebih tinggi dari segi jangkitan dan kematian berbanding penduduk kulit putih dan Asia. Kawasan berpendapatan rendah juga telah terjejas dengan lebih teruk.

Percanggahan itu menunjukkan perbezaan lama dalam tahap penjagaan dan akses kepada penjagaan, kata pegawai.

Pegawai kesihatan menyatakan bahawa semasa empat lonjakan COVID yang dihadapi oleh daerah, penduduk Kulit Hitam dan Coklat mempunyai kadar kes antara dua dan empat kali lebih tinggi daripada penduduk kulit putih. Kadar kemasukan ke hospital adalah tiga hingga empat kali lebih tinggi semasa lonjakan musim sejuk baru-baru ini, dan kadar kematian adalah dua hingga tiga kali lebih tinggi dalam tempoh yang sama.

Pemvaksinan COVID tidak membetulkan sepenuhnya percanggahan antara kawasan kaya dan berpendapatan rendah. Menurut daerah itu, penduduk yang diberi vaksin sepenuhnya di kawasan kemiskinan tinggi masih dua kali lebih berkemungkinan untuk dijangkiti dan dimasukkan ke hospital berbanding penduduk yang diberi vaksin sepenuhnya di komuniti yang lebih kaya.

Sementara itu, penduduk yang tidak divaksinasi di kawasan kemiskinan tinggi adalah 12 kali lebih berkemungkinan untuk mati akibat virus daripada penduduk yang tidak divaksinasi di kawasan yang lebih kaya.

Pegawai daerah mengaitkan perbezaan itu kepada faktor seperti kekerapan pendedahan, keadaan komuniti keseluruhan dan status kesihatan umum penduduk di pelbagai kawasan.

Pegawai kesihatan juga mengatakan bahawa majoriti orang yang meninggal dunia akibat komplikasi COVID mempunyai keadaan asas, terutamanya hipertensi, diabetes dan penyakit jantung.

“Memandangkan LA County meneruskan fasa pandemik yang berbeza ini, matlamat Kesihatan Awam tidak berubah, dan kami akan bekerjasama dengan rakan kongsi untuk mengurangkan penyakit serius dan kematian akibat COVID-19,” kata Pengarah Kesihatan Awam Barbara Ferrer dalam satu kenyataan. “Adalah tidak wajar untuk bertolak ansur dengan ketidakseimbangan yang mengakibatkan kadar penyakit, kematian dan hilang upaya jangka panjang yang lebih tinggi di kalangan sesetengah penduduk dan pekerja apabila terdapat strategi pencegahan kolektif yang boleh mengurangkan penularan dan penyakit serius.”

Ferrer turut menggesa orang ramai supaya berhati-hati semasa aktiviti Hari Ibu Ahad ini.

“Memandangkan virus itu merebak pada kadar yang tinggi, Kesihatan Awam meminta semua orang yang berkumpul untuk meraikan dan menghormati ibu dan nenek mereka pada hujung minggu ini untuk memastikan satu sama lain selamat dengan melakukan ujian sebelum berkumpul, tinggal di luar sebanyak mungkin, dan memakai topeng semasa berada di dalam rumah. ,” katanya dalam satu kenyataan Sabtu. “Kami mengucapkan selamat Hari Ibu kepada semua orang.”

We want to thank the writer of this write-up for this amazing web content

Apabila Kemasukan COVID Meningkat, Kesihatan Awam Meminta LA County untuk Menjaga Satu Sama Lain Selamat pada Hari Ibu


We have our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/