Apakah di sebalik lonjakan RSV yang membimbangkan di hospital kanak-kanak AS?

Hospital kanak-kanak di bahagian AS mengalami lonjakan penyakit pernafasan biasa yang boleh menyebabkan masalah pernafasan yang teruk untuk bayi.

Kes RSV menurun secara mendadak dua tahun lalu apabila wabak itu menutup sekolah, pusat jagaan harian dan perniagaan. Dengan pelonggaran sekatan pada musim panas 2021, doktor melihat peningkatan yang membimbangkan dalam apa yang biasanya virus musim luruh dan musim sejuk.

Kini, ia kembali lagi. Dan doktor bersiap sedia untuk kemungkinan RSV, selesema dan COVID-19 boleh bergabung dengan hospital tekanan.

“Saya memanggilnya sebagai kecemasan,” kata Dr. Juan Salazar dari Hospital Kanak-kanak Connecticut, di mana RSV telah menyebabkan pesakit berpusing ke bilik permainan dan ruang lain yang biasanya tidak digunakan untuk katil. Institusi itu meneroka menggunakan hospital medan Pengawal Kebangsaan, tetapi telah mengetepikan pilihan itu buat masa ini.

Lihat pada RSV dan maksud lonjakan baru-baru ini:

APA ITU RSV?

Ia adalah singkatan untuk virus respiratory syncytial, penyebab biasa simptom seperti selesema ringan seperti hidung berair, batuk dan demam. Hampir semua kanak-kanak AS biasanya dijangkiti jangkitan RSV pada usia 2 tahun.

Orang yang dijangkiti biasanya berjangkit selama tiga hingga lapan hari. Bayi dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah boleh menyebarkan RSV sehingga empat minggu. Tiada vaksin untuknya, walaupun beberapa calon sedang dalam ujian.

SIAPA YANG MEMPENGARUHINYA?

Semua orang boleh mendapat RSV. Tetapi ia menyebabkan paling ancaman kepada bayi, orang dewasa yang lebih tua dan orang lain yang terdedah, yang boleh mendapat jangkitan saluran pernafasan dan paru-paru yang serius.

Antara kanak-kanak AS di bawah umur 5 tahun, RSV biasanya membawa kepada 58,000 dimasukkan ke hospital dan sehingga 500 kematian dalam setahun.

Bagi orang dewasa 65 tahun ke atas, RSV menyebabkan 177,000 kemasukan ke hospital dan 14,000 kematian setiap tahun.

Bagi bayi, perjuangan untuk bernafas boleh mengganggu makan. “Dan ketika itulah kita mula bimbang,” kata Dr. Melanie Kitagawa dari Hospital Kanak-Kanak Texas di Houston, di mana lebih 40 kanak-kanak mempunyai RSV.

“Mereka bernafas laju, bernafas dalam-dalam. Kami melihat mereka menggunakan otot di dada mereka untuk membantu mereka bernafas, “kata Kitagawa. “Ini adalah kanak-kanak yang mengalami kesukaran mengambil botol kerana pernafasan mereka terjejas dan mereka tidak dapat menyelaraskan kedua-duanya sekali gus.”

KENAPA SEKARANG ADA PENINGKATAN?

Virus ini menghadapi populasi bayi dan kanak-kanak yang sangat terdedah yang terlindung daripada pepijat biasa semasa penutupan pandemik.

Sistem imun mungkin tidak bersedia untuk melawan virus selepas lebih daripada dua tahun topeng, yang menawarkan perlindungan, menurut Dr Elizabeth Mack dari Universiti Perubatan Carolina Selatan.

“South Carolina sedang lemas dalam RSV,” kata Mack dalam siaran berita. Lonjakan itu tiba awal tahun ini daripada biasa, katanya.

Bagi bayi, ibu mereka mungkin tidak dijangkiti RSV semasa mengandung, yang boleh memberi anak-anak imuniti.

Pegawai kesihatan AS mencatatkan peningkatan bulan ini dalam laporan negara mengenai penyakit pernafasan, yang mereka katakan sekurang-kurangnya sebahagiannya disebabkan oleh penyebaran awal selesema di kebanyakan kawasan Selatan.

Minggu lepas, lebih 7,000 ujian kembali positif RSV, mengikut angka CDC. Itu lebih daripada lonjakan sebelumnya.

ADA RAWATAN?

Tiada rawatan khusus, jadi ia adalah soal menguruskan simptom dan membiarkan virus itu berjalan. Doktor mungkin menetapkan steroid oral atau alat sedut untuk memudahkan pernafasan.

Dalam kes yang serius, pesakit di hospital mungkin mendapat oksigen, tiub pernafasan atau ventilator.

APA YANG DICADANGKAN DOKTOR?

Cegah penyebaran virus dengan mencuci tangan dengan bersih dan tinggal di rumah apabila anda sakit.

Semasa musim RSV, suntikan ubat berasaskan antibodi kadangkala ditetapkan untuk melindungi bayi pramatang dan bayi lain yang sangat terdedah.

Jika anda bimbang anak anda mengalami masalah pernafasan yang teruk, “jangan teragak-agak” untuk pergi ke jabatan kecemasan atau hubungi 911, kata Dr. Russell Migita dari Hospital Kanak-Kanak Seattle, di mana RSV semakin meningkat.

Untuk masalah perubatan yang kurang teruk, Migita berkata, hubungi pembekal penjagaan kesihatan biasa anda untuk mendapatkan nasihat, gunakan telekesihatan atau pergi ke rawatan segera.

Di Chicago pada hari Sabtu, Dr. Juanita Mora melihat sekeluarga lima kanak-kanak semuanya menghidap RSV, daripada seorang kanak-kanak berusia 3 tahun hingga seorang remaja. Takut apa yang akan berlaku pada musim sejuk ini, dia memberitahu semua orang untuk mendapatkan suntikan selesema dan penggalak COVID-19.

“Kami tidak mahu tiga kali ganda, wabak tiga kali ganda,” kata Mora.

___

Wartawan Associated Press/Report for America James Pollard menyumbang dari Columbia, South Carolina. Penulis Perubatan AP Mike Stobbe menyumbang.

___

Jabatan Kesihatan dan Sains Associated Press menerima sokongan daripada Jabatan Pendidikan Sains Institut Perubatan Howard Hughes. AP bertanggungjawab sepenuhnya untuk semua kandungan.

We would like to thank the writer of this post for this awesome web content

Apakah di sebalik lonjakan RSV yang membimbangkan di hospital kanak-kanak AS?


Discover our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/