Apakah Kadar Jantung Rehat yang Baik, Bagaimanapun?

Imej untuk artikel bertajuk What'sa Good Resting Heart Rate, Anyway?

Foto: Andrey_Popov (Shutterstock)

Kewujudan penjejak aktiviti di mana-mana bermakna akses kepada data kesihatan kami sebelum ini tidak pernah terfikir, seperti bilangan langkah yang kami ambil, jam kami tidur dan kadar denyutan jantung masa nyata kami. Apabila bercakap tentang kadar denyutan jantung, anda mungkin tertanya-tanya apa, jika ada, kadar denyutan jantung anda semasa berehat tentang kesihatan anda. Kadar jantung berehat adalah kekerapan di mana jantung anda berdegup apabila anda berehat, sama ada duduk atau berbaring. Biasanya, ini diukur sama ada perkara pertama pada waktu pagi (bila awak bangun tetapi belum mula bergerak lagi)atau ia diukur apabila anda telah berehat untuk tempoh masa.

Apakah kadar denyutan jantung rehat yang normal?

Tdia majoriti orang mempunyai a kadar denyutan jantung berehat antara 60 hingga 100 denyutan seminit. Jika anda sangat aktif, kadar denyutan jantung berehat anda boleh lebih rendah daripada 60 denyutan seminit, yang biasanya merupakan perkara yang baik.

“Dalam julat ini, lebih rendah adalah lebih baik, kerana ini bermakna otot jantung anda berada dalam keadaan lebih baik dan tidak perlu bekerja keras untuk mengekalkan degupan yang stabil,” kata Erin Michos, pengarah bersekutu kardiologi pencegahan di Universiti John Hopkins.

Sebagai Kesihatan Harvard melaporkan, kadar denyutan jantung berehat pada hujung bawah julat ini nampaknya menawarkan beberapa faedah perlindungan. Menurut laporan 2010 yang dikeluarkan oleh Inisiatif Kesihatan Wanita, wanita menopause dengan kadar denyutan jantung berehat melebihi 76 denyutan seminit lebih berkemungkinan mengalami serangan jantung berbanding wanita dengan kadar denyutan jantung berehat iaitu 62 denyutan seminit atau lebih rendah.

Cadangan mereka adalah untuk bercakap dengan doktor anda jika anda mempunyai kadar denyutan jantung berehat yang melebihi 80 denyutan seminit.

Mengapa kadar denyutan jantung anda akan berubah?

Kadar denyutan anda semasa berehat boleh naik atau turun bergantung pada beberapa faktor yang berbeza. “Tekanan, kebimbangan, hormon, ubat-ubatan, dan betapa aktif secara fizikal anda semuanya boleh memberi kesan kepada kadar denyutan jantung yang berehat,” kata Michos.

Jika kadar denyutan jantung anda meningkat dari semasa ke semasa, anda mungkin mahu bercakap dengan doktor anda. Didalam kajian 2011 yang mengikuti lebih daripada 29,000 orang tanpa sejarah penyakit jantung selama sepuluh tahun, peningkatan kadar denyutan jantung berehat sepanjang kajian itu dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi untuk mati akibat serangan jantung.

Apabila ia datang untuk menurunkan kadar denyutan jantung berehat anda, Klinik Cleveland mengesyorkan bersenam dengan kerap, menguruskan tahap tekanan anda, mengelakkan kafein dan nikotin, mengekalkan diet yang sihat, kekal terhidrasi dengan baik, dan mendapatkan jumlah tidur yang tetap.

Mengapa anggaran kadar denyutan jantung berehat yang diberikan oleh penjejak kecergasan berbeza-beza

Setiap penjejak aktiviti mempunyai kaedah tersendiri untuk menganggarkan kadar denyutan jantung berehat, yang bermaksud bahawa anggaran akan berbeza-beza bergantung pada yang mana yang anda miliki. Sebagai contoh, yang Oura Ring menganggarkan kadar denyutan jantung anda semasa berehat dengan melaporkan nilai kadar denyutan jantung purata dan terendah anda yang diambil semasa anda sedang tidur. Jika anda mempunyai FitBit, mereka hitung kadar denyutan jantung semasa berehat berdasarkan data semasa anda terjaga dan tidur.

Jika anda akhirnya bertukar daripada satu penjejak aktiviti ke yang lain, anda mungkin melihat perubahan dalam anggaran kadar denyutan jantung anda yang sedang berehat, yang lebih mencerminkan cara nombor ini dikira, dan bukannya perubahan dalam status kesihatan anda.

Ia juga penting untuk tidak mengelirukan kebolehubahan kadar jantung dengan kadar jantung berehat, kerana ini adalah dua perkara yang berasingan. Kebolehubahan kadar jantung ialah selang masa antara setiap degupan jantung, yang boleh menjadi lebih tinggi atau lebih rendah bergantung kepada faktor seperti tekanan, kurang tidur, atau latihan berlebihan.

We would love to say thanks to the writer of this article for this awesome web content

Apakah Kadar Jantung Rehat yang Baik, Bagaimanapun?


We have our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/