Apakah langkah berjaga-jaga Covid-19 yang perlu anda ambil untuk Hari Ibu, graduasi dan acara lain?

Apakah yang perlu diketahui oleh orang ramai tentang subvarian baharu ini, terutamanya kerana ramai yang berkumpul untuk perayaan seperti Hari Ibu dan graduasi? Apakah jenis langkah berjaga-jaga yang perlu mereka ambil? Bagaimanakah orang boleh mengukur risiko mereka sendiri, dan adakah terdapat beberapa perhimpunan yang perlu dilangkau?

Dr. Leana Wen: Kami tahu bahawa varian Omicron asal sudah lebih mudah ditularkan daripada varian sebelumnya seperti varian Delta. Individu yang dijangkiti Omicron cenderung mempunyai penyakit yang lebih ringan berbanding mereka yang dijangkiti Delta. Dan walaupun vaksin kurang berkesan terhadap Omicron berbanding beberapa varian sebelumnya, vaksin dan penggalak masih memberikan perlindungan yang sangat baik terhadap penyakit teruk akibat Omicron.

Perkara yang sama nampaknya berlaku dengan subvarian Omicron baharu ini. Tiada bukti bahawa ia menyebabkan penyakit yang lebih teruk, dan vaksinasi serta penggalak masih merupakan bentuk perlindungan terbaik terhadap penyakit yang teruk. Walau bagaimanapun, mereka nampaknya lebih mudah ditularkan daripada Omicron BA.1 yang asal, yang bermaksud bahawa mengelakkan coronavirus adalah lebih sukar daripada sebelumnya.

CNN: Adakah subvarian baharu ini masih tersebar dengan cara yang sama?

Wen: ya. Sebagai peringatan, SARS-CoV-2, virus yang menyebabkan Covid-19, adalah virus pernafasan yang boleh disebarkan melalui hubungan rapat dan melalui laluan udara (melalui udara). Jika anda berada di sekeliling seseorang yang dijangkiti, dan mereka batuk atau bersin, zarah tersebut boleh dihantar kepada anda.

Selain itu, kerana Covid-19 adalah bawaan udara, ia boleh disebarkan hanya melalui seseorang yang bernafas atau bercakap. Terdapat juga kemungkinan teori penghantaran permukaan, bermakna jika seseorang yang dijangkiti menyentuh tombol pintu, kemudian anda menyentuhnya dan kemudian anda menyentuh hidung atau mulut anda, anda boleh dijangkiti.

Jumlah kematian penuh Covid-19 hampir tiga kali lebih tinggi daripada yang dilaporkan, data WHO mencadangkan
Ini bermakna langkah berjaga-jaga yang telah kita perkatakan selama ini masih berfungsi untuk mencegah jangkitan Covid-19. Masking mengurangkan kemungkinan anda akan terhidu aerosol atau zarah lain yang dikeluarkan oleh orang lain — dan tdia jenis topeng sangat penting.

Varian baharu ini sangat menular sehingga topeng kain tidak mencukupi. Anda sepatutnya memakai topeng pernafasan berkualiti tinggi, seperti N95, KN95 atau KF94. Pastikan topeng itu sesuai. Orang dewasa yang tidak boleh bertolak ansur dengan topeng sedemikian atau kanak-kanak terlalu muda untuk memakai topeng ini hendaklah memakai sekurang-kurangnya topeng pembedahan 3 lapis. Untuk memastikan kesesuaian yang lebih baik, mereka juga boleh memakai topeng kain di bahagian atas.

Pengudaraan juga penting. Di luar rumah kekal lebih selamat daripada di dalam rumah. Dan di dalam rumah, terdapat perbezaan besar antara bilik besar dengan tingkap terbuka dan banyak ruang berbanding kawasan tertutup sempit yang kecil di mana orang ramai berkumpul.
Dan jangan lupa cuci tangan. Basuh tangan yang berkesan dengan sabun dan air melindungi bukan sahaja daripada coronavirus tetapi juga patogen lain.

CNN: Apakah jenis langkah berjaga-jaga yang sepatutnya hlmramai yang ambil masa pergi ke majlis graduasi, sambutan Hari Ibu dan acara lain?

Wen: Terdapat tiga jenis langkah berjaga-jaga utama — vaksin, ujian dan pelekat. Berapa banyak yang anda buat keputusan untuk mengambil bergantung pada keadaan perubatan anda, tahap Covid-19 dalam komuniti anda dan kalkulus risiko anda sendiri untuk berapa banyak anda mahu terus mengelakkan Covid-19.

Sekiranya anda mendapatkan pukulan penggalak kedua anda sekarang?

Pertama, mari kita bercakap tentang tiga langkah berjaga-jaga. Vaksin dan penggalak melindungi dengan baik daripada penyakit yang teruk. Mereka juga mengurangkan kemungkinan jangkitan. Pastikan anda mendapat maklumat terkini tentang penggalak anda, termasuk memutuskan tentang penggalak kedua jika anda layak.

Mengambil ujian rumah pantas sebelum berkumpul juga boleh mengurangkan risiko. Ujian ini mengukur sejauh mana jangkitan anda pada masa itu, jadi ia harus diambil sedekat mungkin dengan perhimpunan. Mendapat ujian negatif tiga hari lalu hanya menunjukkan bahawa anda tidak mempunyai cukup Covid-19 pada ketika itu untuk muncul pada ujian; ia tidak mengatakan bahawa anda tidak berjangkit sekarang. Jika semua orang mengambil ujian negatif sejurus sebelum berkumpul, itu juga mengurangkan risiko.

Sudah tentu, topeng juga mengurangkan risiko. Saya rasa tidak begitu praktikal untuk meminta orang ramai berkumpul untuk topeng makan malam, dan banyak acara sosial yang melibatkan makanan dan minuman tidak dapat menguatkuasakan topeng secara realistik. Tetapi jika anda seorang yang berisiko tinggi untuk penyakit teruk akibat Covid-19 dan benar-benar ingin mengelak daripada coronavirus, anda sentiasa menjadi pilihan untuk bertopeng walaupun orang lain di sekeliling anda tidak.

Pegawai FDA berkata suntikan Covid-19 tahunan mungkin diperlukan pada masa hadapan

Anda boleh menghadiri majlis pengijazahan dalam N95 atau topeng berkualiti tinggi yang lain. Anda boleh pergi ke kaunter penyambut tetamu selepas di mana orang lain sedang makan dan minum tetapi anda memilih untuk tidak melakukannya. Dan anda boleh memilih hanya untuk pergi ke perhimpunan kecil untuk Hari Ibu bersama keluarga terdekat, yang semuanya berhati-hati dan diuji sebelum ini, dan bukannya pesta besar.

Saya fikir adalah penting bagi semua orang untuk memikirkan penutupan dalam tetapan berisiko tinggi, contohnya, lapangan terbang dan stesen kereta api yang sesak, kerana CDC mengesyorkan. Itu mengurangkan peluang anda dijangkiti dalam tetapan ini dan kemudian terpaksa terlepas daripada pengijazahan atau acara lain yang bernilai tinggi kepada anda.

CNN: Adakah anda mengesyorkan agar acara mempunyai keperluan vaksin dan ujian?

Wen: Itu bergantung pada acara. Jika di luar rumah, saya rasa kedua-dua keperluan itu tidak diperlukan. Acara dalaman dengan ramai orang, terutamanya di kawasan yang mempunyai penularan Covid-19 yang lebih tinggi, harus mempertimbangkan untuk memerlukan bukti vaksinasi dan penggalak yang ideal. Ujian hari yang sama juga mengurangkan risiko.

Patutkah ibu bapa akhirnya meraikan bahawa mungkin terdapat vaksin untuk anak-anak kecil?

Jika anda berisiko tinggi untuk komplikasi Covid-19, atau jika anda benar-benar tidak mahu mendapat coronavirus, anda mungkin perlu mengambil langkah berjaga-jaga tambahan sendiri. Pakai topeng, seperti yang saya nyatakan di atas, dan langkau acara dalaman dengan makanan dan minuman melainkan anda OK untuk meninggalkan makanan dan minuman dan bertopeng sepanjang masa. Buat rancangan lebih awal, termasuk memilih untuk pergi jika anda berasa tidak selesa.

Saya juga akan menasihati orang ramai bahawa pada bila-bila masa anda bergaul dengan orang lain, anda mempunyai risiko dijangkiti Covid-19. Itu tidak bermakna anda tidak boleh melakukan sebarang perhimpunan. Ini bermakna anda harus sedar tentang risiko anda dan fikirkan, terlebih dahulu, sejauh mana anda ingin terus mengelakkan coronavirus. Jika anda ingin mengelakkannya, maka ambil langkah berjaga-jaga tambahan. Ketahuilah bahawa subvarian baharu dan lebih menular bermakna lebih sukar untuk mengelakkan coronavirus berbanding sebelum ini.

Sesetengah orang mungkin memutuskan bahawa mereka benar-benar mahu menghadiri acara berisiko lebih tinggi walaupun terdapat risiko. Jika itu yang berlaku, mereka harus menjalani ujian tiga hari selepas acara itu dan pastinya sebelum melawat ahli keluarga yang mengalami gangguan imun. Juga, ketahui terlebih dahulu jika anda layak untuk rawatan seperti pil antivirus.

Pada ketika pandemik ini, adalah tidak realistik untuk memberitahu orang ramai untuk mengelakkan perhimpunan. Tetapi kami boleh membantu orang ramai memahami dan menimbang risiko mereka sendiri, dan juga mengambil langkah berjaga-jaga di kedua-dua acara dan selepas untuk mengurangkan risiko kepada diri mereka sendiri dan orang lain di sekeliling mereka.

We would like to say thanks to the writer of this post for this amazing content

Apakah langkah berjaga-jaga Covid-19 yang perlu anda ambil untuk Hari Ibu, graduasi dan acara lain?


You can find our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/