Apakah rupa COVID-19 pada tahun 2100? Para saintis meramalkan tiga senario yang mungkin

Bayangkan ia adalah Mac 2100. Kereta yang kekal adalah elektrik, atau terbang, atau kedua-duanya; kereta api bawah tanah dan kereta api berkelajuan tinggi adalah bentuk transit yang dominan. Seni bina kontemporari direka bentuk sekitar perubahan iklim, krisis utama yang dihadapi oleh manusia. Dan ketika pemimpin kesihatan awam di seluruh dunia berkumpul untuk sidang kemuncak tahunan, mereka merenung ulang tahun ke-80 Pandemik Covid-19. Sama seperti 2008 menandakan ulang tahun ke-80 virus selesema 1918 pandemik, Mac 2100 akan menandakan ulang tahun ke-80 pandemik COVID-19. Di manakah COVID-19 nanti?

Sudah tentu, tiada siapa yang boleh meramalkan dengan ketepatan sempurna rupa COVID-19 lapan puluh tahun selepas itu. Namun pakar penyakit berjangkit mengetahui jumlah yang luar biasa tentang virus SARS-CoV-2 dua tahun sejak penemuannya – dan mereka mempunyai ramalan tentang bagaimana COVID-19 akan berlaku pada abad yang akan datang.

Ramalan tersebut adalah berdasarkan apa yang telah kami perhatikan tentang bagaimana virus SARS-CoV-2 ada berkelakuan dalam dua tahun lepas. Sebagai contoh, pakar tahu bahawa virus boleh bermutasi menjadi lebih menulardan (sedikit sebanyak) boleh mengelak imuniti yang disebabkan oleh vaksin; namun kita juga tahu bahawa vaksin telah terbukti sangat berkesan dalam mencegah penyakit yang teruk dan kemasukan ke hospital, walaupun mereka tidak boleh berhenti jangkitan terobosan daripada varian tertentu. Para saintis juga tahu bahawa COVID-19 mempunyai a ekor panjang: antara mereka yang dijangkiti COVID-19, kira-kira 10 peratus akan mengalami gejala yang mungkin berterusan selama dua tahun selepas jangkitan.

Mengetahui kaveat ini, Salon bercakap dengan pakar dan saintis tentang rupa COVID-19 dalam 10, 20 dan 80 tahun dari sekarang. Walaupun respons mereka mempunyai beberapa variasi, garis utama ramalan masa depan adalah sangat serupa.

Senario terbaik

Ada yang berteori bahawa fasa yang lebih kecil COVID-19 sudah pun menimpa kita. Memang, minggu lepas, yang Pertubuhan Kesihatan Sedunia melaporkan bahawa kes coronavirus baharu di seluruh dunia semakin berkurangan. Walaupun kematian akibat COVID-19 meningkat sedikit, angka baharu itu mengikuti penurunan 23% dalam kematian minggu sebelumnya.

“SARS-CoV-2 berkemungkinan akan menjadi salah satu daripada virus pernafasan endemik yang dihadapi manusia sama seperti empat coronavirus lain yang menyebabkan selesema biasa,” kata Adalja.

Oleh itu, ketika sekatan COVID-19 ditarik balik di seluruh dunia, ramai yang tertanya-tanya sama ada dunia akhirnya memasuki “fasa endemik” — yang, dalam epidemiologi, bermakna penyakit itu terdapat dalam masyarakat, tetapi pada tahap asas dan bukannya jangkitan yang meluas.


Inginkan lebih banyak cerita kesihatan dan sains dalam peti masuk anda? Langgan surat berita mingguan Salon Saintis Vulgar.


Dr. Amesh Adalja, seorang doktor perubatan penyakit berjangkit dan rawatan kritikal, memberitahu Salon dia percaya menjelang 2100 — atau “sebenarnya lebih cepat” – SARS-CoV-2 akan menjadi endemik.

“SARS-CoV-2 berkemungkinan akan menjadi salah satu daripada virus pernafasan endemik yang dihadapi manusia sama seperti empat coronavirus lain yang menyebabkan selesema biasa,” kata Adalja.

Koronavirus tergolong dalam kelas virus yang dikenali sebagai virus RNA, yang juga termasuk influenza, hepatitis C dan SARS. Virus RNA seperti SARS-CoV-2 mempunyai kod genetik yang agak mudah ditempa, terdedah kepada mutasi; setiap kali mereka memasuki sel hos dan mereplikasi, terdapat kemungkinan mutasi akan berlaku.

Seperti yang telah dilaporkan oleh Salon sebelum ini, ini tidak selalunya perkara yang buruk, kerana pemilihan semula jadi cenderung memihak kepada virus yang sangat mudah berjangkit dan bukan yang semestinya paling mematikan. Oleh itu, sesetengah pakar berharap SARS-CoV-2 telah mencapai kebolehtransmisian puncak – dan, melalui imuniti yang diperolehi oleh jangkitan dan vaksin terdahulu, virus itu akan berhenti bermutasi atau mutasinya tidak akan menyebabkan penyakit yang lebih teruk daripada yang telah kita lihat.

BERKAITAN: Adakah kita semua memerlukan penggalak keempat? Mengapa dokumen tidak yakin — lagi

Dr. Monica Gandhi, doktor penyakit berjangkit dan profesor perubatan di University of California, San Francisco, memberitahu Salon dia bersetuju bahawa pada tahun 2100, COVID-19 akan sama dengan selesema biasa. Lebih optimistik, dia percaya ia mungkin tidak seteruk itu.

“Perkara yang perlu diingati tentang coronavirus selesema biasa, rhinovirus dan adenovirus dan virus lain yang menyebabkan selesema biasa, ialah ia boleh menyebabkan penyakit teruk pada orang yang lebih tua,” kata Gandhi. “Kerana walaupun rhinovirus pada orang berusia 90 tahun yang sebaliknya baik-baik saja sebenarnya boleh menjadi punca kematian.”

“Kami akan mempunyai ubat-ubatan yang akan mengurangkan beban virus COVID,” kata Gandhi. “Jadi, sebenarnya, saya fikir hasil untuk orang yang lebih tua akan lebih baik daripada selesema biasa.”

Gandhi berkata perbezaannya dengan COVID-19 ialah dunia mempunyai vaksin untuknya. Sebelum ini, mencipta vaksin untuk coronavirus sukar dibuat, sebahagiannya disebabkan oleh cara virus itu menjangkiti saluran pernafasan atas.

“Tetapi dalam kes ini [of COVID-19]kami akan mempunyai ubat-ubatan yang akan mengurangkan beban virus COVID,” kata Gandhi. “Jadi, sebenarnya, saya fikir hasil untuk orang yang lebih tua akan lebih baik daripada selesema biasa.”

Adalja berkata mungkin akan ada “vaksin coronavirus sejagat” yang “merangkumi SARS-CoV-2 serta coronavirus manusia yang lain.” Dia membuat spekulasi bahawa itu mungkin tiba menjelang 2025.

Begitu juga, ada kemungkinan semua warganegara akan diimunisasi melalui vaksin pada masa itu, sebagai sebahagian daripada siri vaksinasi kanak-kanak.

“Tidak jelas sama ada vaksinasi akan dilakukan semasa lahir atau pada usia 6 bulan supaya tidak tumpul kerana antibodi ibu,” kata Adalja sambil menyatakan bahawa hanya vaksin hepatitis B diberikan semasa kelahiran.

Senario kes sederhana

Tidak semua pakar penyakit berjangkit bersetuju bahawa dalam 80 tahun, COVID-19 akan mereda sehingga ia lebih jinak daripada selesema biasa. Antaranya ialah William Schaffner, seorang profesor penyakit berjangkit di Pusat Perubatan Universiti Vanderbilt. Apabila ditanya sama ada COVID-19 kemudiannya akan serupa dengan selesema biasa hari ini, Schaffner memberitahu Salon: “Saya tidak fikir terdapat maklumat yang mencukupi di luar sana untuk kita selamat dalam apa cara sekalipun.”

“Ada orang yang masih belum menerima penggalak pertama itu, dan bagaimana kita tidak dapat berkomunikasi, memotivasi, memujuk, menghibur dan meyakinkan mereka bahawa ini adalah perkara terbaik untuk mereka lakukan dalam keluarga mereka. ?” Schaffner mengeluh, bercakap mengenai kesukaran mendapatkan kepercayaan orang ramai mengenai vaksin. “Kami mempunyai cabaran besar di hadapan kami dalam hal itu, dan jika perlu untuk kami melakukan apa yang kami lakukan dengan influenza, lebih kurang untuk mendapatkan penggalak tahunan – anda boleh melihat apa cabaran itu.”

“Ia bukan seolah-olah virus itu berkata ‘baik, saya ingin beralih dari A ke B’ dan kemudian ia mereka bentuk genetiknya untuk sampai ke sana – ia adalah peristiwa rawak.”

Schaffner menambah bahawa cara SARS-CoV-2 bermutasi menjadikannya lebih sukar untuk meramalkan masa depan COVID-19 kerana ia “berlaku secara rawak.”

“Ia bukan seolah-olah virus itu berkata ‘baik, saya ingin pergi dari A ke B’ dan kemudian ia mereka bentuk genetiknya untuk sampai ke sana – ia adalah peristiwa rawak,” kata Schaffner. “Dan, saya rasa, setelah virus itu memodulasi dirinya menjadi lebih seperti virus selesema biasa, atau membangunkan varian baharu yang boleh mengelak perlindungan vaksin kami dan membolehkan seluruh Fandango bermula semula, mereka mungkin setanding. secara statistik – jadi saya tidak tahu arah mana ini akan pergi.”

Kajian 2008 mencadangkan bahawa virus yang menyebabkan gejala seperti selsema hari ini mungkin telah melompat dari burung kepada manusia seawal 200 tahun yang lalu. Tetapi tidak banyak yang diketahui tentang lompatan ini, dan betapa teruknya selsema pada masa itu.

Ini adalah salah satu sebab mengapa saintis bergelut untuk mencari analogi sejarah yang sesuai untuk diambil dari segi meramalkan jejak masa depan COVID-19. Malah, pada nota itu, Schaffner menambah bahawa setiap kumpulan virus mempunyai ciri yang sangat tersendiri. Contohnya, campak dikenali dengan penyakitnya imuniti tahan lama — bermakna jika seseorang dijangkiti virus (atau divaksin terhadapnya), mereka kebal terhadap virus itu sepanjang hayat mereka. COVID-19 berbeza, kerana vaksinasi atau jangkitan nampaknya hanya memberikan imuniti sementara, yang bermaksud imuniti jangka pendek.

Selain itu, sesetengah virus sukar untuk divaksinasi bukan kerana masalah dengan imuniti sementara, tetapi kerana kecenderungannya untuk bermutasi. HIV adalah satu: adalah sukar bagi saintis untuk membangunkan vaksin HIV sejak 40 tahun yang lalu sebahagiannya kerana betapa cepatnya ia bermutasi.

Walau bagaimanapun, Schaffner berkata menjelang tahun 2100 – disebabkan populasi manusia yang semakin meningkat dan peningkatan perjalanan disebabkan oleh kemajuan teknologi – manusia boleh menjangkakan untuk menghadapi wabak atau wabak baharu juga.


Inginkan lebih banyak cerita kesihatan dan sains dalam peti masuk anda? Langgan surat berita mingguan Salon Saintis Vulgar.


“Kami akan menghadapi banyak virus yang ada di dunia yang beredar dalam populasi haiwan, dan kemudian mempunyai peluang untuk melompat spesies sekali-sekala dan masuk ke dalam manusia,” kata Schaffner.

Beliau menyatakan bahawa keadaan ini akan agak seimbang dengan peningkatan pengetahuan saintifik dan kemajuan juga.

“Kami akan terus membuat vaksin yang lebih baik dan lebih baik terhadap lebih banyak lagi virus berpotensi yang ada di luar sana,” katanya. “Jika kita tidak menggunakan kesemuanya, kita akan mempunyai potensi untuk menyimpannya di rak … dan dengan cepat mengeluarkan vaksin.”

Schaffner membayangkan vaksin akan kelihatan berbeza juga.

“Kami akan mempunyai vaksin yang dihantar melalui tompok pada kulit dengan hanya mengambil kapsul oral dan menelannya,” kata Schaffner. “Jadi mereka akan menjadi lebih mudah untuk digunakan dengan cepat dan selamat.”

Senario terburuk

Schaffner memberi amaran mungkin ada senario terburuk yang boleh dilihat oleh manusia 80 tahun dari sekarang.

“Itu akan menjadi perkembangan varian baharu yang sangat menular dan lebih cenderung untuk mencipta penyakit yang lebih teruk,” katanya. “Dan yang paling penting, ciri ketiga ialah ia dapat mengelak perlindungan vaksin semasa kami dengan jelas.”

Senario mimpi ngeri seperti itu akan terus memanjangkan wabak itu, dia memberi amaran. “Jika itu berlaku, itu pada dasarnya akan memulakan wabak baru dengan coronavirus lain, dan itu akan menyebabkan sekali lagi, bencana ekonomi, sosial dan politik,” dia risau.

Schaffner menambah bahawa dalam kes ini, dunia akan dapat bertindak balas dengan lebih cepat dengan vaksin — tetapi menyatakan bahawa dunia boleh menghadapi, sekali lagi, isu penggunaan.

Baca lebih lanjut tentang COVID-19:

We would love to give thanks to the writer of this short article for this outstanding content

Apakah rupa COVID-19 pada tahun 2100? Para saintis meramalkan tiga senario yang mungkin


Our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/