Apakah yang perlu anda lakukan jika bayi, kanak-kanak atau orang dewasa tercekik? Inilah yang disarankan oleh pakar.

Risiko tercekik adalah paling tinggi dalam kalangan orang dewasa yang lebih tua dan kanak-kanak di bawah umur 5 tahun. (Getty Images)

Terdapat kemungkinan besar anda akan menyaksikan seseorang tercekik pada satu ketika dalam hidup anda: Tercekik ialah punca keempat kematian kecederaan yang tidak disengajakan, menurut Majlis Keselamatan Negara.

Anda telah diberi amaran tentang risiko tercekik sejak anda masih muda, tetapi adakah anda benar-benar tahu apa yang perlu dilakukan jika seseorang di sekeliling anda tercekik? Jika tidak, adalah penting untuk belajar, kata pakar. “Dengan tercekik, terdapat halangan pada saluran pernafasan seseorang dan kegagalan untuk bertindak malangnya akan membawa kepada sesak nafas dan sesak nafas,” Dr Eric Adkinsseorang doktor perubatan kecemasan di Ohio State University Wexner Medical Center, memberitahu Yahoo Life.

Ia juga penting untuk bertindak pantas, Dr Danelle Fisher, pengerusi pediatrik di Pusat Kesihatan Providence Saint John di Santa Monica, Calif., memberitahu Yahoo Life. “Kadang-kadang anda mempunyai beberapa minit atau bahkan beberapa saat untuk memulihkan saluran pernafasan itu sebelum kerosakan kekal berlaku,” katanya. “Ia adalah situasi yang menakutkan yang memerlukan tindak balas segera.”

Banyak organisasi, termasuk palang Merah, menawarkan kursus tentang perkara yang perlu dilakukan jika seseorang tercekik. Tetapi jika anda tidak mempunyai masa untuk mengikuti kursus atau hanya tahu anda tidak akan dapat melakukannya, adalah penting untuk sekurang-kurangnya mempunyai pengetahuan asas tentang perkara yang perlu dilakukan dalam kecemasan. Inilah yang disarankan oleh pakar.

Pertama, siapa yang paling mungkin tercekik?

“Tercekik boleh berlaku kepada sesiapa sahaja,” kata Dr. Zeeshan Khan, profesor bersekutu di Sekolah Perubatan Rutgers Robert Wood Johnson, tetapi menambah bahawa kanak-kanak di bawah umur 5 tahun dan orang dewasa yang lebih tua berada pada risiko paling tinggi.

Kanak-kanak bawah 4 khususnya lebih terdedah kepada tercekik “kerana mereka mempunyai saluran udara yang lebih kecil untuk bermula, dan mereka tidak biasa mengendalikan tekstur makanan yang berbeza,” kata Fisher. Mereka juga “impulsif tentang apa yang mereka masukkan ke dalam mulut mereka,” tambahnya.

Dengan orang dewasa yang lebih tua, “fungsi menelan boleh berubah, menjadikan orang lebih terdedah kepada tercekik, ” kata Adkins.

Penyebab biasa tercekik

Tercekik boleh berlaku dalam pelbagai situasi, tetapi pakar mengatakan bahawa punca utama kanak-kanak adalah makanan, syiling, mainan dan belon.

Pada orang dewasa, “penyebab tercekik yang paling biasa hampir selalu melibatkan makanan,” kata Khan. Bagaimanapun, dia menambah, “orang tua mungkin menghadapi masalah dengan mengunyah dan menelan yang boleh menyebabkan tercekik.”

Apa yang perlu dilakukan jika bayi tercekik

Jika ada orang lain di sana, Fisher mengesyorkan meminta mereka menghubungi 911 semasa anda mengambil tindakan. Dan, jika anda bersendirian, cuba buang makanan dahulu. “Percubaan pertama anda akan lebih menyelamatkan nyawa daripada menghubungi 911 dahulu,” katanya.

Jika kanak-kanak di bawah umur 1 tahun, anda perlu memegang bayi itu menghadap ke bawah dan melakukan pukulan ke belakang, kata Fisher. “Ini bermakna mengambil tumit tangan anda dan membidik antara bilah bahu,” katanya. Ini mewujudkan getaran dan tekanan yang kuat di saluran udara, yang biasanya boleh mengeluarkan objek, katanya.

The Palang Merah British secara khusus mengesyorkan anda memberikan sehingga lima pukulan belakang sambil memegang bayi menghadap ke bawah sepanjang paha anda dengan kepala mereka lebih rendah daripada punggung dan menyokong kepalanya. Jika pukulan belakang tidak membantu, pusingkan bayi supaya mereka menghadap ke atas, letakkan dua jari di tengah dada mereka tepat di bawah puting, dan tolak ke bawah secara mendadak sehingga lima kali. Ini memerah udara keluar dari paru-paru bayi dan boleh membantu menghilangkan penyumbatan, menurut Palang Merah British.

Jika bayi tercekik, Palang Merah British mengesyorkan memberikan sehingga lima pukulan belakang

Jika bayi tercekik, Palang Merah British mengesyorkan memberikan sehingga lima pukulan belakang sambil memegang bayi itu menghadap ke bawah. (Imej Getty)

Apa yang perlu dilakukan jika kanak-kanak tercekik

The Akademi Pediatrik Amerika mengesyorkan menggunakan manuver Heimlich pada kanak-kanak yang tercekik. Sekali lagi, minta seseorang menghubungi 911 jika mereka tersedia, semasa anda mengambil tindakan. Anda boleh melakukan ini apabila kanak-kanak berbaring, duduk atau berdiri.

Jika mereka duduk atau berdiri, letakkan diri anda di belakang mereka dan lilitkan tangan anda di pinggang mereka, kata AAP. Letakkan bahagian ibu jari penumbuk anda di tengah-tengah perut mereka, pegang penumbuk itu dengan tangan bebas anda dan tekan ke dalam dengan tujahan ke atas dengan pantas. Ulangi tujahan ini sehingga objek terbatuk atau kanak-kanak mula bernafas atau batuk.

Jika kanak-kanak tidak sedarkan diri, anda perlu melakukan apa yang dipanggil angkat lidah. Untuk melakukan ini, AAP berkata untuk membuka mulut mereka dengan ibu jari anda dipegang di atas lidah mereka dan jari anda melilit rahang bawah (ini menarik lidah dari belakang tekak). Anda mungkin boleh membersihkan saluran udara dengan cara ini. Jika anda dapat melihat apa yang menyebabkan tersumbat, cuba alihkannya dengan sapuan sisi jari anda — cuma berhati-hati, kerana ini boleh menolak objek ke bawah lebih jauh.

Jika kanak-kanak itu belum mula bernafas lagi, condongkan kepala mereka ke belakang perlahan-lahan dan angkat dagu mereka, kata AAP. Kemudian, letakkan mulut anda sendiri di atas mulut mereka, picit hidung mereka dan berikan dua nafas selama satu setengah hingga dua saat. Kemudian, kembali ke manuver Heimlich. Teruskan mengulangi langkah sehingga kanak-kanak mula bernafas semula atau bantuan tiba.

Apa yang perlu dilakukan jika orang dewasa tercekik

Bagi orang dewasa, penting untuk terlebih dahulu bertanya sama ada mereka tercekik, kata Adkins. Jika mereka menunjukkan bahawa mereka adalah, anda akan mengambil langkah yang sama seperti yang anda akan lakukan untuk kanak-kanak, menurut Palang Merah Amerika. Beri mereka lima pukulan belakang, diikuti dengan lima tujahan perutjika pukulan itu tidak melepaskan objek.

Teruskan mengulangi kitaran ini atau hubungi 911 jika anda tidak dapat mengalihkan objek.

Selepas episod tercekik diselesaikan, adalah idea yang baik untuk berjumpa doktor, kata Khan. “Mungkin terdapat komplikasi daripada episod itu,” katanya.

Kesihatan, keibubapaan, imej badan dan banyak lagi: Kenali WHO di belakang hoo dengan surat berita Yahoo Life. Daftar di sini.

We want to say thanks to the writer of this article for this outstanding content

Apakah yang perlu anda lakukan jika bayi, kanak-kanak atau orang dewasa tercekik? Inilah yang disarankan oleh pakar.


Take a look at our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/