AS akan memperluaskan ujian monkeypox di makmal komersial apabila wabak itu berkembang

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Pentadbiran Biden mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia memberi kuasa kepada makmal komersial untuk menjalankan cacar monyet ujian dalam usaha untuk meluaskan ujian secara dramatik ketika Amerika Syarikat menghadapi a rekod wabak yang dikhuatiri pakar jauh lebih besar daripada kiraan rasmi 156 kes.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit memulakan penghantaran kit ujian ke lima syarikat makmal komersial minggu ini, membenarkan penyedia kesihatan memesan ujian dari makmal secara langsung pada awal Julai. Syarikat itu termasuk Quest Diagnostics, Sonic Healthcare, Labcorp, Mayo Clinic Laboratories dan Aegis Sciences.

“Dengan meluaskan secara mendadak bilangan lokasi ujian di seluruh negara, kami membolehkan sesiapa sahaja yang perlu diuji untuk berbuat demikian,” kata Setiausaha Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia Xavier Becerra dalam satu kenyataan berita.

Pegawai berkata langkah itu boleh membolehkan negara menjalankan puluhan ribu ujian seminggu, dan bukannya hanya bergantung pada rangkaian makmal awam nasional yang boleh menjalankan lebih daripada 8,000 ujian seminggu. Tetapi pegawai persekutuan mengakui mereka boleh melakukan lebih banyak ujian.

Amerika Syarikat telah beralih daripada menjalankan kira-kira 10 ujian sehari pada awal Jun kepada 60 ujian sehari minggu lalu, seorang pegawai kanan pentadbiran Biden memberitahu The Washington Post.

“Itu adalah peningkatan yang relatif, tetapi ia tidak dekat dengan tempat yang kita mahu,” kata seorang pegawai pentadbiran, yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan di bawah peraturan asas yang ditetapkan oleh pentadbiran untuk menjawab soalan mengenai tindak balas monkeypox.

Beberapa pakar kesihatan awam berkata kegagalan menjalankan lebih banyak ujian menghalang keupayaan untuk mengenal pasti tahap wabak dan membendungnya.

Pakar: AS mengulangi kesilapan ujian covid dengan cacar monyet

Di bawah sistem semasa, doktor mesti melaporkan jangkitan monkeypox yang disyaki kepada pegawai jabatan kesihatan yang memutuskan sama ada kes tersebut memenuhi kriteria untuk menjalani ujian di makmal awam. Pengkritik berkata proses itu, yang boleh melibatkan panggilan talian hotline kesihatan awam dan menjawab soal selidik yang meluas, boleh menjadi perlahan dan menyusahkan, menghalang doktor daripada mendapatkan ujian.

Monkeypox menyebabkan luka dan ruam yang boleh dikelirukan dengan penyakit lain seperti herpes dan sifilis. Pegawai kesihatan berkata simptom pesakit baru-baru ini berbeza daripada wabak yang lalu, termasuk ruam yang tertumpu di sekitar alat kelamin dan tanpa demam yang berkaitan.

Untuk menguji cacar monyet, pembekal mesti menghantar sapuan daripada ruam ke makmal awam yang boleh mengenal pasti sama ada pesakit dijangkiti virus ortopok, merujuk kepada keluarga virus yang termasuk cacar monyet. Keputusan positif dianggap sebagai cacar monyet kerana tiada virus ortopox lain diketahui beredar di Amerika Syarikat dan dihantar ke CDC untuk ujian pengesahan.

Dilema monkeypox: Bagaimana untuk memberi amaran kepada lelaki gay tanpa menimbulkan stigma

Aktivis dan pakar kesihatan awam yang telah mendesak untuk ujian diperluaskan berkata pentadbiran Biden sepatutnya memudahkan ujian di makmal komersial beberapa minggu lebih awal, sebelum wabak itu boleh menjadi lebih teruk.

Ujian yang digunakan telah dibangunkan oleh CDC dan dibersihkan untuk digunakan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah.

Sebelum membuat ujian itu tersedia secara meluas kepada makmal komersial, CDC perlu mengemas kini kelulusan tersebut, mewujudkan perjanjian dengan lima makmal dan memastikan kakitangan mempunyai peralatan perlindungan diri dan vaksin untuk melindungi daripada jangkitan, menurut seorang pegawai kanan kesihatan awam yang turut bercakap mengenai syarat tidak mahu dikenali di bawah peraturan asas pentadbiran Biden.

Pegawai FDA dalam beberapa minggu kebelakangan ini mula menyelaraskan dengan syarikat yang mengeluarkan komponen kit ujian monkeypox untuk meningkatkan pengeluaran, menurut seorang pegawai agensi yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana mereka tidak diberi kuasa untuk memberikan komen mereka.

Dengan lebih 3,000 kes cacar monyet dilaporkan di berpuluh-puluh negara, Pertubuhan Kesihatan Sedunia sedang mengadakan mesyuarat pada hari Khamis untuk mempertimbangkan untuk menetapkan wabak itu sebagai kecemasan kesihatan awam yang membimbangkan antarabangsa.

We would love to thank the writer of this post for this amazing web content

AS akan memperluaskan ujian monkeypox di makmal komersial apabila wabak itu berkembang


Our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/