AS akan menawarkan vaksin monkeypox di negeri yang mempunyai kadar kes yang tinggi

Langkah itu dibuat selepas tekanan daripada negeri-negeri, yang telah mendesak pentadbiran untuk mengeluarkan lebih banyak dos vaksin monkeypox daripada Stok Nasional Strategik yang diuruskan oleh Pejabat Penolong Setiausaha untuk Kesediaan dan Tindak Balas di Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia. Pengkritik juga mendakwa bahawa Amerika Syarikat tidak menawarkan ujian yang mencukupi untuk memantau penyebaran virus itu, yang dianggap lebih meluas daripada jumlah kes semasa.

Pelan baharu itu menangani kedua-duanya. Ia akan mengeluarkan lebih banyak vaksin ke kawasan yang mempunyai kadar kes tertinggi, dan ia akan meningkatkan ujian, menjadikan ujian tersedia di lima makmal komersial sebagai tambahan kepada rangkaian makmal kesihatan awam yang sedia ada.

Pada hari Selasa, HHS juga mengaktifkan Pusat Operasi Kecemasan CDC untuk memberi agensi itu lebih fleksibiliti dan tenaga kerja untuk menguruskan tindak balas monyet cacar negara.

Pelan baharu itu akan memperuntukkan dos vaksin berdasarkan kadar kes di sesebuah negeri, memfokuskan kepada lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki dan pasangan mereka yang dikenali, serta sesiapa sahaja yang berpendapat bahawa mereka mungkin baru-baru ini terdedah kepada virus itu sebagai rakan kongsi tanpa nama.

“Jika anda antara mereka yang mempunyai pendedahan yang diketahui atau dalam kumpulan yang berisiko tinggi untuk pendedahan dalam tempoh dua minggu yang lalu, inilah perkara yang kami ingin anda ketahui,” kata Pengarah CDC Dr. Rochelle Walensky.

“Vaksinasi selepas pendedahan, atau menggunakan vaksin untuk profilaksis selepas pendedahan, bertujuan untuk mengurangkan risiko anda dijangkiti virus monkeypox dan kemudian menjadi sakit. Vaksinasi harus dilakukan dalam masa dua minggu dari kemungkinan pendedahan, Dan semakin cepat anda boleh mendapatkan vaksin selepas pendedahan, lebih baik.”

Setakat ini di Amerika Syarikat, terdapat 306 kes cacar monyet yang dikenal pasti di 28 bidang kuasa. Di peringkat global, terdapat lebih 4,700 kes dilaporkan dari 49 negara, katanya.

Pada masa ini, 10 negeri akan dianggap berada di peringkat pertama untuk keutamaan dalam memesan vaksin.

Pelan itu datang di tengah-tengah Gay Pride, bulan yang dipenuhi dengan pesta yang meraikan jantina dan kepelbagaian seksual, dan musim yang ramai dalam kesihatan awam bimbang hanya akan mencetuskan penyebaran virus monkeypox, yang disebarkan melalui hubungan rapat, termasuk seks .

Pada masa ini, satu-satunya orang yang boleh mendapatkan vaksin monkeypox adalah mereka yang mempunyai pendedahan yang diketahui, kata Walenksy.

Memandangkan bilangan kenalan yang besar dan kesukaran untuk mengenal pasti semua kenalan semasa wabak semasa, strategi baharu akan mengesyorkan vaksin untuk mereka yang mempunyai pendedahan yang diketahui yang dihubungi oleh kesihatan awam, serta mereka yang telah terdedah baru-baru ini, tetapi telah tidak dikenal pasti melalui pengesanan kenalan.

Ini termasuk mereka yang mempunyai hubungan fizikal rapat dengan seseorang yang didiagnosis dengan cacar monyet, mereka yang mengetahui pasangan seksual mereka telah didiagnosis dengan cacar monyet dan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki yang baru-baru ini mempunyai beberapa pasangan seks di tempat yang diketahui terdapat cacar monyet atau di kawasan di mana cacar monyet merebak.

Pelan vaksinasi mungkin memerlukan AS menggunakan dua jenis vaksin yang berbeza.

CDC berkata lelaki gay dan bi di Florida memerlukan vaksin meningokokus, untuk memastikan mereka selamat dalam 'terburuk' wabak dalam sejarah AS

Yang pertama ialah vaksin moden yang lebih baru dipanggil Jynneos yang dikeluarkan oleh syarikat Denmark Bavarian Nordic. Ia dinilai dan dibangunkan untuk merawat jangkitan monkeypox. AS kini mempunyai 64,000 dos vaksin ini dalam simpanan. Kerajaan akan menjadikan 56,000 daripada dos tersebut tersedia untuk negeri dalam fasa pertama pelancaran.

AS telah memesan lebih banyak vaksin ini, dan kerajaan merancang untuk menjadikan 1.25 juta lebih dos vaksin Jynneos tersedia sepanjang musim panas dan musim gugur, kata pentadbiran. Terdapat 300,000 dos yang dipegang oleh pengeluar yang sedang dalam perjalanan.

Tetapi, AS tidak mempunyai dos Jynneos yang mencukupi untuk memberi vaksin kepada semua yang mungkin menginginkannya, jadi pegawai kesihatan awam juga sedang mempertimbangkan sama ada untuk menggunakan jenis vaksin kedua yang lebih lama dipanggil ACAM. Vaksin ACAM telah dibangunkan untuk merawat cacar. Ia diberikan dengan menggunakan jarum serampang dua mata yang berulang kali dicelup ke dalam vaksin dan digunakan untuk menusuk kulit pada lengan atas, menyebabkan luka kecil atau “pock” terbentuk.

“Ia adalah sejenis teknologi lama yang pada dasarnya saya tidak tahu mana-mana doktor yang benar-benar tahu bagaimana untuk melakukannya. Jadi ia sebenarnya sangat sukar untuk dilancarkan kerana anda perlu melatih orang dalam metodologi vaksin baharu,” kata Dr Jay Varma, profesor dan pengarah Cornell Center for Pandemic Prevention and Response di New York City.

Komplikasi lain ialah vaksin ACAM menggunakan versi virus yang hidup tetapi lemah untuk menyuntik seseorang.

“Ia dianggap tidak selamat untuk digunakan pada orang yang mempunyai HIV, ” kata Varma. Kumpulan risiko utama untuk cacar monyet — lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki — juga mempunyai kadar jangkitan HIV yang tinggi.

Pada hari Selasa, Walensky berkata apabila lebih banyak vaksin Jynneos tiba di AS, negara itu akan menyesuaikan strateginya untuk memasukkan lebih ramai orang.

“Anda tahu, sebaik sahaja kami mempunyai lebih banyak vaksin tersedia, kami sudah tentu akan terus berkembang daripada strategi profilaksis selepas pendedahan, idealnya kepada strategi profilaksis pra-pendedahan,” kata Walensky.

Pada hari Selasa pakar kesihatan awam berkata bahawa pengembangan akan menjadi penting.

“Adalah penting untuk kita memberikan vaksin kepada populasi yang berisiko dan pendekatan, penggunaan vaksin sama seperti kita telah mendekati profilaksis pra pendedahan untuk HIV,” kata Dr Michael Osterholm yang mengarahkan Pusat Penyelidikan dan Dasar Penyakit Berjangkit di Universiti Minnesota.

We would love to give thanks to the author of this write-up for this remarkable material

AS akan menawarkan vaksin monkeypox di negeri yang mempunyai kadar kes yang tinggi


Explore our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/