AS menyiasat kes pertama

Pihak berkuasa kesihatan di Massachusetts mengumumkan Khamis bahawa mereka telah mengenal pasti dua kes jenis baru gonorea yang nampaknya telah mengalami ketahanan terhadap sebilangan besar rawatan antibiotik.

Kedua-dua pesakit menjadi lebih baik selepas mendapat suntikan ceftriaxone, ubat utama pada masa ini disyorkan untuk merawat kes jangkitan seksual. Tetapi pegawai kesihatan negeri memberi amaran ketegangan yang menjangkiti mereka menunjukkan tanda-tanda sekurang-kurangnya beberapa rintangan terhadap hampir setiap ubat untuk merawat bakteria, yang pertama seumpamanya disahkan di AS setakat ini.

Penyiasat kini bekerjasama dengan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit untuk menguji sampel lain yang dikumpul daripada kes gonorea di negeri ini. Massachusetts juga menjalankan pengesanan kenalan untuk mengetahui sama ada strain tahan dadah telah merebak kepada orang lain.

“Penemuan jenis gonorea ini adalah kebimbangan kesihatan awam yang serius yang DPH, CDC, dan jabatan kesihatan lain telah berwaspada untuk mengesannya,” kata Margret Cooke, ketua Jabatan Kesihatan Awam Massachusetts, pada Khamis dalam satu kenyataan.

Gonorea ialah kedua paling biasa jangkitan seksual yang dilaporkan kepada pihak berkuasa kesihatan di AS, di belakang klamidia, menurut CDC.

Ramai yang dijangkiti oleh bakteria selalunya mempunyai sedikit atau tiada simptom. Walau bagaimanapun, sesetengah orang boleh mengalami pendarahan, pelepasan, dan komplikasi yang lebih serius yang boleh menyebabkan ketidaksuburan dan kesakitan.

Kes awal dikenal pasti pada pesakit yang pergi ke klinik penjagaan primer dengan gejala uretritis, sejenis kerengsaan yang boleh menyebabkan sukar untuk membuang air kecil. Sampel yang diperiksa oleh makmal kesihatan negeri menandakan corak “mengenai” kemudian disahkan oleh ujian susulan oleh CDC.

Jurucakap negeri itu enggan menjelaskan butiran tambahan mengenai kedua-dua kes itu, di luar yang dikenal pasti dalam jabatan itu. pengumuman dan amaran kepada pembekal.

Tiada kaitan langsung telah dikenal pasti antara kedua-dua kes tersebut. Seseorang tidak mempunyai sejarah perjalanan baru-baru ini, menunjukkan ketegangan itu boleh merebak di dalam negeri.

“Kami menggesa semua orang yang aktif secara seksual supaya diuji secara berkala untuk jangkitan seksual dan mempertimbangkan untuk mengurangkan bilangan pasangan seksual mereka dan meningkatkan penggunaan kondom ketika melakukan hubungan seks,” kata Cooke.

Rintangan dadah “membimbangkan” gonorea

Selama bertahun-tahun, pihak berkuasa kesihatan telah telah berusaha untuk bertindak balas kepada keupayaan “membimbangkan” yang perlu dilakukan oleh gonorea membangunkan rintangan terhadap antibiotik yang telah digunakan untuk memeranginya.

Pada tahun 2013, CDC menamakan gonorea sebagai salah satu daripada tiga ancaman paling mendesak ditimbulkan oleh bakteria tahan antibiotik. Kedua-dua pihak berkuasa kesihatan AS dan dunia telah dilancarkan kempen untuk membendung kes baru gonorea dengan harapan dapat mengawal bakteria sehingga vaksin dan rawatan baru dibangunkan.

Kes-kes Massachusetts adalah yang pertama disahkan di makmal untuk membangunkan keupayaan untuk mengetepikan enam daripada tujuh ubat yang dijejaki pihak berkuasa kesihatan untuk potensi rintangan. Ia membawa perubahan kepada “alel penA60” – mutasi gen – yang telah dikaitkan dengan kes tahan ceftriaxone sebelumnya dalam Nevada, United Kingdomdan Asia.

“Kes ini adalah peringatan bahawa gonorea yang tahan antimikrobial kekal sebagai ancaman kesihatan awam yang mendesak di peringkat nasional dan antarabangsa; semua pembekal dalam semua tetapan klinikal perlu kekal berwaspada,” Dr Laura Hinkle Bachmann, ketua pegawai perubatan Bahagian CDC Pencegahan STD, kata Khamis dalam a surat kepada pembekal.

Suntikan ceftriaxone, dirangsang dengan antibiotik oral lain seperti azithromycin dan doxycycline, merupakan rawatan terakhir yang disyorkan untuk gonorea sejak 2012. Pada masa itu, data makmal menunjukkan ubat berkaitan yang dikenali sebagai cefixime telah kehilangan keberkesanan dan berisiko menimbulkan daya tahan terhadap ceftriaxone juga.

Hanya satu ubat yang diuji terhadap strain Massachusetts oleh panel CDC – gentamicin – tidak menunjukkan tanda penurunan kerentanan. Walau bagaimanapun, ubat itu secara amnya sudah dianggap sebagai a rawatan yang kurang berkesan untuk gonorea.

Para saintis telah mengejar ubat baru untuk gonorea seperti zoliflodacin, yang menunjukkan hasil awal yang menjanjikan dalam kajian 2018 yang disokong oleh Institut Kesihatan Negara. Dadah itu sedang dikaji dalam ujian klinikal dan belum diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat untuk gonorea.

“Pengenalpastian dan rawatan yang tepat pada masanya, serta tindak balas kesihatan awam yang cepat, adalah penting untuk memastikan pesakit selamat dan mengurangkan risiko penularan komuniti. Kita semua mesti sentiasa berwaspada terhadap kemungkinan kegagalan rawatan gonokokal sambil kita memerangi ancaman rintangan antimikrob yang semakin meningkat,” Bachmann berkata.

We wish to thank the author of this post for this outstanding web content

AS menyiasat kes pertama


Take a look at our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/