AS mula memberi vaksin kepada kanak-kanak kecil terhadap coronavirus

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Lapan belas bulan selepas a Jururawat New York menerima vaksin coronavirus AS yang pertama, imunisasi tersedia pada hari Selasa untuk berjuta-juta kanak-kanak berumur antara 6 bulan dan 5 tahun, kumpulan terakhir rakyat Amerika yang diberi perlindungan itu.

Pakar pediatrik, kedai ubat, hospital dan pusat vaksinasi komuniti mula memberikan dos pertama dua vaksin kepada kanak-kanak: produk Pfizer-BioNTech kepada kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 4 tahun; dan vaksin Moderna kepada kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 5 tahun.

Beberapa ibu bapa bergegas mendapatkan vaksin pada awal pagi Selasa. Di Washington, DC, anak perempuan Chinmay Hegde yang berusia 14 bulan, Ada adalah anak pertama yang menerima suntikan pagi Selasa di Hospital Nasional Kanak-kanak. Dia mengernyit ketika jarum masuk, tetapi ia tidak seteruk vaksinasi rutinnya.

“Kali terakhir kami datang ke sini dia akhirnya mendapat lima pukulan pada hari yang sama,” kata Hegde. “Saya fikir hakikat bahawa hanya ada satu, dia seperti, ‘Oh hebat, bagus.’ ”

Di pusat covid yang dikendalikan oleh bandar di U Street, barisan ibu bapa dan kereta sorong bersiar-siar di sudut ketika Asia Perazich menunggu bersama anak lelakinya Mica yang berusia 3 tahun dan anak perempuan Zia yang berusia 1 tahun.

“Saya harap ia berlaku lebih awal,” kata Perazich sambil Mica menconteng dalam buku cat air. “Seronok dapat membawa mereka ke restoran dan jangan risau.”

Di Houston, Jim Versalovic, ketua patologi di Hospital Kanak-kanak Texas, berkata: “Kami mula memberi vaksin kepada kanak-kanak pertama pada pukul 6 pagi. Kami mempunyai suntikan di lengan sekarang. Kami mempunyai ratusan kanak-kanak yang berbaris, dan matlamat kami adalah untuk memberikan vaksin ini kepada beribu-ribu kanak-kanak di kawasan Houston dan Texas yang lebih besar.

“Kanak-kanak juga mengendalikannya atau lebih baik daripada orang dewasa,” tambahnya.

Presiden Biden bercakap petang Selasa di Rumah Putih, menyebut perkembangan yang menjejaskan seramai 19 juta kanak-kanak di seluruh negara sebagai “pencapaian yang sangat bersejarah, satu langkah ke hadapan yang monumental.” Beliau berkata Amerika Syarikat kini negara pertama menawarkan vaksin kepada kanak-kanak seawal enam bulan dan menggesa ibu bapa supaya memberi vaksin kepada anak-anak mereka. Biden sebelum ini melawat pusat coronavirus yang dikendalikan oleh bandar di mana vaksin ditawarkan kepada kanak-kanak.

Nancy Wyss dari Chicago berkata dia menjadualkan temu janji untuk memvaksin anak perempuannya yang berusia 3 tahun minggu depan. Wyss berkata dia telah menunggu saat ini untuk “kesihatan dan perlindungan” anak perempuannya dan supaya keluarga dapat berasa lebih selamat apabila mereka melawat datuk dan nenek gadis itu.

Wyss berkata vaksin itu juga akan membantu “kewarasan saya sendiri.” Wyss berkata pusat jagaan harian anak perempuannya ditutup pada masa ini jika kanak-kanak atau guru mendapat coronavirus; sebaik sahaja kanak-kanak divaksinasi mereka akan memastikan pusat dibuka jika ada kes. Vaksin itu juga akan mengurangkan kebimbangan Wyss tentang penerbangan.

“Kami akan melakukan perjalanan pada awal Ogos, jadi ia membuatkan kami lebih selesa terbang bersamanya dan melihat datuk dan neneknya. Ia mengujakan. Kami sudah lama menunggu,” katanya.

Bagi ibu bapa yang telah tidak sabar-sabar untuk memberi vaksin kepada anak-anak mereka, Selasa adalah penghujung tempoh yang panjang dan sukar apabila bayi, kanak-kanak dan kanak-kanak berumur prasekolah tidak mempunyai akses kepada vaksin yang terbukti sangat berkesan dalam mencegah kematian dan kemasukan ke hospital bagi seluruh penduduk.

Tetapi a Tinjauan Pemantau Vaksin Covid-19 Yayasan Keluarga Kaiser dikeluarkan pada bulan Mei mendapati mereka adalah minoriti yang berbeza. Lapan belas peratus ibu bapa yang mempunyai anak di bawah umur 5 tahun berkata mereka tidak sabar-sabar untuk mendapatkan anak-anak itu disuntik dengan segera. Lebih daripada satu pertiga ibu bapa – 38 peratus – berkata mereka merancang untuk melihat bagaimana vaksin itu berfungsi pada kanak-kanak lain, dan 27 peratus melaporkan mereka “pasti tidak” memberi anak-anak mereka vaksin. Sebelas peratus berkata mereka akan berbuat demikian jika perlu.

Tinjauan itu dibuat sebelum Pentadbiran Makanan dan Dadah mendapati vaksin itu selamat dan berkesan untuk kanak-kanak bongsu dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit memberi mereka lampu hijau pada hari Sabtu.

Di sesetengah tempat, terdapat tergesa-gesa awal untuk temu janji. “Ia benar-benar hanya kira-kira 24 jam sejak vaksin dihantar dan pusat panggilan kami telah dibanjiri dengan panggilan telefon tentang mendapatkan vaksin ini,” kata Mary Zimmerman, seorang jururawat dan pakar imunisasi untuk Spectrum Health di Michigan.

Di New York, terdapat kelewatan satu hari sementara tapak vaksin menunggu kelulusan akhir daripada Jabatan Kesihatan negeri. Matthew Harris, seorang doktor perubatan kecemasan kanak-kanak di Pusat Perubatan Kanak-kanak Cohen di Queens dan pengarah perubatan program vaksin coronavirus di Northwell Health, berkata vaksinasi untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun di New York City mungkin akan bermula Rabu.

Florida, yang enggan membuat prapesanan vaksin sehingga pentadbiran Gabenor Ron DeSantis (R) berundur dan membenarkan doktor memintanya pada hari Jumaat, tidak mungkin melihat sebarang vaksinasi sehingga lewat minggu ini, menurut Jabatan Kesihatan negeri. Kerajaan negeri, yang tidak mengesyorkan vaksin untuk kanak-kanak yang sihat, adalah satu-satunya di negara ini yang tidak membuat tempahan awal vaksin itu.

Biden pada hari Selasa berkata bahawa “pegawai yang dipilih tidak seharusnya menghalang dan menyukarkannya,” bagi ibu bapa yang ingin melihat anak mereka diberi vaksin. “Ini bukan masa untuk politik.”

Kira-kira 13.5 juta kanak-kanak telah diuji positif untuk virus itu, menurut American Academy of Pediatrics, menawarkan mereka perlindungan terhadapnya. Menurut data kesihatan persekutuan yang menganalisis ujian darah, jumlahnya lebih tinggi – menjelang akhir Februari ia menunjukkan bahawa 3 daripada 4 kanak-kanak di seluruh negara telah dijangkiti coronavirus.

Mengesan kes coronavirus

Tetapi pihak berkuasa kesihatan berkata semua kanak-kanak harus diberi vaksin, kerana ia adalah cara terbaik untuk menyediakan kanak-kanak dengan perlindungan tahan lama dan mengurangkan kemungkinan jangkitan dan komplikasi lain.

Kanak-kanak kurang berkemungkinan daripada orang lain dalam kumpulan umur lain untuk menjadi sakit teruk akibat virus, tetapi mereka tidak kebal. Lebih daripada 1,000 telah meninggal dunia, lebih daripada 40,000 telah dimasukkan ke hospital dan lebih daripada 8,500 telah mengalami keadaan yang dipanggil sindrom keradangan pelbagai sistem pada kanak-kanak (MIS-C), yang boleh menyebabkan keradangan jantungparu-paru, buah pinggang, otak, mata dan organ lain, menurut CDC.

Ibu bapa Houston Brittany Kruger berkata pada hari Selasa bahawa dia tidak akan memberi vaksin kepada anak-anaknya.

“Anak-anak saya menghidap covid, dan satu-satunya sebab yang kami tahu adalah kerana kami dijangkiti. Jadi kami menguji mereka. Mereka tidak menunjukkan simptom, sama seperti kebanyakan kanak-kanak yang kita kenali,” katanya. “Saya merasakan bahawa anak-anak saya, pada usia mereka, mempunyai risiko yang sangat kecil untuk kesan sampingan daripada covid. Malah, saya lebih takut apa yang akan dilakukan oleh pukulan yang lebih baharu kepada pasaran dalam jangka panjang.”

Tetapi Amisha Vakil, yang mempunyai anak kembar berusia 3 tahun, Jiyan dan Kian, salah seorang daripada mereka berisiko tinggi menunggu pemindahan jantung, berada di Texas Children’s pada 6:30 pagi untuk mendapatkan kedua-dua kanak-kanak itu divaksin.

“Mendapatkan kedua-dua anak saya divaksin hari ini amat bermakna bagi kami, terutamanya untuk memberikan Jiyan perisai itu, sedikit perisai,” katanya.

“Selama dua tahun kami telah berada dalam kuarantin,” tambahnya. “Kami tidak dapat menghantar mereka ke prasekolah atau sebarang aktiviti. Kian tinggal di rumah juga, kerana dia mungkin membawa sesuatu pulang bersamanya.”

Menjejaki vaksin coronavirus

Hampir 67 peratus penduduk AS diberi vaksin — satu bahagian yang hampir tidak meningkat sejak beberapa bulan kebelakangan ini walaupun usaha pegawai kesihatan kerajaan dan swasta. Virus itu telah membunuh lebih daripada 1 juta rakyat Amerika, jumlah terbesar yang diketahui daripada mana-mana negara di dunia.

Di Hospital Kanak-kanak Seattle, ibu bapa dan anak-anak mereka berdiri selama 15 minit di luar bilik vaksinasi. Sesetengah kanak-kanak hampir tidak mengucapkan perkataan pertama mereka, dan yang lain gelisah berlari ke atas dan ke bawah koridor. Hospital telah disediakan; maskot Seattle Storm Doppler tiba untuk memberi kanak-kanak gangguan 7 kaki, merah dan kuning, berbulu.

Erin Murphy, yang berada di hospital bersama anak lelakinya yang berusia 3 tahun, berkata perlindungan covid menghalangnya daripada menghadiri pengebumian datuknya, dan dia tinggal di rumah bersama bapanya. Kini, budak lelaki itu menyertai keluarganya untuk diberi vaksin, dan mempunyai bukti dokumentari untuk membuktikannya.

“Semua orang mendapat gambar apabila mereka mendapat vaksin, dan kini dia mempunyai fotonya sendiri,” kata Murphy.

Edwin Lindo, yang mengajar teori perlumbaan kritikal di Universiti Washington School of Medicine, adalah antara yang pertama dalam barisan dan melihat vaksinasi dua anak kecilnya sebagai langkah menentang ketidakadilan terdedah dengan wabak itu. Apabila anak lelakinya yang berusia 8 bulan dijangkiti dua bulan lalu, “Ia menakutkan,” katanya. Lindo membawa bayi itu ke hospital semasa sakitnya — dan membawanya kembali pada hari Selasa untuk mendapatkan vaksin.

“Ini adalah cara kami untuk melawan dan mengatakan bahawa kami tidak akan menjadi produk warisan perkauman, kami tidak akan tunduk kepada statistik. Kami akan hidup sehari lagi untuk berjuang, supaya kami boleh mengubah hasil komuniti kami,” kata Lindo.

Mark Del Beccaro, penolong timbalan ketua program ujian dan imunisasi coronavirus di pejabat Kesihatan Awam Seattle dan King County, berkata beliau menjangkakan bahawa vaksinasi untuk kanak-kanak kecil akan meningkat pada bulan depan, kemudian dihentikan kerana lebih ramai keluarga teragak-agak tentang kesannya terhadap kanak-kanak yang lebih muda. King County adalah antara daerah yang paling banyak divaksin di Amerika Syarikat.

“Ia adalah masa yang sesuai untuk divaksin, supaya orang ramai boleh kurang bimbang tentang perhimpunan keluarga, dan sama pentingnya bersedia untuk musim gugur, apabila semua orang akan didorong masuk semula,” kata Del Beccaro.

Katie Shepherd di Washington, Mark Guarino di Chicago, Ken Hoffman di Houston, Barbara Liston di Orlando, Ian Morse di Seattle dan Jack Wright di New York menyumbang kepada laporan ini.

We wish to say thanks to the writer of this article for this outstanding content

AS mula memberi vaksin kepada kanak-kanak kecil terhadap coronavirus


Take a look at our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/