Aspirin, ibuprofen dan ubat penghilang rasa sakit yang lain ‘sebenarnya boleh memburukkan lagi penderitaan’

Mengambil aspirin dan ibuprofen sebagai ubat penahan sakit boleh menjadi sia-sia, satu kajian mencadangkan.

Pakar kini telah memberi amaran bahawa ubat murah sebenarnya boleh menyebabkan pesakit menderita lebih lama.

Penemuan itu mempersoalkan amalan konvensional merawat kesakitan dengan ubat anti-radang, yang diambil oleh berjuta-juta di seluruh dunia.

Penyelidik hari ini memuji kajian ‘cemerlang’, yang berasaskan ujian di makmal ke atas sel manusia dan tikus.

Bagaimanapun, mereka menggesa orang ramai supaya tidak melepaskan ubat penahan sakit mereka semalaman kerana ubat itu terbukti berkesan dalam jangka pendek.

Mengambil aspirin dan ibuprofen sebagai ubat penahan sakit boleh menjadi sia-sia, satu kajian mencadangkan. Pakar kini telah memberi amaran bahawa ubat murah sebenarnya boleh menyebabkan pesakit menderita lebih lama

Kajian oleh penyelidik di Kanada dan Itali mencadangkan keradangan mungkin bukan musuh.

Sebaliknya, ia boleh menjadi pelindung dalam jangka panjang. Seorang penyelidik berkata bahawa ‘mungkin berbahaya untuk mengganggunya’.

Anti-radang yang popular termasuk diclofenac, naproxen, dan piroxicam.

Penyelidikan, di dalam Jurnal Perubatan Terjemahan Sains, juga melihat steroid seperti dexamethasone, yang berfungsi dengan cara yang sama.

Ubat anti-radang berfungsi dengan menyekat neutrofil, sel darah putih yang membantu badan memulakan proses penyembuhan.

Pakar menganalisis sampel darah, diambil sebanyak tiga kali, daripada 98 orang yang mengalami sakit pinggang.

Pesakit yang kesakitan akhirnya hilang mempunyai lebih banyak neutrofil dalam darah mereka, berbanding mereka yang masih diserang.

Ini memberi inspirasi kepada penyelidik untuk menguji menyekat neutrofil pada tikus yang cedera dengan ubat anti-radang dexamethasone dan diclofenac.

Para saintis telah menemui neutrofil yang menyekat, sejenis sel darah putih yang menyebabkan keradangan sebagai sebahagian daripada tisu penyembuhan, sebenarnya memanjangkan tempoh kesakitan dalam kajian pada tikus. Pakar telah diilhamkan untuk menjalankan eksperimen selepas mendapati perbezaan dalam sampel genetik yang diambil daripada orang yang mengalami sakit belakang yang berterusan.

Para saintis telah menemui neutrofil yang menyekat, sejenis sel darah putih yang menyebabkan keradangan sebagai sebahagian daripada tisu penyembuhan, sebenarnya memanjangkan tempoh kesakitan dalam kajian pada tikus. Pakar telah diilhamkan untuk menjalankan eksperimen selepas mendapati perbezaan dalam sampel genetik yang diambil daripada orang yang mengalami sakit belakang yang berterusan.

BAGAIMANA CARA AMERIKA TERHUBUNG DENGAN OPIOID DAN ADAKAH PERKARA YANG SAMA BERLAKU DI SINI?

Penyelidikan telah menunjukkan kemasukan hospital untuk opioid telah melonjak 50 peratus dalam dekad yang lalu di England menambah kebimbangan UK mungkin menghadapi krisis opioid yang serupa dengan yang berlaku di AS yang telah memusnahkan beribu-ribu keluarga.

Pada awal 2000-an, FDA dan CDC mula melihat peningkatan yang berterusan dalam kes ketagihan opioid dan berlebihan. Pada tahun 2013, mereka mengeluarkan garis panduan untuk membendung ketagihan.

Walau bagaimanapun, pada tahun yang sama – kini dianggap sebagai tahun wabak ubat penahan sakit berlaku – laporan CDC mendedahkan lonjakan kadar ketagihan opioid yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

Kematian berlebihan kini menjadi punca utama kematian di kalangan remaja Amerika – membunuh lebih banyak dalam setahun berbanding yang pernah dibunuh setiap tahun oleh HIV, keganasan senjata api atau kemalangan kereta.

Pada 2019, CDC mendedahkan bahawa hampir 71,000 rakyat Amerika mati akibat overdosis dadah.

Ini meningkat daripada kira-kira 59,000 hanya tiga tahun sebelumnya, pada 2016, dan lebih daripada dua kali ganda kadar kematian daripada sedekad lalu.

Ini bermakna bahawa dos berlebihan dadah kini merupakan punca utama kematian bagi rakyat Amerika di bawah umur 50 tahun.

Data itu mendedahkan keadaan suram krisis ketagihan opioid Amerika yang didorong oleh ubat-ubatan buatan yang mematikan seperti fentanyl.

Kebanyakan tikus kawalan berhenti berasa sakit dalam masa dua bulan.

Tetapi tikus pada ubat anti-radang mengalami kesakitan selama dua kali lebih lama secara purata, dengan sesetengahnya mengalami kesakitan selama 10 kali lebih lama daripada kumpulan kawalan.

Meniru percubaan dengan ubat penahan sakit yang tidak menyasarkan keradangan, seperti parasetamol (acetaminophen), tidak menghasilkan tindak balas kesakitan lanjutan yang sama.

Keradangan yang dicadangkan ini memainkan peranan dalam menyembuhkan kecederaan dan menyelesaikan kesakitan, kata penulis.

Penemuan itu disokong oleh analisis berasingan 500,000 orang yang menunjukkan bahawa mereka yang mengambil ubat anti-radang untuk merawat kesakitan mereka lebih berkemungkinan mengalami kesakitan dua hingga 10 tahun kemudian.

Profesor Jeffrey Mogil, pengarang kajian dari Universiti McGill di Kanada, berkata dengan mengganggu medik haid awal yang menyakitkan ini boleh mendatangkan lebih banyak bahaya daripada kebaikan.

‘Neutrofil mendominasi peringkat awal keradangan dan menetapkan peringkat untuk pembaikan kerosakan tisu,’ katanya.

‘Keradangan berlaku atas sebab tertentu, dan ia kelihatan seperti berbahaya untuk mengganggunya.

‘Selama beberapa dekad sudah menjadi amalan perubatan standard untuk merawat kesakitan dengan ubat anti-radang.

‘Tetapi kami mendapati bahawa pembetulan jangka pendek ini boleh membawa kepada masalah jangka panjang.’

Beliau menambah bahawa walaupun ibuprofen tidak dikaji secara eksplisit dalam eksperimen, ia akan dicerminkan dalam analisis 500,000 warga Britain.

‘Kemungkinan besar peratusan besar mereka di UK Biobank yang melaporkan mengambil ubat anti-radang bukan steroid sebenarnya mengambil ibuprofen,’ katanya.

Rakan pengarang, Dr Massimo Allegri, dari Hospital Monza di Itali, berhujah penemuan itu boleh bermakna para medik perlu merawat kecederaan yang menyakitkan secara berbeza.

‘Penemuan kami mencadangkan mungkin sudah tiba masanya untuk mempertimbangkan semula cara kami merawat sakit akut,’ katanya.

‘Nasib baik kesakitan boleh dibunuh dengan cara lain yang tidak melibatkan gangguan keradangan.’

Pakar meminta laluan lanjut membandingkan ubat anti-radang dengan ubat penahan sakit lain yang tidak mengganggu keradangan.

Sakit kronik, dan ubat-ubatan yang ditetapkan untuk mengatasinya, adalah salah satu pemacu krisis ketagihan ubat penahan sakit preskripsi di AS dan Britain.

Dr Franziska Denk, pakar sakit kronik dari King’s College London, berkata kajian itu adalah ‘permulaan yang menakjubkan’.

Tetapi dia mendakwa penyelidikan lanjut perlu dilakukan sebelum mengubah cara medik merawat pesakit.

“Sudah tentu terlalu awal untuk membuat sebarang cadangan mengenai ubat orang ramai sehingga kami mendapat keputusan percubaan klinikal yang direka secara prospektif,” katanya.

‘Pada pendapat saya, kajian ini tidak sepatutnya menghasilkan perdebatan mengenai penggunaan NSAID dalam sakit pinggang – lebih banyak kajian diperlukan untuk mengesahkan penemuan ini terlebih dahulu.’

Profesor Blair Smith, pakar sakit dari Universiti Dundee, berkata kajian terbaru itu adalah satu penyelidikan yang ‘cemerlang’ tetapi orang ramai harus terus mengambil ubat mereka seperti yang dinasihatkan sehingga kerja saintifik lanjut selesai.

‘Ia juga penting untuk ambil perhatian bahawa ubat anti-radang berkesan dalam pengurusan kesakitan jangka pendek,’ katanya.

‘Terdapat bukti kualiti yang baik untuk menyokong perkara ini dan ia tidak sepatutnya ditahan tanpa perlu.’

Kesakitan kronik yang berterusan telah dipersalahkan kerana mencetuskan krisis ketagihan ubat penahan sakit di kedua-dua UK dan AS yang telah merosakkan beribu-ribu nyawa.

Kajian London School of Economics yang diterbitkan pada Februari mendapati kemasukan ke hospital untuk overdosis opioid di England telah melonjak sebanyak 50 peratus dalam satu dekad.

Pakar juga telah memberi amaran penggunaan ubat penahan sakit preskripsi berkemungkinan meningkat kerana berjuta-juta pesakit menderita dalam kesakitan semasa terperangkap dalam senarai menunggu tertinggi untuk pembedahan seperti penggantian pinggul di NHS.

Di AS, krisis ketagihan opioid telah mengakibatkan 600,000 kematian akibat dos berlebihan sejak 1999.

Kira-kira 5 juta orang setahun di England diberi opioid preskripsi, dan lebih daripada setengah juta mengambilnya selama sekurang-kurangnya tiga tahun, menurut laporan Kerajaan 2019.

We would love to give thanks to the author of this article for this amazing material

Aspirin, ibuprofen dan ubat penghilang rasa sakit yang lain ‘sebenarnya boleh memburukkan lagi penderitaan’


Find here our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/