BA.4/BA.5 tidak lama lagi akan menjadi dominan di AS. Inilah maksudnya

Besarkan / Khemah ujian COVID-19 berdiri di Times Square pada 27 April 2022, di New York City.

Subvarian coronavirus Omicron BA.4 dan BA.5 kini mengambil kira anggaran 35 peratus daripada kes AS, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Subvarian berada di landasan untuk mencapai penguasaan pada klip yang lebih pantas daripada subvarian sebelum mereka, termasuk subvarian berkuasa semasa, BA.2.12.1, yang kini menurun.

Pasangan itu—yang berkongsi mutasi yang sama dalam protein lonjakan SARS-CoV-2 mereka tetapi mempunyai perbezaan di tempat lain dalam genom mereka—dijangka mencapai penguasaan “dalam beberapa minggu,” kata Dr. Shishi Luo kepada Ars. Luo ialah ketua penyakit berjangkit di Helix, sebuah syarikat pemerhatian virus dan genomik populasi yang berpangkalan di California yang bekerjasama dengan CDC untuk membantu menjejaki varian coronavirus yang muncul di seluruh negara.

Tidak jelas apa yang akan berlaku dalam fasa terbaharu pandemik ini. Apa yang kita tahu tentang dua subvarian setakat ini adalah bercampur-campur.

Berita buruk dan baik

Apabila BA.4 dan BA.5 pertama kali dikesan di Afrika Selatan pada bulan April, ia dengan cepat menjadi jelas bahawa kedua-duanya boleh mengelak tindak balas imun daripada vaksinasi dan jangkitan lampau, malah jangkitan daripada varian omicron sebelumnya.

Pada hari Rabu, penyelidik di Boston menerbitkan data dalam New England Journal of Medicine yang menguatkan penemuan tersebut. Data terkini mendapati bahawa orang yang telah divaksinasi dan dirangsang mempunyai titer antibodi peneutral 21 kali lebih rendah terhadap BA.4 dan BA.5 berbanding tahap terhadap versi asal SARS-CoV-2. Dan paras antibodi yang meneutralkan itu juga 3.3 kali ganda lebih rendah berbanding paras terhadap BA.1. Begitu juga, pada orang yang sebelum ini telah dijangkiti BA.1 atau BA.2 (kebanyakan mereka juga telah divaksinasi), meneutralkan tahap antibodi terhadap BA.4 dan BA.5 masih hampir 3 kali ganda lebih rendah daripada tahap melawan BA. .1.

Selain itu, a kajian pracetak disiarkan baru-baru ini mendapati bahawa BA.4 dan BA.5 nampaknya menyebabkan penyakit yang lebih teruk pada hamster daripada BA.2 dan BA.2.12.1.

Tetapi, terdapat beberapa berita baik setakat ini: Data kemasukan ke hospital dari negara lain di mana BA.4 dan BA.5 telah meningkat—termasuk Afrika Selatan—mencadangkan bahawa varian tersebut tidak menyebabkan penyakit yang lebih teruk dan kemasukan ke hospital pada manusia.

Oleh itu, dengan antivirus yang masih berkesan dan vaksinasi masih melindungi daripada penyakit dan kematian yang teruk, Luo berkata belum masanya untuk benar-benar bimbang. “Saya rasa itu tidak perlu,” kata Luo mengenai gelombang yang akan datang.

Apa yang ada di hadapan

Tetapi, apabila BA.4 dan BA.5 menghampiri dominasi di AS—menjadikan mereka subvarian omikron keempat dan kelima untuk mendominasi kes tahun ini sahaja selepas BA.1, BA.2 dan BA.2.12.1—persoalannya timbul: Apa yang akan datang?

Dengan BA.4 dan BA.5 timbul di Afrika Selatan minggu lalu, kami berpeluang melihat gelombang seterusnya datang. Tetapi, “sekarang ini nampaknya tidak ada sebarang varian lain yang sedang meningkat,” kata Luo. Sentiasa terdapat beberapa sampel virus di sana sini yang belum mempunyai keturunan yang ditetapkan lagi—itu mungkin varian baharu—tetapi tiada satu pun yang kelihatan semakin pantas, menjangkiti semakin ramai orang, katanya. Ini bermakna BA.4 dan BA.5 boleh menikmati pemerintahan yang lebih lama daripada pendahulu mereka tanpa kehadiran mana-mana perampas kuasa yang akan datang.

“Tetapi anda tahu, itu boleh berubah dalam beberapa hari akan datang,” kata Luo. “Saya tidak akan melupakan virus ini untuk bermutasi lagi dan untuk ada gelombang lain.”

Pengawal selia persekutuan dan pembuat vaksin sedang bersedia untuk subvarian omicron untuk bersama kami sekurang-kurangnya pada musim luruh dan musim sejuk. Pentadbiran Makanan dan Dadah sedang bersiap sedia untuk membenarkan vaksin dan penggalak generasi akan datang untuk musim gugur yang boleh menghalang lonjakan bermusim. Penasihat pakar untuk pengawal selia akan jumpa minggu depan, 28 Jun, untuk membincangkan perumusan vaksin generasi akan datang tersebut. Calon teratas adalah mereka yang menyasarkan omicron.

Rancangan jangka pendek dan jangka panjang

Pada hari Rabu, Moderna dikeluarkan data baris atas awal bahawa ia akan dikemukakan kepada FDA, menunjukkan bahawa vaksin gabungannya (bivalen) yang menyasarkan kedua-dua versi asal SARS-CoV-2 dan varian omicron asal boleh meningkatkan perlindungan terhadap BA.4 dan BA.5. Moderna berkata penggalak bivalen, yang digelar mRNA-1273.214, boleh meningkatkan tahap antibodi meneutralkan terhadap BA.4 dan BA.5 sehingga 6 kali ganda.

“Dalam menghadapi evolusi berterusan SARS-CoV-2, kami sangat digalakkan bahawa mRNA-1273.214, calon penggalak utama kami untuk musim gugur, telah menunjukkan titer peneutralan yang tinggi terhadap subvarian BA.4 dan BA.5, yang mewakili yang muncul. ancaman kepada kesihatan awam global,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Moderna Stéphane Bancel dalam satu kenyataan. “Kami akan menyerahkan data ini kepada pengawal selia dengan segera dan sedang bersedia untuk membekalkan penggalak bivalen generasi akan datang kami bermula pada bulan Ogos, menjelang potensi peningkatan dalam jangkitan SARS-CoV-2 akibat subvarian omicron pada awal musim gugur.”

Walaupun pandangan jangka pendek Moderna optimis, Luo bimbang tentang evolusi virus yang berterusan dan potensi kami yang semakin berkurangan untuk mengesan varian baharu. Ketika orang ramai cuba beralih daripada fasa akut pandemik, orang ramai menghantar lebih sedikit sampel untuk ujian. “Melihat ke hadapan, kita perlu memikirkan, adakah akan ada [enough samples]? … Jika tidak, adakah terdapat cukup orang yang datang ke rawatan segera, atau sistem kesihatan, atau hospital, di mana terdapat peluang untuk mengambil sampel dan menghantarnya untuk penjujukan? Saya rasa sistem yang melakukan itu pada skala belum wujud lagi,” kata Luo.

Walaupun Helix sedang mencari cara untuk menyediakan sistem pengawasan sedemikian, Luo berkata perlu ada strategi nasional yang lebih luas untuk terus mendahului varian. Walaupun pada masa ini, kami tidak fikir terdapat varian lain di kaki langit, nampaknya kami memerlukan rancangan bagaimana kami akan, sebagai sebuah negara, menangani tindak balas terhadapnya,” katanya. “Kami boleh Jangan terus berharap ia hilang dengan sendirinya.” Dalam senario terburuk yang timbul varian lain yang menggagalkan rawatan dan vaksin, “kita tidak mahu kembali kepada perkara yang sama, bukan? Kita perlukan rancangan.”

We would love to thank the writer of this post for this remarkable content

BA.4/BA.5 tidak lama lagi akan menjadi dominan di AS. Inilah maksudnya


We have our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/