Bagaimana Darah Llama—Ya, Darah Llama—Boleh Melindungi Anda Daripada COVID

Selain daripada vaksin, salah satu sebab terbesar kami menyaksikan penurunan kematian COVID sejak permulaan wabak adalah kerana pembangunan rawatan yang berkesan. Doktor dan jururawat lebih bersedia untuk membantu pesakit yang datang dengan kes virus yang serius, memendekkan penginapan hospital dan mengurangkan tekanan pada sistem perubatan yang tegang. Dan, apabila masa berlalu, rawatan yang lebih baik dan lebih berkesan sedang ditemui—dan kadangkala di tempat yang sangat mengejutkan.

Begitulah keadaannya dengan beberapa penyelidikan baharu yang diketuai oleh pasukan di Hospital Gunung Sinai yang menemui zarah “kekebalan super” yang kuat dalam darah llama. Ya, anda membacanya dengan betul: darah llama. Makhluk yang sama dikenali untuk mengunyah biak, meludah ke arah pelancongdan disuarakan oleh David Spade.

Didalam kajian yang diterbitkan hari ini dalam jurnal Laporan Sel, para penyelidik menemui bukti bahawa molekul imun kecil dalam llamas yang dikenali sebagai nanobodies boleh membantu membangunkan ubat antivirus yang boleh disedut untuk pesakit COVID sebagai rawatan bertindak pantas kepada wabak itu. Selain itu, penyelidikan mencadangkan bahawa ia melindungi daripada setiap Varian COVID—bermaksud kami mungkin mempunyai rawatan kalis masa hadapan yang akan kekal berkesan apabila virus itu berkembang.

“Kami mengetahui bahawa saiz kecil nanobodies ini memberi mereka kelebihan penting terhadap virus yang bermutasi dengan cepat,” Ian Wilson, seorang profesor biologi struktur di Scripps Research di La Jolla, California dan pengarang bersama kajian itu, berkata dalam kenyataan akhbar. “Secara khusus, ia membolehkan mereka menembusi lebih banyak ceruk, ceruk dan celah permukaan virus, dan dengan itu mengikat ke beberapa kawasan untuk menghalang virus daripada melarikan diri dan bermutasi.”

Makhluk khusus dalam keluarga biologi Camelidae termasuk unta, alpacas, dan llama mampu menghasilkan antibodi kecil yang kira-kira sepersepuluh saiz antibodi biasa. Walaupun saiznya, antibodinya sangat tahan lasak dan boleh menyerang penceroboh yang menyebabkan penyakit seperti coronavirus dengan baik. Para penyelidik dapat menggodam antibodi dan menghubungkannya bersama-sama, memastikan ia lebih berkesan terhadap virus.

“Oleh kerana saiznya yang kecil dan aktiviti peneutralan yang luas, nanobodies unta ini mungkin berkesan terhadap varian masa depan dan wabak virus seperti SARS,” kata Yi Shi, profesor bersekutu sains farmakologi di Gunung Sinai dan pengarang utama kajian itu. dalam keluaran.

Shi menambah bahawa antibodi itu juga mampu melindungi “kedua-dua saluran pernafasan atas dan bawah terhadap jangkitan,” menunjukkan ia boleh menjadi ubat yang berkesan apabila dipasangkan dengan vaksin dan rawatan antibodi semasa.

Kajian ini membina penyelidikan terdahulu ke dalam kuasa imuniti hebat darah llama yang hebat yang sebenarnya mendahului wabak. Namun, dengan keterdesakan wabak itu, masuk akal bahawa para penyelidik ingin melawat semula rakan pendaki gunung kami.

Walau bagaimanapun, semua orang perlu ingat bahawa ini masih dalam peringkat awal. Banyak lagi penyelidikan perlu dilakukan untuk memperhalusi dan membangunkan rawatan sebenar. Dan jika keseluruhannya kegagalan ubat cacing kuda telah mengajar kita apa-apa, ia adalah bahawa kita harus mengelakkan melompat ke kesimpulan jerk lutut sebelum penyelidikan telah dilakukan.

Dalam erti kata lain, demi cinta kepada segala yang suci, jangan keluar dan mula menyembelih llama dan meminum darah mereka. Itu tidak akan membantu anda. Ia akan melakukan sebaliknya untuk membantu anda. Malah, anda mungkin akan dikutuk ala “The Emperor’s New Groove” dan menjadi llama sendiri.

We wish to thank the author of this short article for this awesome content

Bagaimana Darah Llama—Ya, Darah Llama—Boleh Melindungi Anda Daripada COVID


You can view our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/