Bagaimana Hati Boleh Mengawal Otak dan Tingkah Laku – Berita Neurosains

Ringkasan: Hati nampaknya memainkan peranan penting dalam mengawal tingkah laku pemakanan pada tikus.

Sumber: Yale

Kajian baru Yale telah mendapati bahawa hati memainkan peranan utama dalam mengawal tingkah laku pemakanan pada tikus, satu penemuan yang boleh memberi implikasi kepada orang yang mengalami gangguan makan dan penyakit metabolik.

Kajian itu, yang dilakukan dengan kerjasama rakan sekerja di Jerman, juga menambah bukti yang semakin meningkat yang menunjukkan bahagian otak yang paling maju, korteks serebrum, dipengaruhi oleh seluruh badan, bukan hanya sebaliknya. .

“Satu pengambilan kerja ini ialah cara klasik untuk cuba memahami fungsi otak dengan hanya melihat otak itu sendiri tidak memberi anda gambaran penuh,” kata Tamas Horvath, Jean dan David W. Wallace Profesor Perbandingan Perubatan di Yale Sekolah Perubatan dan pengarang kanan kajian yang diterbitkan pada 27 Jun Metabolisme Alam Semulajadi.

Dalam satu siri eksperimen, pasukan penyelidik menemui litar di mana otak dan hati berkomunikasi dengan-dan mengawal satu sama lain. Dua peserta utama perbualan ini ialah sekumpulan sel yang dikenali sebagai neuron protein berkaitan agouti (AgRP), yang terdapat di kawasan hipotalamus otak, dan sejenis lipid yang dirembeskan oleh hati yang dipanggil lysophosphatidyl choline (LPC).

Neuron AgRP, yang berkomunikasi dengan korteks serebrum, lapisan luar otak yang dikaitkan dengan tingkah laku dan kebolehan yang kompleks, adalah penting untuk menggalakkan perasaan lapar. Tetapi mereka juga berkomunikasi dengan bahagian lain badan, seperti hati dan pankreas; apabila manusia lapar, neuron ini memainkan peranan penting dalam membebaskan lipid daripada simpanan lemak dalam badan.

Sebaik sahaja LPC dirembes oleh hati, enzim dalam darah dengan cepat menukarnya kepada asid lysophosphatidic, atau LPA. Penyelidik lain telah menunjukkan bahawa LPA boleh mengubah aktiviti neuron di otak.

Dalam kajian ini, para penyelidik memerhatikan bahawa selepas berpuasa, tikus mempunyai tahap LPA yang lebih tinggi dalam kedua-dua darah dan cecair serebrospinal, cecair khas yang terdapat dalam sistem saraf pusat. Peningkatan tahap LPA ini menyebabkan peningkatan dalam aktiviti neuron dalam korteks, yang mencetuskan selera makan yang meningkat selepas berpuasa. Dan semua kesan ini bergantung pada fungsi neuron AgRP.

Penemuan ini mencadangkan litar di mana neuron AgRP mengawal pelepasan hati dan lipid dan di mana lipid tersebut kembali ke otak di mana ia mempengaruhi korteks dan fungsinya.

Horvath berkata lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan sama ada litar serupa wujud pada manusia, tetapi dia dan rakan-rakannya telah menemui beberapa bukti bahawa ia mungkin.

Dalam satu siri eksperimen, pasukan penyelidik menemui litar di mana otak dan hati berkomunikasi dengan-dan mengawal satu sama lain. Imej berada dalam domain awam

Tikus yang mengalami mutasi yang membawa kepada aktiviti neuron yang disebabkan oleh LPA yang lebih besar makan lebih banyak dan berat daripada tikus biasa mereka. Manusia dengan mutasi genetik yang sama ini cenderung mempunyai indeks jisim badan yang lebih tinggi dan prevalens diabetes Jenis 2 yang lebih tinggi daripada orang tanpa mutasi.

“Kami masih perlu meneroka dengan lebih teliti sama ada mekanisme ini relevan untuk manusia, tetapi jika ia berlaku, kami boleh mula menyiasat sama ada kami boleh mengeksploitasi mekanisme untuk merawat gangguan makan dan keadaan lain,” kata Horvath.

“Tetapi ini menunjukkan hati boleh menjadi pemacu utama tingkah laku. Dan ia menambah hujah bahawa tinggal di otak untuk memahami otak tidak mencukupi.”

Pengarang Yale lain dalam kajian itu ialah Bernardo Stutz, Zhong-Wu Liu, dan Matija Sestan-Pesa.

Mengenai berita penyelidikan neurosains dan tingkah laku ini

Pengarang: Mallory Locklear
Sumber: Yale
Hubungi: Mallory Locklear – Yale
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Lihat juga

Ini menunjukkan tengkorak merah yang dikelilingi oleh perkataan yang dikaitkan dengan dendam

Penyelidikan Asal: Akses tertutup.
Neuron AgRP mengawal tingkah laku pemakanan pada sinaps kortikal melalui lisophospholipid terbitan periferal” oleh Heiko Endel et al. Metabolisme Alam Semulajadi


Abstrak

Neuron AgRP mengawal tingkah laku pemakanan pada sinaps kortikal melalui lisophospholipid terbitan periferal

Tahap fosfolipid dipengaruhi oleh metabolisme periferi. Di dalam sistem saraf pusat, fosfolipid sinaptik mengawal penghantaran glutamatergik dan keterujaan kortikal. Sama ada perubahan dalam metabolisme periferi menjejaskan tahap lipid otak dan keceriaan kortikal masih tidak diketahui.

Di sini, kami menunjukkan bahawa tahap spesies asid lysophosphatidic (LPA) dalam darah dan cecair serebrospinal dinaikkan selepas berpuasa semalaman dan membawa kepada keceriaan kortikal yang lebih tinggi. Keceriaan kortikal berkaitan LPA meningkatkan hiperfagia akibat puasa, dan berkurangan berikutan perencatan sintesis LPA.

Tikus yang menyatakan mutasi manusia (Prg-1R346T) yang membawa kepada paparan keceriaan kortikal pengantara lipid sinaptik yang lebih tinggi meningkatkan hiperfagia yang disebabkan oleh puasa. Sehubungan itu, subjek manusia dengan mutasi ini mempunyai indeks jisim badan yang lebih tinggi dan prevalens diabetes jenis 2.

Kami selanjutnya menunjukkan bahawa kesan LPA selepas berpuasa adalah di bawah kawalan neuron peptida berkaitan agouti hipotalamus (AgRP). Pengurangan sel pengekspresi AgRP dalam tikus dewasa mengurangkan ketinggian yang disebabkan oleh puasa LPA yang beredar, serta keceriaan kortikal, sambil menumpulkan hiperfagia.

Penemuan ini mendedahkan pengaruh langsung LPA yang beredar di bawah kawalan neuron AgRP hipotalamus pada keterujaan kortikal, membuka topeng laluan bukan neuron alternatif yang mana hipotalamus boleh memberi kesan yang kuat pada korteks dan dengan itu menjejaskan pengambilan makanan.

We would like to thank the writer of this write-up for this remarkable web content

Bagaimana Hati Boleh Mengawal Otak dan Tingkah Laku – Berita Neurosains


Explore our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/