Bagaimana jam badan anda memacu sistem imun anda

Jam dalaman badan mempengaruhi sistem imun dengan cara para saintis dalam bidang imunologi sirkadian yang sedang berkembang mula berehat.

Mengapa ia penting: Memanfaatkan kesan jam sirkadian pada sistem imun boleh membantu meningkatkan keberkesanan beberapa rawatan untuk pelbagai penyakit dan keadaan, menurut buku baharu dan ulasan saintifik.

Bagaimana ia berfungsi: Jam pusat badan, atau suprachiasmatic nucleus (SCN), ialah koleksi kira-kira 20,000 neuron dalam otak yang menerima isyarat daripada mata apabila ia mengesan cahaya atau isyarat persekitaran lain dari badan.

 • Isyarat mencetuskan komponen jam — rangkaian gen yang mengawal pengeluaran protein berbeza dalam neuron. (Sel-sel lain dalam SCN juga mengurangkan aktiviti neuron). Jumlah protein tersebut dalam sel berayun selama 24 jam, menetapkan rentak jam.
 • Penjaga masa pusat kemudian menyelaraskan jam lain dalam badan dan menetapkan irama untuk mengawal suhu badan, jadual tidur, pelepasan hormon dan beberapa proses biologi yang lain.
 • “Tanpa peraturan tepat ini oleh jam dalaman, keseluruhan biologi kita akan menjadi huru-hara, ” tulis Russell Foster, seorang profesor neurosains sirkadian di Universiti Oxford, dalam buku barunya, “Seumur hidup” tentang ilmu jam badan dan kaitannya dengan kesihatan.

Sistem imun juga berada di bawah kawalan jam: Fungsi sel imun yang berbeza didapati berayun sepanjang hari.

 • Jam sirkadian “menyegerakkan seluruh badan ke dunia luar tetapi kita tidak tahu dengan tepat bagaimana sel imun melihatnya,” kata Christoph Scheiermann, ahli imunologi di Universiti Geneva dan pengarang bersama semakan baru-baru ini mengenai sistem imun sirkadian.

Apa yang baharu: Kajian mencadangkan masa hari yang vaksin diberikan boleh mengubah tindak balas sistem imun terhadapnya.

 • Tindak balas imun terhadap vaksinasi terhadap influenza atau batuk kering dalam dua kajian yang berbeza cenderung lebih besar pada orang yang divaksin pada waktu pagi berbanding mereka yang menerima suntikan di kemudian hari.
 • Dua lagi kecil pengajian mendapati tindak balas imun terhadap vaksinasi COVID-19 bergantung pada masa hari — tetapi masa yang optimum bergantung pada vaksin yang diberikan.
 • Kerja awal mendapati masa ubat atau rawatan untuk sesetengah kanser, asma, pedih ulu hati dan keadaan lain diberikan boleh mempengaruhi keberkesanannya.

Tetapi, tetapi, tetapi … Variasi antara sistem imun seseorang dan irama badan mereka bermakna masa terbaik untuk rawatan berbeza dari seorang ke seterusnya.

 • Irama secara amnya adalah sama untuk kebanyakan individu dan kemungkinan cadangannya boleh dibuat untuk kebanyakan penduduk pada kebanyakan masa, kata Jacqueline Kimmey, seorang profesor mikrobiologi di UC Santa Cruz.
 • Tetapi membuat cadangan untuk individu tidak mungkin “sehingga kita mempunyai cara yang lebih baik untuk mengukur ‘masa’ yang dikatakan oleh tubuh seseorang, dan pengetahuan yang lebih khusus tentang ‘masa’ kita harus melakukan sesuatu,” katanya.
 • Mungkin terdapat perbezaan disebabkan oleh genetik, tingkah laku dan persekitaran. “Pagi” dalam badan pekerja syif malam mungkin pukul 3 petang jadi jika mereka pergi untuk vaksin pada pukul 8 pagi, mereka mungkin tidak mendapat manfaat daripada kesan masa, kata John Hogenesch, seorang profesor genetik manusia dan pengarah Pusat Perubatan Circadian di Pusat Perubatan Hospital Kanak-kanak Cincinnati.
 • Mengubah masa juga mungkin tidak praktikal untuk terapi tertentu seperti rawatan kanser yang hospital mempunyai kapasiti terhad untuk mentadbir pada masa tertentu.

Gambar yang besar: Para saintis telah mengetahui tentang irama imun selama beberapa dekad tetapi alat baharu membolehkan mereka memahami dengan lebih baik isyarat dan komponen jam badan.

 • Irama imun menyelaras dan mengimbangi tindak balas sistem imun yang berbeza sepanjang hari.
 • Bahagian sistem imun adaptif – yang belajar menyasarkan patogen melalui vaksinasi atau jangkitan – dikurangkan terhadap penceroboh baru pada siang hari.
 • Pada masa lain, tindak balas ditolak supaya sistem imun tidak menyala sendiri dan mencetuskan penyakit autoimun.

Sistem imun semula jadi, tindak balas yang lebih segera dan menyeluruh terhadap patogen juga dikawal oleh jam.

 • Didalam belajar diterbitkan minggu lepas, penyelidik mendapati apabila tikus dan marmoset berehat, sel kulit menghasilkan protein yang melindungi haiwan daripada jangkitan staph dan memulakan tindak balas imun semula jadi.

Kesannya: Gangguan tidur boleh mengubah jam badan dan membuang sistem pertahanan imun, menjadikannya lebih terdedah kepada penyakit.

 • Ia juga boleh mendorong badan untuk menghasilkan hormon tekanan, yang menekan sistem imun.
 • Sesetengah virus, seperti influenza, juga mengganggu irama sirkadian sistem imun, menumpulkan tindak balas imun dan meningkatkan replikasi virus itu sendiri.
 • Parasit malaria membiak selari dengan jam sirkadian dan melepaskan banjir parasit yang mengatasi sistem imun pada waktu malam apabila pengawalannya tidak begitu tinggi, tulis Foster.

Apabila orang dijangkiti atau dirawat adalah “pembolehubah besar yang tidak kami perhatikan,” kata Kimmey.

 • Mengetahui bahawa sistem imun adaptif tidak seperti yang ditunjukkan pada waktu malam berbanding siang hari, majikan boleh mengambil langkah untuk melindungi pekerja syif dengan lebih baik – seperti menyediakan peralatan perlindungan untuk pekerja perubatan barisan hadapan yang menjaga orang yang dijangkiti virus, kata Foster.

We would love to say thanks to the author of this write-up for this amazing material

Bagaimana jam badan anda memacu sistem imun anda


Check out our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/