Bagaimana Ketakutan Awal Memainkan Peranan dalam Kebimbangan dan Kemurungan Masa Depan – Berita Neurosains

Ringkasan: Perencatan tingkah laku pada usia 12 hingga 24 bulan dikaitkan dengan peningkatan risiko mengalami kemurungan, lebih daripada kebimbangan, semasa kehidupan kemudian. Ini terutama berlaku untuk kanak-kanak yang dihalang yang menunjukkan aktiviti tumpul di striatum ventral semasa remaja.

Sumber: UT Dallas

Kajian pengimejan baru-baru ini yang diketuai oleh seorang saintis di The University of Texas di Dallas telah mengenal pasti faktor risiko awal yang dikaitkan dengan perangai kanak-kanak dan proses saraf yang boleh meramalkan sama ada seseorang individu mungkin mengalami kemurungan dan kebimbangan pada masa remaja dan awal dewasa.

Kajian itu, diterbitkan 26 Oktober dalam Psikiatri JAMA, menjejaki kohort 165 individu dari 4 bulan, antara 1989 dan 1993, hingga umur 26 tahun.

Dr Alva Tang, penolong profesor psikologi di Sekolah Sains Tingkah Laku dan Otak dan pengarang kajian yang sepadan, mendapati bahawa orang yang lebih terhalang pada awal kanak-kanak dan yang juga tidak bertindak balas biasanya terhadap potensi ganjaran kerana remaja terdedah kepada mengalami kemurungan di kemudian hari, lebih daripada kebimbangan.

“Penemuan ini menyerlahkan mekanisme yang berbeza di dalam otak dan mengaitkannya dengan siapa yang lebih berisiko untuk membangunkan isu kesihatan mental yang berbeza,” kata Tang, yang menjalankan penyelidikan di Universiti Maryland, College Park, sebelum menyertai UT Dallas pada bulan Ogos. “Keputusan ini boleh memaklumkan perkembangan rawatan berorientasikan pencegahan yang disesuaikan dengan individu.”

Apabila bayi terdedah kepada objek, orang atau situasi baru, sesetengahnya bertindak balas secara positif dan mendekati mereka tanpa rasa takut, manakala yang lain bertindak balas dengan berhati-hati atau mengelak. Pembezaan ini mentakrifkan tingkah laku yang tidak dihalang berbanding yang dihalang.

“Kami tahu bahawa kanak-kanak yang dihalang lebih berkemungkinan mengalami gangguan kecemasan kemudian, terutamanya kebimbangan sosial, yang bermula pada lewat zaman kanak-kanak hingga remaja,” kata Tang.

“Kurang diketahui tentang kemurungan, yang secara amnya berlaku kemudian, pada masa dewasa muda. Tetapi kita tahu bahawa orang yang mengalami gangguan kecemasan adalah 50% hingga 60% lebih berkemungkinan mengalami kemurungan di kemudian hari, jadi kanak-kanak yang dihalang harus mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk kemurungan juga.

Penyelidikan Tang adalah unik kerana penciriannya terhadap risiko perangai awal subjek dan tempoh masa yang berlarutan mereka dikaji.

“Untuk menunjukkan sebarang kaitan dengan peningkatan gejala kemurungan dari masa ke masa, kita perlu mengikuti subjek selama beberapa dekad kerana sindrom penuh biasanya tidak muncul sehingga dewasa muda,” katanya.

Sebagai kanak-kanak kecil, subjek telah dikategorikan sebagai sama ada dihalang atau tidak dihalang. Sebagai remaja, mereka menjalani MRI berfungsi semasa menyelesaikan tugas untuk mengukur reaksi otak mereka dalam menjangka ganjaran-dalam kes ini, cuba memenangi wang.

“Kami melihat striatum ventral, kawasan otak yang dikaji dengan baik dari segi pemahaman kemurungan pada orang dewasa, untuk melihat sama ada ia terikat dengan pemprosesan maladaptif di pusat ganjaran otak,” kata Tang.

Beberapa peserta kajian menunjukkan tindak balas yang tumpul di kawasan otak ini sebagai tindak balas terhadap potensi ganjaran kewangan.

Para penyelidik mendapati bahawa hubungan antara perencatan pada usia 14 hingga 24 bulan dan gejala kemurungan yang semakin teruk dari umur 15 hingga 26 hanya terdapat di kalangan mereka yang juga menunjukkan aktiviti tumpul di striatum ventral sebagai remaja. Tidak ada kaitan yang serupa dengan kebimbangan.

“Kami mendapati bahawa perencatan tingkah laku berkaitan dengan gejala kemurungan yang semakin teruk sehingga dewasa. Ini menyokong dakwaan bahawa perangai ini menunjukkan hubungan yang lebih kuat dengan membangunkan kebimbangan pada masa remaja, tetapi pada masa dewasa ia terikat lebih kuat dengan kemurungan. Bagaimanapun, tidak semua kanak-kanak yang dihalang mengalami kebimbangan atau kemurungan,” kata Tang.

“Terutamanya kanak-kanak yang dihalang yang menunjukkan aktiviti striatal yang tumpul yang lebih cenderung menjadi lebih tertekan pada masa dewasa muda.”

Tang berkata penyelidikan lepasnya mempunyai keresahan yang berkaitan dengan rangkaian saraf dan proses yang memberi perhatian dan fungsi eksekutif, manakala kerja semasa mengetengahkan pusat ganjaran dan motivasi dalam otak yang berkaitan dengan kemurungan.

Beberapa peserta kajian menunjukkan tindak balas yang tumpul di kawasan otak ini sebagai tindak balas terhadap potensi ganjaran kewangan. Imej berada dalam domain awam

“Kajian ini baru kerana ia boleh memisahkan pelbagai jenis otak yang berkorelasi untuk keadaan yang berbeza ini,” katanya.

Sudah ada campur tangan untuk kanak-kanak yang cemas sosial dan menghalang tingkah laku yang meningkatkan kemahiran sosial dan kognitif, kata Tang. Intervensi tambahan untuk kanak-kanak ini boleh menyasarkan defisit motivasi, seperti membantu mereka belajar secara aktif mewujudkan keadaan di mana mereka boleh terlibat secara sosial dengan rakan sebaya dan di mana mereka boleh mencari pengalaman positif.

“Ini mungkin seterusnya mengurangkan kemungkinan mengalami kemurungan yang berpunca daripada menjauhkan diri secara sosial atau kehilangan peluang untuk pengalaman positif,” katanya.

Beliau berkata kajian masa depan boleh mengkaji keberkesanan program yang menyasarkan pemprosesan ganjaran maladaptif dalam kalangan belia yang cemas dalam mengurangkan risiko kemurungan kemudiannya.

Kebimbangan dan kemurungan adalah keadaan kompleks yang boleh dicetuskan oleh pelbagai faktor—genetik, persekitaran dan lain-lain, kata Tang.

“Di sini, kami menunjukkan bukti kukuh bahawa kedua-dua faktor risiko temperamental awal dan pemprosesan neurokognitif maladaptif ganjaran terlibat dalam menyumbang kepada perkembangan kemurungan.”

Penulis artikel lain termasuk penyelidik dari Program Penyelidikan Intramural Institut Kesihatan Mental Kebangsaan di Bethesda, Maryland, serta saintis dari The Pennsylvania State University, University College London, University of California, Davis dan University of Maryland, College Park .

Mengenai berita penyelidikan psikologi dan pembangunan saraf ini

Pengarang: Stephen Fontenot
Sumber: UT Dallas
Hubungi: Stephen Fontenot – UT Dallas
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Akses tertutup.
Aktiviti Striatal untuk Jangkaan Ganjaran sebagai Moderator Persatuan Antara Perencatan Tingkah Laku Awal dan Perubahan dalam Kebimbangan dan Gejala Kemurungan Dari Remaja hingga Dewasa” oleh Alva Tang et al. Psikiatri JAMA


Abstrak

Lihat juga

Ini menunjukkan blok bangunan

Aktiviti Striatal untuk Jangkaan Ganjaran sebagai Moderator Persatuan Antara Perencatan Tingkah Laku Awal dan Perubahan dalam Kebimbangan dan Gejala Kemurungan Dari Remaja hingga Dewasa

Kepentingan

Perangai perencatan tingkah laku (BI) awal kanak-kanak, yang dicirikan oleh tingkah laku yang dihalang dan menakutkan, telah dikaitkan dengan peningkatan risiko untuk kebimbangan dan kemurungan sepanjang hayat. Walaupun beberapa neurokognitif mengaitkan kelemahan asas kepada perkembangan kebimbangan di kalangan kanak-kanak yang dihalang telah dikenal pasti, sedikit yang diketahui tentang korelasi neurokognitif yang mendasari kelemahan kepada perkembangan kemurungan.

Objektif

Untuk mengkaji sama ada pengaktifan striatal yang tumpul untuk memberi ganjaran jangkaan, penanda kelemahan neurokognitif yang didokumentasikan dengan baik, menyederhanakan hubungan antara BI awal dan perubahan perkembangan dalam kemurungan dan kebimbangan dari remaja hingga dewasa.

Reka Bentuk, Tetapan, dan Peserta

Peserta dalam kajian membujur prospektif ini telah diambil pada usia 4 bulan antara 1989 dan 1993 di AS. Penilaian susulan dilanjutkan ke 2018 (umur 26 tahun). Data dianalisis antara September 2021 hingga Mac 2022.

Hasil dan Langkah Utama

BI diukur melalui paradigma pemerhatian pada peringkat bayi (umur 14 dan 24 bulan). Aktiviti saraf kepada ganjaran yang dijangkakan semasa tugas kelewatan insentif kewangan diukur menggunakan pengimejan resonans magnetik berfungsi pada masa remaja (antara umur 15-18 tahun; 83 individu mempunyai data yang boleh digunakan). Kebimbangan dan gejala kemurungan dilaporkan sendiri sepanjang masa remaja hingga dewasa muda (umur 15 dan 26 tahun; n = 108). Model skor perubahan laten, yang merangkumi saling kebergantungan antara kebimbangan dan kemurungan, menguji peranan penyederhanaan aktiviti striatal untuk memberi ganjaran kepada jangkaan dalam persatuan antara BI awal dan perubahan dalam kebimbangan dan gejala kemurungan. Pendekatan kawasan yang diminati menghadkan ujian statistik kepada kawasan dalam striatum (iaitu, nukleus accumbens, kepala caudate, badan caudate, putamen).

Keputusan

Daripada 165 peserta, 84 (50.1%) adalah perempuan dan 162 (98%) adalah Putih. Analisis awal mendedahkan peningkatan ketara dalam kebimbangan dan gejala kemurungan merentas umur 15 hingga 26 tahun, serta variasi individu dalam magnitud perubahan. Analisis utama menunjukkan bahawa pengurangan aktiviti dalam nukleus accumbens untuk memberi ganjaran jangkaan menyederhanakan perkaitan antara BI awal dan peningkatan dalam kemurungan (β = -0.32; b = -4.23; 95% CI, -7.70 hingga -0.76; P = .02), dan lebih banyak gejala kemurungan pada umur 26 tahun (β = -0.47; b = -5.09; 95% CI, -7.74 hingga -2.43; P< .001). Walau bagaimanapun, tiada interaksi penting yang dikaitkan dengan perubahan terpendam dalam kebimbangan merentas umur atau kebimbangan pada umur 26 tahun. Aktiviti dalam caudate dan putamen tidak menyederhanakan persatuan ini.

Kesimpulan dan Perkaitan

Sensitiviti ganjaran yang tumpul dalam striatum ventral mungkin merupakan faktor risiko perkembangan yang menghubungkan perangai kanak-kanak yang terhalang dan kemurungan sepanjang peralihan kepada dewasa. Kajian masa depan harus mengkaji keberkesanan program pencegahan, yang mensasarkan pemprosesan ganjaran maladaptif dan defisit motivasi di kalangan belia yang cemas, dalam mengurangkan risiko untuk kemurungan kemudian.

We want to give thanks to the writer of this write-up for this incredible content

Bagaimana Ketakutan Awal Memainkan Peranan dalam Kebimbangan dan Kemurungan Masa Depan – Berita Neurosains


Our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/