Bagaimana Orang Pintar Emosi Menggunakan Peraturan Pendawaian Semula untuk Menggodam Otak Mereka dan Mengubah Tabiat Mereka

Emily seorang usahawan yang bersemangat yang melakukan banyak perkara dengan betul…Tetapi dia juga seorang yang gila kerja.

Emily mempunyai niat untuk menutup kedai pada hari Jumaat dan menghabiskan hujung minggu bersama keluarganya. Tetapi potensi klien meminta mesyuarat pada hari Sabtu ini, dan dia tidak boleh berkata tidak. Ahad juga tidak akan menjadi hari cuti, kerana dia cuba memenuhi tarikh akhir untuk projek besar.

Adegan serupa berulang minggu demi minggu, bulan demi bulan.

Emily sentiasa letih. Dia tahu kerja berlebihan menyebabkan di sini mudah jengkel. Dan dia berasa teruk setiap kali dia merindui permainan bola sepak anaknya.

Namun, dia tidak boleh mencabut plag dari perniagaannya. Dia mendapati mustahil untuk mengatakan “tidak.” Tidak kira betapa kerasnya dia mencuba, dia nampaknya tidak dapat menghentikan tabiat buruk itu.

Sama ada anda menghadapi situasi yang sama atau tidak, anda mungkin boleh mengaitkan dengan perjuangan Emily. Anda mungkin berasa seperti anda mangsa pengaturcaraan emosi otak anda, dan tiada apa yang boleh anda lakukan untuk mengubahnya.

Jika anda berasa seperti Emily, anda mungkin mendapat manfaat daripada teknik yang saya pelajari daripada ahli psikologi beberapa tahun lalu. Ia berdasarkan prinsip kecerdasan emosikeupayaan untuk memahami dan mengurus emosi anda.

Saya suka memanggilnya: Peraturan Pendawaian Semula.

Apakah Peraturan Pendawaian Semula, dan bagaimana ia boleh membantu anda menyusun semula otak anda dan menukar tabiat buruk kepada tabiat yang lebih baik?

Sebelum kita menjawab soalan itu, mari kita belajar sedikit tentang bagaimana tabiat berfungsi.

(Jika anda mendapati nilai dalam “Peraturan Pendawaian Semula,” anda mungkin berminat dengan kursus kecerdasan emosi saya–yang termasuk 20 lagi peraturan yang membantu anda mengembangkan kecerdasan emosi anda. Semak kursus di sini.)

Ubah cara anda berfikir–menggunakan neurosains

Ini adalah salah tanggapan umum bahawa otak orang dewasa adalah statik atau tetap dalam bentuk dan fungsi. Tetapi seperti yang ditemui oleh saintis dalam beberapa tahun kebelakangan ini, otak mempunyai sifat yang luar biasa yang dipanggil neuroplastisitas.

Keplastikan ini bermakna anda mempunyai sedikit kawalan ke atas “pengaturcaraan” otak anda. Melalui gabungan pemikiran tertumpu dan tindakan bermatlamat, anda boleh “membuat semula” otak anda dan menggunakan kawalan yang lebih besar ke atas reaksi dan kecenderungan emosi anda.

Sudah tentu, tabiat buruk amat sukar untuk dihentikan, tetapi itu tidak bermakna anda perlu sentiasa berada di bawah belas kasihan mereka. Sebaliknya, anda boleh menggunakan Peraturan Pendawaian Semula untuk memprogram semula pemikiran anda dan mewujudkan tabiat baharu (dan lebih baik).

Untuk mengikuti Peraturan Pendawaian Semula, ikut kaedah tiga langkah ini.

Memotivasikan

Jika anda ingin mengubah tabiat, anda mesti terlebih dahulu bermotivasi dengan betul. Anda perlu yakin sepenuhnya bahawa tabiat itu perlu diubah dan anda mesti benar-benar mahu untuk membuat perubahan.

Untuk melakukan ini, anda perlu mencari “mengapa” anda. Mengapa anda mahu (dan perlu) mengubah tabiat ini? Apakah faedah yang akan anda rasai jika anda berjaya?

Emily, sebagai contoh, ingin meluangkan lebih banyak masa bersama keluarganya dan mengeratkan hubungan penting di luar kerja. Dia juga akan menikmati kesihatan yang lebih baik jika dia dapat mengurangkan tekanan, mendapatkan lebih banyak tidur, dan sebenarnya mempunyai hujung minggu yang boleh dia nikmati.

Untuk melakukan ini, dia perlu berhenti terlalu komited dan menetapkan sempadan yang jelas antara kerjanya dan sepanjang hayatnya.

berlatih

Untuk menguasai mana-mana kemahiran baharu, anda perlu berlatih berkali-kali, sehingga ia benar-benar dihayati. Dan sebelum anda boleh mengubah tingkah laku yang buruk, anda perlu memahami mengapa anda bertindak balas dengan cara tertentu.

Itu memerlukan muhasabah diri. Mencari masa untuk itu boleh menjadi mencabar, jadi tempah janji temu dalam kalendar anda–perjumpaan dengan diri sendiri. Kemudian, fikirkan kali terakhir anda menyerah kepada tabiat buruk atau berkata atau melakukan sesuatu yang anda menyesal.

Tanya diri anda soalan seperti ini:

  • Mengapa saya bertindak seperti ini?
  • Adakah reaksi saya membantu saya atau membahayakan saya?
  • Apakah yang akan saya ubah jika saya boleh melakukannya sekali lagi?
  • Apakah yang boleh saya katakan kepada diri saya pada masa akan datang yang akan membantu saya berfikir dengan lebih jelas?

Selepas jenis refleksi ini, Emily menyedari ketidakupayaannya untuk mengatakan “tidak” berpunca daripada ketakutan yang berakar umbi terhadap kegagalan. Bagaimanapun, dia juga sedar bahawa kecenderungannya yang gila kerja akan membawa kesan negatif terhadap kesihatan serta kebahagiaan keluarganya.

Dengan pemikiran ini, dia berada dalam kedudukan untuk menetapkan sempadan yang realistik dan berusaha ke arah keseimbangan kerja-kehidupan yang lebih sihat. Dia kemudian berlatih secara mental–dan juga berlatih dengan kuat–balasnya untuk kali berikutnya pelanggan meminta mesyuarat Sabtu atau dia tergoda untuk menghabiskan hari Ahad yang indah di pejabat rumahnya.

Mohon

Memandangkan anda telah membuat kerja rumah anda, tiba masanya untuk ujian–bagaimana anda akan bertindak balas dalam situasi kehidupan sebenar.

Setiap hari anda akan berpeluang untuk menerapkan apa yang telah anda amalkan. Gunakan skrip yang telah anda bangunkan apabila anda perlu berinteraksi dengan orang lain, dan juga untuk bertindak balas terhadap suara kritikan dalam kepala anda sendiri.

Tetapi ingat: Beberapa hari anda akan berbangga dengan kawalan diri anda, manakala hari lain anda akan berundur selangkah. Jika itu berlaku, kembali kepada soalan muhasabah diri yang disenaraikan di atas. Luangkan masa untuk mengenal pasti perasaan anda, memikirkan akibatnya dan mengenal pasti perkara yang boleh anda laraskan untuk kali seterusnya.

Semasa anda mengambil setiap peluang untuk menyepadukan “tabiat mengikut reka bentuk” ini, anda akan secara proaktif membentuk respons emosi anda. Lama kelamaan, ia akan membolehkan anda menyusun semula otak anda dan menggantikan tabiat buruk dengan tabiat yang baik. Anda akan bangun setiap hari dengan lebih bersedia untuk menangani cabaran emosi yang menghampiri anda.

Dan itulah cara anda menggunakan neurosains untuk meningkat kecerdasan emosi–dan buat emosi bekerja untuk anda, bukannya menentang anda.

Pendapat yang dinyatakan di sini oleh kolumnis Inc.com adalah mereka sendiri, bukan pendapat Inc.com.

We would like to thank the author of this post for this remarkable material

Bagaimana Orang Pintar Emosi Menggunakan Peraturan Pendawaian Semula untuk Menggodam Otak Mereka dan Mengubah Tabiat Mereka


You can find our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/