Bagaimana Otak Berubah Semasa Rawatan Kemurungan

Penyelidik Universiti British Columbia telah memetakan apa yang berlaku di dalam otak apabila seseorang mendapat rawatan kemurungan yang dikenali sebagai rangsangan magnet transkranial berulang.

Satu kajian baru memetakan bagaimana otak berubah sepanjang rawatan kemurungan

Para penyelidik buat pertama kalinya menunjukkan apa yang berlaku di dalam otak semasa rangsangan magnet transkranial berulang, rawatan untuk kemurungan (rTMS). Pada 18 Mei 2022, penemuan itu diterbitkan dalam Jurnal Psikiatri Amerika.

Apabila strategi lain, seperti ubat-ubatan, telah gagal membantu pesakit dengan kemurungan mereka, rTMS sering digunakan sebagai rawatan. Antidepresan dianggap tidak berkesan untuk sekitar 40% daripada mereka yang mengalami kemurungan yang serius.

Peranti dengan gegelung elektromagnet ditekan pada kulit kepala pesakit semasa sesi rTMS. Nadi magnet yang tidak menyakitkan kemudiannya dihantar oleh peranti, merangsang sel-sel saraf dalam korteks prefrontal dorsolateral, bahagian otak yang terlibat dalam peraturan mood.

Walaupun rTMS telah terbukti berkesan, mekanisme di sebalik kesannya pada otak masih kurang difahami.

“Apabila kami mula-mula memulakan penyelidikan ini, soalan yang kami ajukan adalah sangat mudah: kami ingin tahu apa yang berlaku kepada otak apabila rawatan rTMS sedang dihantar,” kata Dr. Fidel Vila-Rodriguez, penolong profesor di Universiti British Columbia jabatan psikiatri dan penyelidik di Pusat Kesihatan Otak Djavad Mowafaghian (DMCBH).

Untuk menjawab soalan ini, Dr. Vila-Rodriguez dan pasukannya menyampaikan satu pusingan rTMS kepada pesakit semasa mereka berada di dalam pengimbas pengimejan resonans magnetik (MRI). Memandangkan MRI boleh mengukur aktiviti otak, para penyelidik dapat melihat dalam masa nyata perubahan yang berlaku di dalam otak.

Pasukan mendapati bahawa dengan merangsang korteks prefrontal dorsolateral, beberapa kawasan otak lain juga diaktifkan. Kawasan lain ini terlibat dalam pelbagai fungsi — daripada menguruskan tindak balas emosi kepada ingatan dan kawalan motor.

Para peserta kemudian menjalani empat minggu lagi rawatan rTMS dan pasukan menilai sama ada kawasan yang diaktifkan dikaitkan dengan pesakit yang mengalami gejala kemurungan yang lebih sedikit apabila rawatan mereka berakhir.

“Kami mendapati bahawa kawasan otak yang diaktifkan semasa rTMS-fMRI serentak mempunyai hubungan yang ketara dengan hasil yang baik,” kata Dr Vila-Rodriguez.

Dengan peta baharu ini tentang cara rTMS merangsang bahagian otak yang berbeza, Dr. Villa Rodriguez berharap penemuan itu boleh digunakan untuk menentukan sejauh mana pesakit bertindak balas terhadap rawatan rTMS.

“Dengan menunjukkan prinsip ini dan mengenal pasti kawasan otak yang diaktifkan oleh rTMS, kami kini boleh cuba memahami sama ada corak ini boleh digunakan sebagai biomarker,” katanya.

Dr. Vila-Rodriguez kini meneroka bagaimana rTMS boleh digunakan untuk merawat pelbagai gangguan neuropsikiatri. Beliau telah menerima pembiayaan melalui Pusat Djavad Mowafaghian untuk Kesihatan Otak Alzheimer Pertandingan Penyelidikan Penyakit untuk melihat rTMS sebagai satu cara untuk meningkatkan daya ingatan pada pesakit yang menunjukkan tanda-tanda awal penyakit Alzheimer. Beliau juga menerima geran daripada Institut Penyelidikan Kesihatan Kanada (CIHR) untuk mengkaji sama ada corak pengaktifan otak rTMS boleh dikesan oleh perubahan dalam kadar denyutan jantung.

Dr. Vila-Rodriguez berkata jenis penyelidikan ini diharapkan akan menggalakkan penggunaan yang lebih meluas dan kebolehcapaian rawatan rTMS di seluruh negara. Walaupun telah diluluskan oleh Health Canada 20 tahun yang lalu, rTMS masih tidak tersedia secara meluas. Di British Columbia, terdapat beberapa klinik swasta yang menawarkan rTMS, tetapi ia tidak dilindungi oleh pelan kesihatan wilayah.

Penyelidikan ini merupakan usaha kolaboratif di seluruh Pusat Kesihatan Otak, termasuk penyelidik DMCBH Dr. Sophia Frangou, Dr. Rebecca Todd, dan Dr. Erin MacMillan, serta ahli Pusat Penyelidikan MRI Universiti British Columbia termasuk Laura Barlow.

Rujukan: “Nilai Ramalan Tindak Balas Neuroplastik Akut terhadap rTMS dalam Hasil Rawatan dalam Kemurungan: Percubaan TMS-fMRI Serentak” oleh Ruiyang Ge, Afifa Humaira, Elizabeth Gregory, Golnoush Alamian, Erin L. MacMillan, Laura Barlow, Rebecca Todd, Sean Nestor , Sophia Frangou, dan Fidel Vila-Rodriguez, 18 Mei 2022, Jurnal Psikiatri Amerika.
DOI: 10.1176/appi.ajp.21050541

We would like to thank the author of this post for this outstanding web content

Bagaimana Otak Berubah Semasa Rawatan Kemurungan


You can view our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/