Bagaimana Perdebatan Mengenai Antidepresan Mendatangkan Berjuta-juta Dalam Bahaya

hampir 10 peratus daripada semua rakyat Amerika akan mengalami simptom kemurungan setiap tahun. Salah satu bentuk rawatan yang biasa termasuk gabungan terapi dan antidepresan. Menurut CDC, sekitar 13 peratus rakyat Amerika berumur 18 tahun ke atas telah mengambil antidepresan antara 2015 dan 2018. Bentuk yang paling biasa ditetapkan ini dipanggil selektif serotonin reuptake inhibitors (SSRIs), yang dibangunkan untuk mengubah fluks serotonin dalam otak.

Saya adalah salah seorang daripada berjuta-juta yang menggunakan SSRI—yang dipanggil sertraline, untuk menguruskan gejala kebimbangan, kemurungan dan gangguan obsesif kompulsif. Sebelum saya bercakap dengan pakar psikiatri tentang mendapatkan ubat ini, saya menangani perasaan malapetaka dan ketakutan yang muncul secara tiba-tiba, serta berpuluh-puluh pemikiran dan emosi yang mengganggu setiap minit. Pada asasnya, ia seperti mempunyai penghina anda sendiri yang menjerit kepada anda sepanjang hari. Mengambil ubat itu sangat membantu saya, seperti juga untuk ramai orang lain.

Dan itu menjadikannya lebih pelik untuk menyedari bahawa, seperti banyak penyakit kompleks lain, penyelidik masih tidak pasti apa yang menyebabkan kemurungan, dan sama ada serotonin adalah salah satu punca utama. Pada tahun 1960-an, saintis secara kebetulan mendapati bahawa ubat-ubatan tertentu yang digunakan sebagai penenang membantu mengurangkan kemurungan. Oleh kerana ubat-ubatan ini bertindak ke atas sistem serotonin, ia membawa kepada “idea yang sangat mudah bahawa tahap serotonin yang rendah membawa kepada kemurungan,” kata Gerard Sanacora, pakar psikiatri di Universiti Yale dan pengarah Program Penyelidikan Kemurungan Yale, kepada The Daily Beast.

Kebanyakan saintis kini berpegang kepada idea bahawa terdapat banyak penyumbang genetik, sosial dan biologi kepada kemurungan; namun idea tentang ketidakseimbangan kimia atau serotonin terperangkap dalam zeitgeist yang popular. Ia telah bertahan sebahagian besarnya kerana penempatannya yang menonjol dalam iklan untuk ubat-ubatan seperti Prozac pada akhir 1980-an—walaupun ketika penyelidikan psikiatri sudah mengubah perspektifnya.

Itu membawa kita kepada perdebatan semasa mengenai SSRI. Kebanyakan ahli sains saraf, pakar psikiatri dan doktor yang mengkaji dan merawat kemurungan bersetuju: Ubat antidepresan seperti SSRI berfungsi serta terapi kognitif. Dengan rawatan yang betul, kadar remisi untuk kemurungan boleh berkisar antara 5 dan 50 peratus. Tidak ada persoalan orang seperti saya mencari bantuan sebenar terima kasih kepada ubat-ubatan ini.

Tetapi jika kemurungan tidak begitu terikat dengan tahap serotonin seperti yang pernah kita fikirkan, maka ia menimbulkan isu bahawa kita tidak benar-benar tahu bagaimana SSRI berfungsi dan mengapa ia boleh membantu sesetengah orang yang tertekan. Terdapat beberapa teori yang menjanjikan mencadangkan mereka memainkan peranan dalam pengantaraan bakteria usus, untuk membantu otak mengembangkan sel-sel baru dan memerlukan dirinya sendiri, untuk mencipta perubahan fisiologi yang lebih besar dan lebih kompleks di luar sekadar meningkatkan tahap serotonin. Tetapi tiada satu pun daripada teori ini telah terbukti.

Perbincangan berikutnya telah bertukar menjadi perdebatan penuh, mengadu psikiatri arus perdana dengan minoriti penyelidik yang tidak menganggap antidepresan sebenarnya berkesan.

Setiap beberapa tahun, deretan kajian baru muncul dari bayang-bayang, kononnya “membongkar” tanggapan hipotesis serotonin. Kajian-kajian ini mencadangkan bahawa kemurungan adalah sama ada akibat faktor sosial atau disebabkan oleh pengalaman traumatik, dan antidepresan sama ada tidak berfungsi, meredakan emosi atau secara aktif menyebabkan kemudaratan. Daripada ubat, mereka percaya bahawa kemurungan lebih baik dirawat hanya melalui terapi.

“Perbincangan berikutnya telah bertukar menjadi perdebatan penuh, mengadu psikiatri arus perdana dengan minoriti penyelidik yang tidak menganggap antidepresan sebenarnya berkesan.”

Pertelingkahan antara ahli akademik dan penyelidik yang bersaing adalah sama sengit dan kejam seperti mana-mana pergaduhan lain yang berlaku di internet—yang menampilkan perbalahan Twitter, op-ed untuk kumpulan pemikirdan saluran berita sendiri. Sejarah teduh industri farmaseutikal terus menimbulkan keraguan tentang keberkesanan antidepresan. Bila ujian klinikal antidepresan tidak memberikan hasil yang diharapkan, syarikat-syarikat dadah pada asasnya menguburkan bukti dan berat sebelah rekod memihak kepada antidepresan-yang hanya memburukkan lagi ketidakpercayaan terhadap ubat-ubatan ini dan pembuatnya.

Menambah bahan api ke dalam api, satu kajian tinjauan baru-baru ini diterbitkan dalam jurnal Psikiatri Molekul menilai semula beberapa dekad data lepas tentang tahap serotonin dalam kemurungan, tidak menemui bukti hubungan antara keduanya dan menawarkan ini sebagai bukti bahawa SSRI tidak berfungsi atau hanya berfungsi dengan menumpulkan emosi. kesimpulan ini mendapat kritikan daripada ramai pakar psikiatri dan doktor—kajian itu tidak menganalisis sama ada antidepresan berfungsi—tetapi dengan sokongan daripada penulis kajian, media sayap kanan menolak mesej ini juga.

“Sekiranya terdapat faedah, saya akan mengatakan bahawa ia adalah disebabkan oleh kesan kebas emosi ini, dan sebaliknya, apa yang ditunjukkan oleh bukti adalah perbezaan yang sangat kecil antara ubat dan plasebo ini,” Joanna Moncrieff, pakar psikiatri di University College London yang mengetuai kajian, memberitahu The Daily Beast. “Antidepresan ialah ubat yang mengubah keadaan normal otak anda, secara amnya, ia bukan idea yang baik untuk dilakukan. [that] secara jangka panjang.”

Moncrieff sendiri adalah seorang tokoh yang berpengaruh dalam apa yang dipanggil “psikiatri kritikal,” Rangkaian Psikiatri Kritikal, yang dipengerusikan bersama Moncrieff, menerangkan pergerakan itu di laman webnya: “Ia menimbulkan cabaran saintifik untuk dakwaan tentang sifat dan punca gangguan mental dan kesan campur tangan psikiatri.” Para penyelidik dikaitkan dengan pergerakan ini menyokong terhadap penggunaan dadah untuk keadaan kesihatan mental, dan malah mempromosikan konspirasi COVID-19.

Jika kemurungan disebabkan oleh interaksi peristiwa tekanan dan biologi, seperti yang dipertikaikan oleh sesetengah dalam Rangkaian Psikiatri Kritikal, Sanacora tidak mengikut sebab ini bermakna antidepresan tidak berfungsi. “Saya hanya tidak mengikut logik,” katanya.

Empat pakar lain yang bercakap dengan The Daily Beast secara khusus menolak penemuan Moncrieff, terutamanya menekankan bahawa kertas kerjanya dan pasukannya secara kasar menggabungkan dua hipotesis di bawah teori serotonin. Terdapat hipotesis ketidakseimbangan kimia yang cukup terkenal, yang menunjukkan defisit dalam neurotransmitter serotonin dalam badan membawa kepada kemurungan. Tetapi menurut Roger McIntyre, seorang profesor psikiatri dan farmakologi di University of Toronto, “tanggapan ketidakseimbangan kimia dalam otak anda tidak pernah dikemukakan sebagai cadangan berasaskan bukti yang koheren, komprehensif,.”

Sebaliknya, hipotesis serotonin yang lebih lazim yang psikiatri mengambil serius dan yang McIntrye dan yang lain berhujah disokong oleh bukti, adalah bahawa disregulasi keseluruhan sistem serotonin badan adalah yang menyumbang kepada kemurungan klinikal. Ini termasuk masalah dalam jumlah reseptor yang tersedia untuk mengikat serotonin, masalah dengan cara sel terbakar, dan pelbagai gangguan lain pada tahap biomolekul. Mereka berhujah bahawa Moncrieff tersilap apabila membuat dakwaan besar bahawa tidak ada bukti penglibatan serotonin dalam kemurungan.

“Tanggapan tentang ketidakseimbangan kimia dalam otak anda tidak pernah dikemukakan sebagai cadangan yang koheren, komprehensif, berasaskan bukti.”

— Roger McIntyre, Universiti Toronto

Selain itu, tidak mengetahui mekanisme dadah bukanlah alasan yang cukup baik untuk menghalang penggunaannya jika ia terbukti membantu orang ramai. “Kami sangat yakin bahawa SSRI berfungsi untuk kemurungan,” Tyler Randall Black, pakar psikiatri kanak-kanak dan remaja di Universiti British Columbia, memberitahu The Daily Beast. “Terdapat banyak bukti yang menunjukkan kepada kita bahawa ia berfungsi, tetapi bukan mengapa ia berfungsi.” McIntrye menunjukkan fakta bahawa kita juga tidak tahu sepenuhnya bagaimana Tylenol berfungsi—walaupun hakikatnya ia adalah salah satu ubat penahan sakit yang paling banyak digunakan di seluruh dunia. Tylenol juga memberi kesan kepada otak dengan cara yang tidak dijangka-walaupun ia kebas kesakitan sosial atau psikologiia bukan alasan untuk mengeluarkannya daripada pasaran.

Memburukkan ubat-ubatan ini boleh menyebabkan akibat yang tidak diingini kerana terapi selalunya tidak tersedia, menjadikan SSRI satu-satunya pilihan yang boleh diakses. “Permintaan untuk penjagaan kesihatan mental jauh mengatasi akses yang ada,” kata Sanacora sambil menambah bahawa ramai rakyat Amerika perlu menunggu berbulan-bulan untuk berjumpa dengan ahli terapi tingkah laku kognitif yang baik. Selain itu, secara tiba-tiba memutuskan untuk berhenti mengambil SSRI boleh berbahaya: Satu daripada lima pesakit yang melakukan ini akan mengalami gejala seperti selesema, insomnia, ketidakseimbangan, dan gejala lain yang boleh bertahan selama setahun.

Walaupun pakar psikiatri yang bercakap dengan The Daily Beast menekankan bahawa hipotesis serotonin adalah satu cara untuk menjelaskan gangguan kompleks seperti kemurungan, mereka menyerlahkan ia telah memupuk kelemahan dari semasa ke semasa. Kisah “naratif ‘ketidakseimbangan kimia’ telah mempengaruhi pengambilan keputusan pesakit dan pemahaman diri pesakit secara negatif,” kata Awais Aftab, pakar psikiatri di Case Western Reserve University di Cleveland, Ohio, kepada Daily Beast.

“Permintaan untuk penjagaan kesihatan mental jauh mengatasi akses yang ada.”

— Gerard Sanacora, Universiti Yale

Phil Cowen, pakar psikofarmakologi di Universiti Oxford di UK, memberitahu The Daily Beast bahawa status sosioekonomi adalah faktor penyumbang kepada kemurungan, menyebabkan mereka yang berada dalam ruang psikiatri kritikal mempercayai ia “memberi kuasa kepada doktor dan industri” ke atas pesakit. Ironinya, ia mengabaikan berjuta-juta “orang yang berpengalaman” yang dibantu melalui antidepresan.

Namun, soalan berjuta dolar kekal: Bagaimanakah SSRI berfungsi? Aftab menjelaskan bahawa hipotesis utama baru ialah mereka menggalakkan penciptaan neuron baru dan baru hubungan antara neuron dalam otak. Hippocampus, kawasan otak berbentuk kuda laut yang penting untuk ingatan dan pembelajaran, mengecut dan kehilangan neuron apabila kemurungan melanda. SSRI nampaknya merangsang pengeluaran sel stem neuron, yang berintegrasi ke dalam hippocampus untuk memulihkan fungsi dan strukturnya. Kajian lain mencadangkan SSRI membantu otak menyambung semula sambungan yang menyebabkan gejala klinikal yang berkaitan dengan kemurungan.

Beliau juga menambah bahawa SSRI mungkin berfungsi melalui mekanisme yang berbeza dalam individu yang berbeza, jadi rawatan mungkin perlu lebih disesuaikan mengikut kes demi kes.

Dan yang lebih khusus, rawatan individu mungkin memerlukan pakar psikiatri untuk lebih jujur ​​dengan pesakit mereka tentang perkara yang kita tahu dan tidak tahu tentang ubat-ubatan ini, berbanding menjelaskan penjelasan yang terlalu ringkas (dan tidak tepat).

Black sudah cuba berbuat demikian dengan pesakitnya: “Saya katakan kami tahu pasti ia mempengaruhi serotonin, tetapi kami tidak tahu bagaimana ia mengubah otak anda dan kami tidak tahu bahawa anda kekurangan serotonin pada mulanya.” Dia mendapati bahawa perbincangan terbuka mengenai perkara yang kita ketahui setakat ini tentang terapi dan ubat-ubatan membuahkan hasil dalam jangka panjang, dan ramai pesakitnya masih akan memilih untuk mengambil antidepresan sebagai sebahagian daripada carian mereka untuk mencari apa yang paling sesuai untuk mereka.We would like to thank the author of this short article for this awesome material

Bagaimana Perdebatan Mengenai Antidepresan Mendatangkan Berjuta-juta Dalam Bahaya


Take a look at our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/