Bagaimana Tidur Membantu Memproses Emosi – Berita Neurosains

Ringkasan: Kajian memberi penerangan tentang bagaimana otak memproses emosi semasa tidur mimpi dengan menyatukan emosi positif sambil melembapkan penyatuan emosi negatif. Penemuan ini boleh membuka jalan untuk rawatan baru untuk PTSD dan gangguan lain yang berkaitan dengan pemprosesan emosi negatif.

Sumber: Universiti Bern

Penyelidik di Jabatan Neurologi Universiti Bern dan Hospital Universiti Bern mengenal pasti bagaimana otak menguji emosi semasa tidur mimpi untuk menyatukan penyimpanan emosi positif sambil melembapkan penyatuan emosi negatif.

Kerja ini memperluaskan kepentingan tidur dalam kesihatan mental dan menawarkan jalan kepada strategi terapeutik baharu.

Pergerakan mata pantas (REM atau paradoks) tidur adalah keadaan tidur yang unik dan misteri di mana kebanyakan mimpi berlaku bersama-sama dengan kandungan emosi yang sengit.

Bagaimana dan mengapa emosi ini diaktifkan semula tidak jelas. Korteks prefrontal mengintegrasikan kebanyakan emosi ini semasa terjaga tetapi kelihatan senyap secara paradoks semasa tidur REM.

“Matlamat kami adalah untuk memahami mekanisme asas dan fungsi fenomena yang begitu mengejutkan,” kata Prof. Antoine Adamantidis dari Jabatan Penyelidikan Bioperubatan (DBMR) di Universiti Bern dan Jabatan Neurologi di Inselspital, Hospital Universiti Bern.

Memproses emosi, terutamanya membezakan antara bahaya dan keselamatan, adalah penting untuk kemandirian haiwan.

Pada manusia, emosi negatif yang berlebihan, seperti reaksi ketakutan dan keadaan kebimbangan, membawa kepada keadaan patologi seperti Gangguan Tekanan Selepas Trauma (PTSD). Di Eropah, kira-kira 15% penduduk terjejas oleh kebimbangan berterusan dan penyakit mental yang teruk.

Kumpulan penyelidikan yang diketuai oleh Antoine Adamantidis kini memberikan pandangan tentang cara otak membantu menguatkan emosi positif dan melemahkan emosi negatif atau traumatik yang kuat semasa tidur REM.

Kajian ini diterbitkan dalam jurnal Sains.

Mekanisme dwi

Para penyelidik mula-mula mengkondisikan tikus untuk mengenali rangsangan pendengaran yang berkaitan dengan keselamatan dan lain-lain yang berkaitan dengan bahaya (rangsangan aversive). Aktiviti neuron dalam otak tikus kemudiannya direkodkan semasa kitaran tidur-bangun.

Dengan cara ini, para penyelidik dapat memetakan kawasan sel yang berbeza dan menentukan bagaimana ingatan emosi berubah semasa tidur REM.

Neuron terdiri daripada badan sel (soma) yang mengintegrasikan maklumat yang datang daripada dendrit (input) dan menghantar isyarat kepada neuron lain melalui aksonnya (output). Keputusan yang diperoleh menunjukkan bahawa soma sel didiamkan sementara dendritnya diaktifkan.

“Ini bermakna penyahgandingan dua petak selular, dengan kata lain soma tidur nyenyak dan dendrit terjaga,” jelas Adamantidis.

Penyahgandingan ini penting kerana aktiviti kuat dendrit membolehkan pengekodan kedua-dua emosi bahaya dan keselamatan, manakala perencatan soma menyekat sepenuhnya keluaran litar semasa tidur REM. Dalam erti kata lain, otak memihak kepada diskriminasi keselamatan berbanding bahaya dalam dendrit, tetapi menghalang tindak balas berlebihan terhadap emosi, khususnya bahaya.

Kelebihan kelangsungan hidup

Menurut penyelidik, kewujudan bersama kedua-dua mekanisme memberi manfaat kepada kestabilan dan kelangsungan hidup organisma:

“Mekanisme dwi-arah ini penting untuk mengoptimumkan diskriminasi antara isyarat berbahaya dan selamat,” kata Mattia Aime dari DBMR, pengarang pertama kajian itu. Jika diskriminasi ini tiada pada manusia dan tindak balas ketakutan yang berlebihan dihasilkan, ini boleh membawa kepada gangguan kebimbangan.

Bagaimana dan mengapa emosi ini diaktifkan semula tidak jelas. Imej berada dalam domain awam

Penemuan ini amat relevan dengan keadaan patologi seperti gangguan tekanan selepas trauma, di mana trauma terlalu disatukan dalam korteks prefrontal, hari demi hari semasa tidur.

Terobosan untuk ubat tidur

Penemuan ini membuka jalan kepada pemahaman yang lebih baik tentang pemprosesan emosi semasa tidur pada manusia dan membuka perspektif baharu untuk sasaran terapeutik untuk merawat pemprosesan maladaptif ingatan traumatik, seperti gangguan tekanan selepas trauma (PTSD) dan penyatuan awal yang bergantung kepada tidur. .

Isu kesihatan mental akut atau kronik tambahan yang mungkin membabitkan penyahgandingan somatodendritik ini semasa tidur termasuk tekanan akut dan kronik, kebimbangan, kemurungan, panik atau anhedonia, ketidakupayaan untuk merasai keseronokan.

Lihat juga

Ini menunjukkan biji kopi

Penyelidikan tidur dan ubat tidur telah lama menjadi tumpuan penyelidikan Universiti Bern dan Inselspital, Hospital Universiti Bern.

“Kami berharap penemuan kami bukan sahaja menarik minat pesakit, tetapi juga kepada orang ramai,” kata Adamantidis.

Mengenai berita penyelidikan tidur dan pemprosesan emosi ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: Universiti Bern
Hubungi: Pejabat Akhbar – Universiti Bern
Gambar: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Akses tertutup.
Penyahgandingan somatodendritik paradoks menyokong keplastikan kortikal semasa tidur REM” oleh Mattia Aime et al. Sains


abstrak

Penyahgandingan somatodendritik paradoks menyokong keplastikan kortikal semasa tidur REM

Tidur pergerakan mata pantas (REM) dikaitkan dengan penyatuan ingatan emosi. Namun, litar neokortikal dan mekanisme sinaptik yang mendasari masih tidak jelas.

Kami mendapati bahawa tidur REM dikaitkan dengan penyahgandingan somatodendritik dalam neuron piramid korteks prefrontal.

Penyahgandingan ini mencerminkan peralihan keseimbangan perencatan antara perencatan somatik pengantara neuron parvalbumin dan penyahrencatan dendritik pengantara peptida usus vasoaktif, kebanyakannya didorong oleh neuron dari talamus medial pusat.

Penindasan optogenetik khusus REM terhadap aktiviti dendritik menyebabkan kehilangan diskriminasi bahaya-berbanding-keselamatan semasa pembelajaran bersekutu dan kekurangan keplastikan sinaptik, manakala pelepasan optogenetik perencatan somatik mengakibatkan diskriminasi yang dipertingkatkan dan potensiasi sinaptik.

Penyahgandingan somatodendritik semasa tidur REM menggalakkan mekanisme keplastikan sinaptik bertentangan yang mengoptimumkan tindak balas emosi kepada tekanan tingkah laku masa hadapan.

We would love to thank the writer of this write-up for this awesome web content

Bagaimana Tidur Membantu Memproses Emosi – Berita Neurosains


You can find our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/