Bagaimana untuk mengekalkan kesihatan otak puncak: Para saintis mengatakan ia bergantung kepada 3 faktor ini

TRONDHEIM, Norway — Apakah cara terbaik untuk mengekalkan kesihatan otak puncak apabila kita meningkat usia? Terdapat banyak kajian yang memperincikan cara untuk mencegah penurunan kognitif, jadi saintis di Norway berusaha untuk memudahkan sains menguruskan kesihatan otak yang kuat kepada tiga cadangan.

“Kunci kepada sistem saraf kita ialah jirim kelabu dan putih,” kata Hermundur Sigmundsson, seorang profesor di Jabatan Psikologi Universiti Sains dan Teknologi Norway (NTNU), dalam pelepasan universiti.

Bahan kelabu terdiri daripada sel saraf (neuron) dan dendrit, manakala jirim putih berfungsi untuk memudahkan sentuhan antara sel (akson bermyelin) dan menyumbang kepada kelajuan penghantaran dan pengedaran isyarat. Jika seseorang boleh mengekalkan jirim putih dan kelabu mereka “dalam bentuk,” kognisi, kemahiran berfikir, dan ingatan harus berfungsi dengan lancar juga.

Laporan ini adalah ringkasan yang merangkumi pemahaman semasa sains moden tentang cara terbaik untuk memupuk kesihatan otak yang mantap. Pasukan di NTNU memetik 101 rujukan kepada artikel terdahulu dalam kertas perspektif teori terkini ini.

“Tiga faktor menonjol jika anda ingin mengekalkan otak anda pada tahap terbaik,” tambah Prof. Sigmundsson.

Tiga kunci yang dikenal pasti untuk kesihatan otak yang kuat ialah:

Mudah, kan? Mari kita pecahkan setiap faktor dengan lebih jauh.

Aktiviti fizikal

Ia adalah pengetahuan umum bahawa menghabiskan sepanjang hari di atas sofa tidak sihat untuk badan, tetapi aktiviti fizikal juga penting kesihatan otak. “Gaya hidup aktif membantu untuk membangunkan sistem saraf pusat dan untuk mengatasi penuaan otak,” menurut penulis kajian.

Penyelidik menambah bahawa konsistensi adalah penting. Lakukan yang terbaik untuk mendapatkan sekurang-kurangnya sedikit pergerakan setiap hari. Malah jika anda bekerja secara sedentari yang memerlukan banyak duduk, bergerak setiap jam atau lebih untuk sekurang-kurangnya beberapa minit sahaja.

Aktiviti Sosial

Sesetengah orang secara semula jadi lebih sosial daripada yang lain, tetapi penyelidik menekankan bahawa tiada siapa yang merupakan pulau. Walaupun anda lebih suka malam yang tenang daripada menghadiri parti, berusaha untuk terus berhubung dengan orang yang penting kepada anda. Otak kita berkembang maju mengenai interaksi dan perhubungan sosial.

“Hubungan dengan orang lain, dan berinteraksi dengan mereka, menyumbang kepada beberapa faktor biologi kompleks yang boleh menghalang otak daripada perlahan, ” jelas Prof. Sigmundsson.

Teruskan Belajar & Kekal Ghairah

Seperti bicep curl membantu kita membina otot, memastikan otak aktif menggalakkan kognisi sepanjang hayat yang kuat. Pertimbangkan untuk memulakan hobi baharu atau mempelajari kemahiran baharu. Mungkin yang paling penting, walaupun, jangan paksa; cari sesuatu yang anda minati. Masih belum terlambat dalam hidup untuk belajar sesuatu yang baru!

“Keghairahan, atau mempunyai minat yang kuat dalam sesuatu, boleh menjadi faktor penentu yang mendorong kita untuk mempelajari perkara baharu. Dari masa ke masa, ini memberi kesan kepada pembangunan dan penyelenggaraan rangkaian saraf kami,” kata Prof. Sigmundsson.

Kesimpulan kognitif untuk kesihatan otak yang terbaik

Secara keseluruhan, pengarang kajian mengatakan bahawa banyak nasihat mereka boleh disimpulkan oleh pepatah lama, “Gunakan atau hilangkannya.” Otak kita adalah jenis mesin yang luar biasa, tetapi sama seperti alat lain, ia akan mula layu jika dibiarkan tidak aktif terlalu lama.

Perkembangan otak berkait rapat dengan gaya hidup. Senaman fizikal, perhubungan dan keghairahan membantu membangunkan dan mengekalkan struktur asas otak kita apabila kita semakin tua,” kata Prof. Sigmundsson menyimpulkan.

The belajar diterbitkan dalam Sains Otak.

We would like to thank the author of this post for this outstanding material

Bagaimana untuk mengekalkan kesihatan otak puncak: Para saintis mengatakan ia bergantung kepada 3 faktor ini


Visit our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/