Bagaimana untuk mengenali ‘medikal gaslighting’ dan menyokong diri anda dengan lebih baik pada temujanji doktor anda yang seterusnya

Istilah “pencahayaan gas perubatan” mungkin agak baharu, tetapi amalan itu telah menjejaskan hasil kesihatan orang ramai selama beberapa dekad.

“Pencahayaan gas perubatan ialah apabila kebimbangan mengenai penjagaan kesihatan anda diketepikan, ia tidak didengari dan ia dikurangkan,” kata Stacey E. Rosen, naib presiden kanan untuk Institut Kesihatan Wanita Northwell Health dan pengarang bersama “Heart Smarter for Wanita — 6 Minggu ke Jantung yang Lebih Sihat.”

Ia boleh menjadi sangat halus sehingga anda mungkin tidak menyedari sama ada ia berlaku kepada anda.

Pencahayaan gasdalam psikologi, merujuk kepada jenis manipulasi tertentu di mana anda diperdaya untuk mempersoalkan realiti anda sendiri.

Dan dalam penjagaan kesihatan, pencahayaan gas perubatan adalah perkara biasa, kata Rosen. Terutama dalam kalangan kumpulan terpinggir tertentu seperti wanita dan minoriti, termasuk orang Kulit Hitam dan Latin: Kumpulan tersebut mengalami pencahayaan gas perubatan dengan lebih kerap.

Bagi orang yang tergolong dalam lebih daripada satu kumpulan itu, seperti wanita kulit hitam, ia boleh menjadi lebih teruk lagi, kata Tina Sacks, seorang profesor bersekutu di sekolah kebajikan sosial di UC Berkeley.

“Wanita secara amnya dalam ruang penjagaan kesihatan tidak sah kerana perselingkuhan yang berleluasa,” kata Sacks. “Dan kemudian apabila anda menggabungkannya dengan anti-kehitaman yang mendalam yang berlaku di seluruh masyarakat, kumpulan orang ini lebih cenderung untuk diketepikan.”

Mengurangkan kebimbangan kesihatan anda boleh membawa kepada akibat kehidupan atau kematian yang serius, kata Sacks.

Wanita kulit hitam mengikut sejarah mempunyai kadar kematian ibu yang tertinggidan ramai yang mengesyaki itu disebabkan oleh perkauman institusi dan mengetepikan kebimbangan mereka.

Jika anda rasa anda pernah mengalami lampu gas perubatan atau ingin bersiap sedia dan mendahului perkara itu berlaku kepada anda, berikut ialah beberapa tanda yang perlu diberi perhatian dan petua untuk menyokong diri anda.

Bagaimana untuk mengesan ‘penyalaan gas perubatan’

Ia mungkin sukar untuk mengetahui apabila lampu gas berlaku kepada anda, terutamanya apabila anda menganggap doktor anda tahu yang terbaik, kata Sacks.

Oleh kerana penyedia penjagaan mempunyai kepakaran yang mungkin tidak anda miliki, kemungkinan besar anda akan menerima kata-kata mereka walaupun mereka menolak gejala anda, katanya.

“Satu perkara yang perlu diingat apabila kami pergi ke doktor ialah pembekal mempunyai pengetahuan khusus tentang penjagaan kesihatan dan topik kesihatan secara umum, tetapi anda tahu badan anda,” kata Sacks, “Anda tahu lebih daripada orang lain apa yang berlaku kepada diri anda. “

Sacks menemu bual seorang wanita kulit hitam yang mengalami sakit lutut selama 15 tahun dan sentiasa diberitahu oleh doktor bahawa ia adalah akibat berat badannya. Dia kemudian mendapati bahawa dia mempunyai dua ketumbuhan di lututnya.

Jika simptom yang berterusan cepat dikaitkan dengan berat badan, tekanan, kebimbangan, kemurungan atau beban kerja yang berlebihan, Rosen berkata ada kemungkinan kebimbangan anda dikurangkan.

Berikut ialah beberapa frasa yang juga boleh menjadi penunjuk pencahayaan gas perubatan:

  • “Semuanya ada dalam kepala awak.”
  • “Itu perkara biasa untuk umur awak.”
  • “Saya pasti itu bukan …” (sebelum ujian)
  • “Ia hanya bengkak sedikit.”

Bagaimana untuk menyokong diri anda di pejabat doktor

Untuk memastikan kebimbangan anda dipandang serius, Rosen menasihati anda untuk mengambil nota sebelum melawat doktor anda, dan menyenaraikan sebarang perubahan yang anda perhatikan dalam kesihatan anda. Datang bersedia dengan senarai soalan dan kebimbangan yang anda harap dapat dibincangkan semasa lawatan anda.

Mencatat nota semasa janji temu anda boleh membantu anda membuat susulan tentang perkara yang anda tidak faham, tambahnya.

“Perkasakan diri anda untuk menjadi penyokong yang lebih baik untuk penjagaan kesihatan anda,” kata Rosen. “Kami tahu bahawa lawatan penjagaan kesihatan adalah 15 minit, jadi bagaimana anda memanfaatkan sepenuhnya 15 minit anda?”

Pertimbangkan untuk membawa orang lain ke temu janji dengan anda, jika dibenarkan. Ini akan memberi anda sokongan telinga dan emosi tambahan, kata Rosen. Seseorang yang mengenali anda dengan baik boleh membantu mengesahkan kebimbangan anda dan mengulanginya jika mereka ditolak.

“Kadang-kadang apabila ada orang kedua di dalam bilik, orang itu adalah suara lain [that can say], ‘Tidak, dia tidak pernah mengalami aduan seperti ini pada masa lalu,’ dan ‘Tidak, ini tidak berkaitan dengan tekanan.’ Saya ibunya, saya kakaknya, saya teman wanitanya,” katanya.

Ia boleh membantu untuk mencari dan kekal dengan doktor penjagaan primer yang anda percayai. Doktor yang biasa dengan sejarah perubatan anda mungkin lebih memahami kebimbangan anda, nota Rosen.

Tetapi kadang-kadang, jawapannya mungkin menukar doktor anda atau mendapatkan pendapat kedua, kata Rosen.

Untuk lawatan yang anda gugup, menggunakan teknik kesedaran sebelum tiba atau semasa mendengar doktor boleh membantu anda berfikir dengan lebih jelas dan menyokong diri sendiri jika perlu, menurut Sacks.

Beberapa amalan kesedaran yang dia cadangkan ialah:

  • Latihan mengetuk jari
  • Berzikir dalam fikiran anda
  • Bernafas masuk dan keluar

Daftarlah sekarang: Dapatkan lebih bijak tentang wang dan kerjaya anda dengan surat berita mingguan kami

jangan ketinggalan:

We wish to thank the author of this write-up for this incredible material

Bagaimana untuk mengenali ‘medikal gaslighting’ dan menyokong diri anda dengan lebih baik pada temujanji doktor anda yang seterusnya


Find here our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/