Bagaimana untuk Mengetahui Jika Anda Takut Terbengkalai (dan Perkara yang Perlu Dilakukan Mengenainya)

Imej untuk artikel bertajuk How to Know If You Have a Fear of Abandonment (and What to Do About It)

Foto: panitanphoto (Shutterstock)

Adalah perkara biasa untuk berasa sedikit tidak senang atau tidak pasti tentang minat romantik baru atau rakan baru. Tetapi jika anda mendapati diri anda terlalu bimbang tentang dibuang dan ditinggalkan oleh orang lain, maka anda mungkin takut untuk ditinggalkan.

“Takut ditinggalkan adalah ketakutan yang memakan semua bahawa orang yang rapat dengan anda mungkin meninggalkan anda, “kata Dr Nereida Gonzalez-Berriosa pakar psikiatri bertauliah. “Anda berada dalam keadaan kebimbangan berterusan bahawa orang di sekeliling anda akan pergi atau anda akan ditinggalkan sendirian, atau terpencil dalam struktur sosial.”

Sebagai contoh, kata Gonzalez-Berrios, anda mungkin merasakan seseorang yang sangat anda sayangi akan meninggalkan anda dan tidak akan kembali. Anda mungkin mengalami perasaan pengasingan dan ketidakupayaan untuk berhubung dengan orang lain secara emosi kerana anda sentiasa dilanda ketakutan untuk ditinggalkan sendirian, atau anda mungkin berasa diabaikan secara emosi dan tidak didengari oleh orang yang paling penting dalam diri anda kehidupan.

Takut ditinggalkan juga melambangkan rasa tidak selamat, imej diri yang buruk, dan perasaan tidak berharga, Dr Gonzalez-Berrios berkata. manakala syarat itu tidak dikelaskan sebagai fobia rasmi, katanya “kebimbangan nampaknya bertambah buruk dari masa ke masa” apabila tidak dirawat.

Jadi dari mana datangnya ketakutan terhadap pengabaian, apakah tanda-tandanya, dan apa yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya?

Dari mana datangnya ketakutan untuk ditinggalkan?

Ketakutan terhadap pengabaian selalunya berpunca daripada beberapa jenis trauma keterikatan yang telah menyukarkan anda untuk mempercayai orang lain.

“[Fear of abandonment stems from] apabila seseorang yang anda sayangi, biasanya ibu bapa semasa zaman kanak-kanak awal anda, tetapi tidak selalu, meninggalkan anda dalam beberapa cara,” kata Brianna Sanders, seorang kaunselor profesional berlesen. “Sama ada mereka secara fizikal meninggalkan anda, mengabaikan anda secara emosi, hadir tetapi berbahaya dalam beberapa cara yang mengkhianati keselamatan anda, atau walaupun mereka mati tanpa diduga—ini semua boleh menjadi bentuk trauma lampiran. Daripada peristiwa traumatik ini, sistem saraf anda menulis semula dirinya dengan cara yang membolehkan anda meminimumkan bahaya daripada kemungkinan pengabaian pada masa hadapan.”

Peristiwa traumatik ini boleh berlaku akibat kehilangan ibu bapa atau pasangan melalui kematian atau perceraian, atau mengalami sejenis pengkhianatan daripada seseorang yang anda percayai, mengakibatkan ketakutan untuk ditinggalkan.

Bagaimanakah ketakutan terhadap pengabaian nyata?

Ketakutan terhadap pengabaian boleh berlaku dalam pelbagai bentuk, dan biasanya dikaitkan dengan gaya lampiran anda dalam perhubungan. Sanders berkata ketakutan ini biasanya memanifestasikan dirinya dalam salah satu daripada tiga cara: Keterikatan cemas, keterikatan mengelak dan keterikatan yang menakutkan.

Apenyambung yang cemas “sibuk dengan memastikan bahawa keperluan lampiran mereka akan dipenuhi,” jelas Sanders. “Tpenampilannya seperti sentiasa menyemak untuk memastikan seseorang masih menyukai anda, dengan mudah menyedari jika corak komunikasi seseorang berubah atau berkurangan, dan berasa seolah-olah menjadi tanggungjawab anda untuk memastikan orang lain tidak pergi dengan apa-apa kos. Tanpa melakukan perkara-perkara ini, anda mengalami banyak kebimbangan. Matlamat pelekat yang cemas adalah untuk mengekalkan keakraban, kerana keakraban [equals] keselamatan.”

Mereka yang mempunyai keterikatan mengelak, “elakkan menjadi terikat dengan orang lain kerana takut ditinggalkan,” kata Sanders. “Ini kelihatan seperti menjauhkan diri anda daripada orang apabila anda mula berasa lebih dekat dengan mereka, mengelakkan kerentanan dan mengekalkan perkara pada paras permukaan, dan memerlukan banyak ruang, terutamanya dalam perhubungan percintaan. Matlamat untuk penyepit mengelak adalah untuk mengekalkan kemerdekaan kerana kemerdekaan adalah sama keselamatan.”

Orang ramai dengan keterikatan yang menakutkan, “mahu mengalami kedekatan dan mengekalkan kemerdekaan mereka tetapi takut dengan kedua-duanya, “kata Sanders. “Biasanya penjaga lampiran yang takut sangat tidak dapat diramalkan, jadi sukar bagi mereka untuk berasa selamat dalam hubungan rapat, tetapi mereka juga berasa cemas tanpa hubungan rapat. Tindakan mereka mungkin kelihatan sangat mengelirukan dari luar kerana mereka tidak pasti bagaimana untuk mengurangkan ketakutan mereka terhadap pengabaian di dalam diri.”

Menurut Dr. Gonzalez-Berrios, tanda-tanda ketakutan yang lain untuk ditinggalkan termasuk:

 • cuba berhubung dengan cepat dengan orang yang tidak dikenali
 • kecenderungan mencari perhatian
 • tiada hubungan sihat jangka panjang
 • cerewet, kecenderungan menyalahkan
 • npernah mengambil tanggungjawab untuk tingkah laku yang salah
 • terasa sakit dan tertekan jika dibiarkan
 • rasa cemburu jika ada orang lain bercakap dengan orang tersayang
 • kurang percaya pada orang lain
 • mencari maksud tersembunyi dalam tdia kelakuan orang tersayang
 • kurang kawalan emosi
 • secara berterusan meragui status perhubungan
 • ckebimbangan yang berterusan lebih berpotensi kehilangan pasangan, ibu bapa, rakan atau anak

Bagaimana untuk menangani rasa takut ditinggalkan

Kerana ketakutan untuk ditinggalkan biasanya berpunca daripada rasa tidak selamat yang mendalam dan trauma zaman kanak-kanak, Dr. Gonzalez-Berrios berkata adalah penting untuk cuba memahami punca trauma anda, sebaik-baiknya dengan bantuan ahli terapi atau kaunselor. Pertimbangkan “kenapa…anda berasa tertekan, atau apa yang akan berlaku jika orang meninggalkan kamu?” dia berkata. “Apabila anda dapat mengenal pasti senario terburuk, anda akan dapat menghadapi ketakutan anda dengan berani.”

Sanders berkata ia juga penting untuk menyedari bahawa perkara yang anda lakukan pernah memastikan anda selamat. “Ucapkan terima kasih kepada mekanisme pertahanan anda, dan beri mereka kebenaran untuk meninggalkan anda apabila anda mula mencipta keselamatan di dalam.”

Latihan lain yang perlu dipertimbangkan: Sambung dengan bahagian diri sendiri yang takut. “Perhatikan cara anda bercakap dengan diri sendiri sekarang,” kata Sanders. “Perhatikan bagaimana ia menanam corak semasa anda dan ketakutan untuk ditinggalkan. Perhatikan dari mana asalnya dan berapa umur anda semasa anda belajar takut orang pergi atau mengabaikan anda secara emosi.”

Dan akhirnya, adalah penting untuk mewujudkan keselamatan di dalam. “Buat suara dalaman orang yang anda perlukan sebagai seorang kanak-kanak untuk tidak meninggalkan anda,” Sanders berkata. “Bercakap kepada diri sendiri sebagai orang itu setiap kali anda mengalami ketakutan pengabaian. Sebaik sahaja anda dapat melampirkan diri anda dengan selamat, [you can] menyembuhkan ketakutan pengabaian dengan konsisten dari semasa ke semasa.”

Cara terbaik untuk melakukan semua perkara ini, menurut Sanders, adalah melalui latihan meditasi biasa. “Baru bermula pukul lima minit sehari dan meningkat kepada 15 minit sehari. Jika anda seorang pemula meditasi, tiada rasa malu untuk menggunakan meditasi berpandu. Malah saya mengesyorkannya.”

We would love to give thanks to the author of this post for this incredible material

Bagaimana untuk Mengetahui Jika Anda Takut Terbengkalai (dan Perkara yang Perlu Dilakukan Mengenainya)


We have our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/