Bagaimana untuk mengetahui sama ada sakit dada anda – atau tidak – kecemasan

Komen

Laporan Pengguna tidak mempunyai hubungan kewangan dengan mana-mana pengiklan di tapak ini.

Sakit dada boleh menandakan sesuatu yang serius, dan selalunya kecemasan. Tetapi ketidakselesaan di kawasan dada anda juga boleh menjadi tanda gangguan kecil. Ini bermakna apabila anda menyedarinya, anda mungkin tidak pasti tentang siapa yang perlu dihubungi atau apa yang perlu dilakukan.

Pakar bersetuju bahawa pada masa ini, adalah penting untuk mengambil tindakan yang betul tanpa teragak-agak, tersilap di sisi berhati-hati. Berikut ialah punca sakit dada yang paling biasa dan panduan tentang masa untuk mendapatkan bantuan secepat mungkin dan bila anda boleh menunggu.

Sakit dada adalah salah satu sebab paling biasa orang pergi ke jabatan kecemasan atau pejabat doktor, kata Martha Gulati, pakar kardiologi dan presiden pilihan American Society for Preventive Cardiology.

Ketidakselesaan di dada anda kadangkala disebabkan oleh gas, pedih ulu hati, keradangan pada tulang rawan rusuk anda atau kebimbangan. Tetapi penting untuk mengetahui masalah serius dan bahkan membawa maut yang juga boleh menyebabkan kesakitan.

Wanita boleh mengalami serangan jantung tanpa sakit dada. Itu membawa kepada kelewatan yang berbahaya.

Sebagai contoh, risiko serangan jantung — penyumbatan dalam mana-mana arteri yang menghantar darah dan oksigen ke jantung anda — meningkat dengan usia. Pembedahan aorta, yang merupakan koyak di sepanjang saluran yang menghantar darah ke seluruh badan anda, menyebabkan sakit dada juga. Kesakitan kadang-kadang boleh menjadi tanda amaran pembekuan darah paru-paru yang dipanggil embolisme pulmonari, atau bahkan pecah esofagus, tiub yang menghubungkan tekak anda ke perut anda. Setiap satu daripada masalah ini adalah kecemasan.

Apa yang doktor rujuk sebagai sakit dada biasanya berpusat di kawasan dada tetapi boleh merangkumi sensasi lain dan juga meluas ke bahagian lain badan anda. The Garis panduan Persatuan Jantung Amerika untuk mendiagnosis dan merawat sakit dada senarai “sakit, tekanan, sesak, atau ketidakselesaan di dada, bahu, lengan, leher, belakang, perut atas atau rahang” sebagai gejala yang berpotensi serius. Satu lagi tanda kecemasan yang mungkin adalah ketidakselesaan dada ditambah keletihan atau sesak nafas.

Gejala anda boleh membantu anda menentukan sama ada anda memerlukan bantuan dengan segera. Dan terdapat beberapa faktor utama yang perlu dipertimbangkan apabila anda memutuskan perkara yang perlu dilakukan.

Bila perlu berunding dengan doktor anda

Jika anda telah pun didiagnosis dengan keadaan seperti angina, anda mungkin mengalami ketidakselesaan yang tidak berubah dengan ketara dan doktor anda telah pun menilai. Anda juga mungkin mengalami masalah kronik yang semakin teruk tetapi hanya beransur-ansur. Mungkin anda sudah berbincang dengan doktor anda tentang pedih ulu hati yang anda alami selepas makan, tetapi akhir-akhir ini anda perasan ia lebih teruk dan lebih kerap.

Dalam kes sedemikian, anda harus berjumpa doktor secepat mungkin, tetapi tidak semestinya di bilik kecemasan. “Jika ia adalah simptom yang anda alami pada masa lalu, dan rasanya serupa dan ia telah dinilai, pada masa itulah penilaian tidak mendesak akan sesuai,” kata Michael Nanna, pakar kardiologi intervensi dan penolong profesor di Yale Sekolah Perubatan.

Sakit dada akut, atau ketidakselesaan secara tiba-tiba yang anda tidak alami sebelum ini, sentiasa memerlukan penjagaan kecemasan. Apabila ragu-ragu, hubungi 911.

Jangan selidiki simptom anda dalam talian atau hubungi pejabat doktor anda apabila anda mengalami sakit dada sedemikian, kata Nanna. Pembekal perubatan anda mungkin akan menghantar anda ke jabatan kecemasan juga, kerana tidak mungkin untuk mendiagnosis masalah serius melalui telefon.

“Saya sentiasa mencadangkan pesakit dinilai secepat mungkin, kerana tidak ada cara untuk pesakit dapat membezakan serangan jantung daripada refluks,” kata Nanna.

Jika anda fikir CPR terlalu sukar, mula bersenandung ‘Stayin’ Alive’ dan baca ini

Untuk sebab yang berpotensi serius, rawatan cepat boleh menjadi kritikal untuk terus hidup. Itulah salah satu sebab yang terbaik untuk tidak memandu atau pergi ke hospital jika anda mengalami sakit dada yang teruk. Jika anda menghubungi 911, paramedik boleh mula memberikan ubat yang diperlukan dalam ambulans, dan pasukan akan bersedia untuk anda apabila anda tiba di hospital.

Jika punca serius diketepikan, Nanna berkata pembekal anda akan bekerjasama dengan anda untuk menguruskan apa sahaja yang menyebabkan sakit dada anda dan membincangkan cara untuk mencegah masalah masa depan. Walau apa pun, jangan pernah malu tentang penggera palsu.

“Ya, bagi kebanyakan orang, ia tidak akan menjadi jantung atau mengancam nyawa, tetapi kami tidak mahu terlepas sesiapa pun,” kata Gulati. “Kita boleh bergurau tentangnya nanti sebagai refluks atau gas, tetapi saya lebih suka anda berada di sekeliling untuk bergurau mengenainya.”

Hak Cipta 2022, Consumer Reports Inc.

Consumer Reports ialah organisasi bebas bukan untung yang bekerjasama dengan pengguna untuk mewujudkan dunia yang lebih adil, selamat dan sihat. CR tidak mengendors produk atau perkhidmatan, dan tidak menerima pengiklanan. Baca lebih lanjut di ConsumerReports.org.

We wish to say thanks to the author of this article for this remarkable web content

Bagaimana untuk mengetahui sama ada sakit dada anda – atau tidak – kecemasan


Check out our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/