Bagaimana varian coronavirus seterusnya boleh muncul

Dengan Omicron, jawapan itu masih menjadi misteri: Bagaimanakah varian yang kelihatan sangat berbeza daripada semua sepupunya yang lebih tua muncul begitu tiba-tiba? Bagaimana untuk menerangkan gabungan mutasinya, yang kebanyakannya jarang dilihat dalam varian minat?

“Apabila urutan virus itu mula muncul, sangat sukar bagi saya untuk memahami bahawa ia akan hilang,” kata ahli virologi Universiti Emory Mehul Suthar.

Virus berubah sepanjang masa, selalunya dengan cara yang sebenarnya menjejaskan peluang mereka untuk terus hidup. Tetapi sekali-sekala, mutasi tersebut boleh memihak kepada virus.

Tangkap hanyut saya?

Virus yang anda bersin atau batuk mungkin berbeza sedikit daripada virus yang anda dijangkiti.

Itu kerana virus bermutasi — terutamanya apabila kod genetiknya diperbuat daripada RNA, sepupu rapat DNA kita.

“Apabila virus itu membiak sendiri, terdapat ralat dalam menghasilkan semula kodnya,” jelas Dr. Mike Ryan, pengarah eksekutif program kecemasan kesihatan Pertubuhan Kesihatan Sedunia, dalam taklimat Mac. “Kebanyakan kesilapan itu mengakibatkan virus yang sama ada tidak cekap atau hanya mati.”

Tetapi jarang sekali, kemalangan ini boleh memberi kelebihan kepada virus. Mungkin ia menjadi lebih menular. Atau mungkin ia menjadi lebih baik untuk melepaskan imuniti kita.

Sarah Cobey, profesor bersekutu ekologi dan evolusi di Universiti Chicago, dijelaskan dalam op-ed dalam New York Times minggu ini bahawa kebolehjangkitan coronavirus akan mencecah siling — akhirnya. Walau bagaimanapun, ia mungkin tidak akan berhenti berkembang dengan cara yang menghalang tindak balas imun kita.

Tetapi tidak semua mutasi berlaku dengan cara yang sama.

“Sebelum Omicron, saya fikir kebanyakan orang di lapangan akan mengatakan bahawa kita akan melihat pelarian imun melalui pengumpulan mutasi ini satu demi satu, ” kata Cobey kepada CNN.

Dari masa ke masa dan selama beratus-ratus jangkitan, virus yang beredar bergerak semakin jauh dari nenek moyang mereka pada pokok evolusi. Ia adalah satu proses yang dikenali sebagai hanyutan antigenik.

Walau bagaimanapun, walaupun ini mungkin menjelaskan varian yang kelihatan lebih dekat pada pokok evolusi — seperti Omicron dan cabang BA.2nya — ia tidak menjelaskan cara Omicron muncul pada mulanya.

“Omicron mengejutkan semua orang, ” kata Cobey.

Marietjie Venter, seorang profesor di Jabatan Virologi Perubatan di Universiti Pretoria di Afrika Selatan, berkata tidak mungkin “perubahan perlahan” membawa kepada Omicron.

Ini bermakna virus itu berkembang secara beransur-ansur dalam populasi yang tidak dipantau. Dan Afrika Selatan, di mana banyak sampel awal Omicron dikenal pasti, mempunyai program pengawasan yang baik, katanya.

Oleh itu, agak sukar bagi varian seperti Omicron untuk menyelinap perlahan-lahan. Sebaliknya, penampilannya kelihatan sangat ingin tahu.

“Delta hampir hilang, dan kemudian tiba-tiba kami melihat Omicron yang sama sekali berbeza,” kata Venter.

Menukar gear

Dalam sesetengah kes, virus tidak hanyut; mereka beralih.

“Anjakan antigen” ialah perubahan yang lebih dramatik yang boleh berlaku, contohnya, apabila virus dalam haiwan menemui manusia atau apabila dua strain menjangkiti orang yang sama dan bertukar gen.

Contoh yang terakhir termasuk contoh jarang virus hibrid yang mengandungi regangan gen Delta dan Omicron.

Penyelidik di Helix, sebuah syarikat yang ujian Covid-19 telah membantu mengesan beberapa varian, mengenal pasti segelintir jangkitan gabungan Delta-Omicron di AS antara hampir 30,000 sampel coronavirus dari akhir November hingga pertengahan Februari, apabila kedua-dua varian itu beredar.
Vaksin sejagat boleh menjadi masa depan perjuangan coronavirus

Daripada sampel tersebut, penyelidik mengenal pasti 20 kes di mana orang telah dijangkiti oleh kedua-dua varian pada masa yang sama. Salah satu daripada sampel ini menunjukkan beberapa bukti bahawa varian telah bertukar gen, walaupun pada tahap yang rendah. Di samping itu, para penyelidik menemui dua kes yang tidak berkaitan yang jangkitannya berasal dari virus hibrid.

“Pada masa ini tiada bukti bahawa dua virus rekombinan Delta-Omicron yang dikenal pasti lebih mudah ditularkan antara hos berbanding dengan garis keturunan Omicron yang beredar,” tulis para penyelidik.

“Kami tidak memanggil Deltacron ini,” kata Maria Van Kerkhove, ketua teknikal WHO mengenai Covid-19, pada taklimat Mac. “Itu bukan istilah yang kami gunakan.”

Pada masa itu, Van Kerkhove berkata gabungan ini nampaknya beredar “pada tahap yang sangat rendah” tetapi dia menawarkan kaveat bahawa kita harus menguji lebih banyak lagi untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas tentang kelaziman dan penyebarannya — atau kekurangannya.

Namun, keupayaan untuk menukar gen telah mendorong kemunculan semula pelbagai virus, terutamanya influenza.

Bahan genetik influenza terdiri daripada berbilang segmen RNA yang boleh mengocok ke belakang dan ke belakang apabila dua virus menjangkiti sel yang sama. Ini dikenali sebagai reassortment.

Tetapi coronavirus “sebenarnya boleh melakukan sesuatu yang lebih sukar bagi kita untuk membungkus kepala kita,” jelas Cobey, merujuk kepada proses pertukaran gen yang dipanggil penggabungan semula.

Inilah yang mungkin menanti AS pada tahun ketiga wabak itu

Tidak seperti influenza, coronavirus mempunyai satu untaian panjang RNA sebagai kod genetiknya. Apabila dua strain menjangkiti sel yang sama, jentera replikasi mereka kadang-kadang boleh melompat dari satu strain ke yang lain. Ini mewujudkan “titik putus” rawak dalam kod genetiknya yang dicantum bersama.

Walaupun influenza merombak keseluruhan kad, dalam erti kata lain, setiap coronavirus hanya mempunyai satu kad — tetapi ia lebih panjang, dan ia boleh dipotong dan dirakam semula dalam pelbagai cara.

Ini bermakna virus itu mempunyai “lebih banyak ruang evolusi yang boleh diterokai dengan cepat,” kata Cobey.

Dalam op-ed, dia dan pengarang bersamanya menerangkan bagaimana kita mungkin hanya melihat hujung gunung ais apabila melibatkan bilangan mutasi yang mungkin dikekalkan oleh virus dan masih boleh menjangkiti sel manusia.

Walaupun tidak jelas sama ada penggabungan semula lebih berkemungkinan daripada laluan lain untuk menjana varian kebimbangan seterusnya, Cobey berkata bahawa Omicron khususnya telah menyalakan api di bawah saintis untuk memahami asal-usulnya dan keluasan sebenar mutasi yang berdaya maju.

“Itulah jenis perbezaan yang sangat sukar untuk dikaji dan dijangka di makmal,” katanya.

Misteri Omicron

Tiada penjelasan tunggal nampaknya sesuai dengan latar belakang Omicron. Tetapi pakar mengelilingi beberapa teori yang mungkin menjelaskan kemunculannya secara tiba-tiba tahun lepas.

Pandangan yang paling popular nampaknya melibatkan jangkitan yang bertahan lama pada orang yang mengalami gangguan imun.

“Mereka sebenarnya membina antibodi, tetapi mereka tidak membersihkan virus itu,” kata Venter, yang juga pengerusi WHO. Kumpulan Penasihat Saintifik untuk Asal Usul Patogen Novel.
Itu memberi virus banyak masa untuk mengumpul perubahanberpotensi yang membolehkannya mengelak antibodi orang itu dan memperoleh ketahanan imun.
Teori lain dikenali sebagai zoonosis terbalik, tambah Venter. Ini merujuk kepada manusia yang menjangkiti populasi haiwan, di mana virus itu mengumpul mutasi baru sebelum melompat kembali kepada manusia. (Memang, coronavirus ini mempunyai sebar secara meluas antara kerajaan haiwan.)

Kekal mendahului virus itu bukan hanya soal menjangkakan langkah seterusnya, kata pakar. Ini tentang mencari cara untuk mengelakkan ancaman dan akhirnya memastikan ketahanan vaksin kami.

Dan ia bukan hanya virus ini.

“Kebanyakan patogen yang menjangkiti kita berulang kali dapat melakukannya kerana mereka melepaskan sebahagian daripada imuniti kita terhadap strain yang menjangkiti sebelumnya,” kata Cobey.

“Evolusi virus sebenarnya adalah masalah sebenar dalam kehidupan kita yang mungkin tidak kita kenali secara formal seperti itu.”

We would love to thank the writer of this short article for this incredible content

Bagaimana varian coronavirus seterusnya boleh muncul


Take a look at our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/