Bagaimanakah vaksin Pfizer dan Moderna untuk kanak-kanak kecil berbeza?

Kedua-duanya menggunakan platform mRNA dan kedua-duanya dianggap selamat dan diterima dengan baik. Pakar kanak-kanak CNN bercakap dengan seluruh negara mencadangkan sama ada adalah pilihan yang baik.

“Saya rasa kedua-duanya sangat mujarab dengan profil kesan sampingan yang sangat hebat dan saya juga tidak akan teragak-agak untuk memberikan anak-anak saya,” kata Dr. Nina Alfieri, pakar pediatrik di Hospital Kanak-kanak Ann & Robert H. Lurie Chicago. “Saya fikir kedua-duanya adalah pilihan yang sangat baik.”

Kedua-duanya seolah-olah mencipta antibodi pelindung pada kanak-kanak kecil seperti yang mereka lakukan pada orang dewasa muda. Terdapat hanya perbezaan halus dan satu mungkin lebih sesuai untuk sesetengah kanak-kanak daripada yang lain.

Vaksin Covid-19 Moderna kini dibenarkan untuk kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 5 tahun. Pfizer adalah untuk kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 4 tahun.

Vaksin Pfizer sebelum ini dibenarkan untuk kanak-kanak seawal 5 tahun. Vaksin Moderna untuk orang berumur 6 hingga 17 tahun baru-baru ini dibenarkan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah AS, dan penasihat vaksin CDC akan mengundi minggu ini sama ada untuk mengesyorkannya.

Saiz dos dan jadual

Kanak-kanak yang mendapat vaksin Moderna tidak perlu pergi ke doktor atau farmasi sekerap, dan mereka akan mendapat perlindungan sedikit lebih cepat daripada vaksin Pfizer.

Siri Moderna lengkap dengan dua dos 25 mikrogram yang diberi selang sebulan. Kanak-kanak yang mempunyai sistem imun yang terjejas akan mendapat suntikan ketiga. Pukulan Moderna untuk kanak-kanak kecil adalah satu perempat daripada saiz yang orang dewasa dapat.

Dengan Pfizer, diperlukan tiga tangkapan untuk siri ini selesai. Syarikat itu pada mulanya mencuba dua dos, tetapi data percubaan menunjukkan bahawa selepas dos kedua, vaksin itu tidak menghasilkan tindak balas imun yang mencukupi. Vaksin tiga dos yang dibenarkan minggu lepas adalah satu persepuluh saiz dos Pfizer dewasa.

Dengan Pfizer, dua pukulan pertama diberikan selang tiga minggu. Yang ketiga boleh diberikan sekurang-kurangnya lapan minggu selepas yang kedua. Secara keseluruhan, ia boleh mengambil masa hampir tiga bulan untuk kanak-kanak itu mempunyai siri penuh.

Di bawah jalan, saintis mungkin mahu kanak-kanak mendapatkan penggalak dengan vaksin sama ada syarikat.

Demam

Kanak-kanak lebih cenderung untuk demam dengan vaksin Moderna; ia berlaku dengan kira-kira satu perempat daripada peserta percubaan, berbanding kurang daripada 10% dengan Pfizer. Kebanyakan demam adalah ringan. Kurang daripada 1% daripada semua peserta dalam percubaan mengalami demam yang mencapai 104 darjah.

“Itu jarang berlaku, tetapi saya rasa jika kita tidak jujur ​​dengan ibu bapa, apabila perkara ini keluar, itu akan membimbangkan,” katanya. Dr Grant Paulsenpenyiasat tapak utama untuk ujian klinikal vaksin Pfizer dan Moderna Covid-19 untuk kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 11 tahun di Cincinnati Children’s.
Kanak-kanak ini kehilangan ibu bapa muda akibat Covid-19. Inilah yang mereka mahu kanak-kanak lain -- dan orang dewasa -- ketahui

“Kemungkinan, kebanyakan kanak-kanak hanya akan melakukannya dengan baik dan mempunyai masalah yang sangat minimum,” katanya. “Majoriti tidak akan mempunyai kesan sampingan yang besar.”

Moderna berkata bahawa penyakit lain yang menyebabkan demam sedang dalam edaran semasa percubaan, dan itu mungkin menyebabkan beberapa demam tersebut, kerana 10.6% daripada kanak-kanak dalam kumpulan plasebo percubaan yang tidak mendapat vaksin melaporkan demam.

Dr. Claudia Hoyen, pakar penyakit berjangkit pediatrik di UH Rainbow Babies Hospitals di Cleveland berkata dia faham mengapa ibu bapa tidak suka melihat anak mereka demam, tetapi mereka harus yakin bahawa demam itu tidak menyebabkan sebarang kerosakan kekal atau lama- masalah jangka panjang dan harus diselesaikan dengan cepat dengan sendirinya atau sebagai tindak balas kepada ubat tanpa preskripsi seperti Tylenol atau Motrin.

“Saya rasa kalau awak simpan itu dalam fikiran dan sedar bahawa, ya, ia menakutkan, tetapi ia boleh diuruskan,” Hoyen berkata. “Orang ramai harus bekerja dengan pakar pediatrik mereka. Saya fikir ramai kanak-kanak dengan dos pertama mungkin atau mungkin tidak mengalami demam, tetapi orang harus bekerja dengan pakar pediatrik mereka sekiranya mereka melakukannya dan membuat rancangan yang baik dan itu akan menjadi perkara terbaik untuk dilakukan. Ia harus diselesaikan dengan cepat.”

Kesan sampingan am

Data keselamatan daripada Moderna dan Pfizer, yang disemak oleh FDA dan CDC, mendapati kesan sampingan yang berpotensi kebanyakannya ringan dan jangka pendek.

Kanak-kanak juga mendapat Covid yang lama, dan ia boleh muncul dalam cara yang tidak dijangka

Kesan sampingan untuk kedua-dua kesakitan yang paling biasa termasuk di tapak suntikan, dan kadangkala terdapat bengkak atau kemerahan.

Setakat gejala sistemik atau seluruh badan, yang paling biasa ialah keletihan atau mengantuk. Sesetengah kanak-kanak mengalami kerengsaan atau keresahan, hilang selera makan, sakit kepala, sakit perut atau ketidakselesaan, nodus limfa yang diperbesar, cirit-birit ringan atau muntah. Tetapi semua orang menjadi lebih baik dengan cepat.

“Ia sangat serupa dengan kesan sampingan yang kita lihat untuk kanak-kanak yang lebih tua atau untuk orang dewasa. Kira-kira 24 jam sesetengah kanak-kanak, anda tahu, mereka agak tidak berasa juga, mereka berasa letih, mereka tidak mempunyai perkara yang sama. selera makan. Tetapi syukur, tidak ada sebarang kesan sampingan yang serius daripada vaksin ini,” kata Dr. Ashish Jha, penyelaras tindak balas Covid-19 White House, di CBS pada hari Isnin.

Para saintis tidak melihat sebarang kesan sampingan yang serius atau jarang berlaku dalam ujian. Mereka memerhatikan dengan teliti sebarang tanda bahawa kanak-kanak mengalami masalah miokarditis, keradangan otot jantung, kerana terdapat segelintir kes di kalangan kanak-kanak yang lebih tua dan orang dewasa. Tetapi miokarditis tidak dikenal pasti dalam ujian pada kanak-kanak kecil.

Keberkesanan vaksin

Kedua-dua vaksin telah diuji apabila varian Omicron adalah strain dominan coronavirus. Kajian menunjukkan bahawa tidak kira berapa umur atau tahap dos, varian khusus ini lebih berjaya mengelak perlindungan yang ditawarkan oleh mana-mana vaksin syarikat.

Varian Omicron adalah rumit untuk kumpulan umur ini secara umum. Tanpa akses kepada vaksin, kadar kemasukan ke hospital dalam kalangan kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah adalah lima kali lebih tinggi semasa puncak Omicron pada musim sejuk, berbanding ketika varian Delta adalah ketegangan yang dominan pada musim panas lalu, menurut Mac laporan daripada CDC.

Moderna dianggarkan 36.8% berkesan terhadap penyakit bergejala untuk kanak-kanak berumur 2 hingga 5 tahun dan 50.6% melindungi terhadap penyakit bergejala bagi mereka yang berumur 6 hingga 23 bulan.

Untuk vaksin Pfizer, hanya terdapat 10 kes Covid dalam kumpulan yang divaksin dan plasebo dalam percubaan — jumlah itu terlalu kecil untuk menganggarkan keberkesanan vaksin. Data keberkesanan talian teratas daripada penemuan awal adalah “menggalakkan” walaupun, menurut syarikat. Dan juga FDA berkata bahawa tindak balas imun terhadap vaksin untuk umur 6 hingga 23 bulan, dan umur 2 hingga 4 tahun adalah setanding dengan tindak balas imun peserta yang lebih tua, tetapi lebih banyak penyelidikan akan diperlukan.

Intinya: Dapatkan vaksin

Dapatkan vaksin yang tersedia, kata pakar.

“Saya tidak fikir ia jelas bahawa satu lebih baik daripada yang lain. Mereka berbeza,” kata Paulsen. “Ia adalah perkara yang lebih disukai oleh ibu bapa. Mengimbangi perbezaan tersebut serta, secara jujur, apa yang ada dan apa yang pakar pediatrik mereka ada atau apa yang hospital tempatan ada.”

Doktor juga mencadangkan mencari dalam talian atau menelefon untuk mengetahui apa yang ditawarkan oleh tapak tempatan. Tidak setiap lokasi akan menawarkan kedua-dua tangkapan. Sesetengah klinik vaksin juga mungkin tidak menawarkan vaksin kanak-kanak kecil atau mungkin mempunyai sekatan pada umur mereka berkhidmat. Kedai CVS yang mempunyai MinuteClinics, misalnya, akan memvaksin kumpulan umur baharu ini, tetapi hanya jika kanak-kanak berumur 18 bulan atau lebih.

Vaccines.gov mungkin boleh membantu. Laman web ini menyediakan beberapa maklumat mengenai klinik yang disenaraikan mengikut kategori.

We would like to give thanks to the author of this post for this awesome material

Bagaimanakah vaksin Pfizer dan Moderna untuk kanak-kanak kecil berbeza?


You can view our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/