Bahagian Badan Penting Yang Mungkin Anda Hilang Apabila Anda Menggunakan Pelindung Matahari

Kita semua tahu kita patut pakai pelindung matahari setiap hari untuk melindungi kesihatan dan penampilan kulit.

Tetapi itu tidak bermakna semua orang melakukannya ― malah bagi kita yang mencuba, kita cenderung mengabaikan bahagian tertentu pada kulit. Satu tempat penting yang sering orang terlepas pandang ialah kawasan kelopak mata.

“Saya telah melihat beberapa kanser kulit yang paling teruk di kawasan kelopak mata,” Dr Karan Lal daripada Kumpulan Dermatologi Schweiger di Hillsborough, New Jersey, memberitahu HuffPost. “Pembedahan kanser kulit di kawasan ini adalah rumit dan boleh menyebabkan parut ketara yang boleh menyebabkan mata kering kronik. Saya telah melihat orang ramai kehilangan seluruh kulit kelopak mata bawah dan atas mereka akibat kanser kulit.”

Memohon pelindung matahari pada kelopak mata mungkin berasa berlawanan dengan intuisi. Sepanjang hidup kita, kita telah dikondisikan oleh label yang memberi amaran kepada kita untuk mengelak menggunakan apa-apa berhampiran kawasan mata, dan ia jelas melekat pada kebanyakan kita.

“Oleh kerana kulit di kawasan ini adalah halus, orang kadang-kadang mungkin berhati-hati menggunakan pelindung matahari pada kawasan ini, atau mereka mungkin menangguhkan kerana mereka fikir ia akan masuk ke mata mereka,” kata pakar dermatologi New York City. Dr Hadley King. “Atau mereka mungkin bertangguh kerana pelindung matahari yang mereka gunakan pada masa lalu di kawasan ini merengsakan kulit mereka atau merosakkan solek mata mereka.”

Namun, apabila bercakap mengenai perlindungan matahari, anda pasti mahu memastikan anda telah menutup kelopak mata anda. Dan ada cara untuk melakukan ini tanpa mengalami kerengsaan dan ketidakselesaan. Di bawah, pakar memecahkan fungsi pelindung matahari pada kelopak mata dan menawarkan nasihat mereka untuk memilih produk yang betul dan menggunakannya untuk perlindungan maksimum.

Natdanai Pankong / EyeEm melalui Getty Images

Penggunaan pelindung matahari melindungi kesihatan dan penampilan kulit.

Mengapa penting untuk menggunakan pelindung matahari pada kelopak mata?

“Adalah penting untuk menggunakan pelindung matahari pada semua kawasan kulit yang terdedah kepada sinaran UV, dan ini termasuk kelopak mata,” kata King. “Kami kerap melihat kanser kulit berkaitan matahari di kawasan mata, dan dalam beberapa kes, kanser kulit di kawasan mata boleh menjadi lebih sukar untuk dirawat dan lebih agresif.”

Dr Papri Sarkarpakar dermatologi di Newton, Massachusetts, menekankan bahawa kelopak mata adalah tempat yang sangat tidak menyenangkan untuk memerlukan pembedahan untuk kanser kulit.

“Terdapat beberapa tempat yang benar-benar tidak menyeronokkan untuk menjalani pembedahan kanser kulit, dan kawasan sekitar mata pasti salah satu daripadanya,” katanya. “Menggunakan pelindung matahari di sini menghalangnya.”

Selain daripada perlindungan kanser, penggunaan pelindung matahari pada kulit kelopak mata yang halus juga membuat perbezaan dari sudut kosmetik.

“Kelopak mata terdedah kepada hiperpigmentasi selepas keradangan daripada menggosok dan menggaru kerana kulit di kawasan ini sangat nipis,” kata Lal. “Oleh kerana kulit kelopak mata sangat nipis, ia sangat terdedah kepada kerosakan matahari. Ini boleh mengakibatkan kulit kelopak mata kuyu dan menjalar. Menggunakan pelindung matahari boleh mengurangkan risiko anda mendapat kulit kelopak mata yang kusam.”

Selain mengurangkan pembentukan kedutan pada kulit kelopak mata yang nipis dan sensitif, pelindung matahari juga boleh membantu menghalang lingkaran hitam daripada terbentuk di sekeliling mata.

“Kadangkala, ia disebabkan oleh kehilangan isipadu atau saluran di bawah kulit dan kadangkala ia disebabkan oleh kulit yang gelap di kawasan itu,” kata Sarkar. “Menggunakan pelindung matahari di sekeliling mata boleh membantu untuk mengelakkan pigmentasi baru atau lebih lanjut atau kegelapan kulit di sana.”

Untuk kulit berminyak dan kemasan matte

Pakar Dermatologi Kongsi Pelindung Matahari Serbuk Terbaik Untuk Anda

Apakah jenis pelindung matahari yang terbaik untuk kawasan ini?

Semua pakar dermatologi yang bercakap dengan HuffPost mengesyorkan menggunakan pelindung matahari mineral apabila boleh.

“Kelopak mata pedih dan terbakar adalah sangat biasa, terutamanya selepas penggunaan pelindung matahari kimia ― seperti yang mengandungi oksibenzon dan avobenzon ― jadi saya hanya mengesyorkan pelindung matahari menyekat fizikal yang mengandungi zink oksida dan titanium dioksida untuk kulit kelopak mata,” kata Lal sambil menambah bahawa anda boleh menggunakan pelindung matahari kelopak mata anda untuk seluruh muka anda juga.

Cuba pilih pelindung matahari mineral spektrum luas yang mempunyai SPF 30 atau lebih tinggi. Jika pelindung matahari muka biasa merengsakan kelopak mata anda, King menasihatkan mencari pelindung matahari yang dibuat khusus untuk kawasan mata, seperti Supergoop Bright Eyed 100% Mineral Eye Cream SPF 40 atau serbuk pelindung matahari.

“Kini terdapat pembayang mata solek yang mempunyai pelindung matahari di dalamnya untuk membolehkan aplikasi yang lebih mudah dan elegan,” kata Lal. “Kebanyakan daripadanya adalah gabungan pelindung matahari fizikal dan kimia, jadi berhati-hati dan uji mereka untuk memastikan anda bukan seorang yang sensitif terhadap pelindung matahari kimia.”

Dia tidak mengesyorkan menggunakan produk ini sebagai perlindungan utama, walau bagaimanapun, kerana memohon semula cenderung sukar dan ia tidak begitu praktikal untuk pantai atau aktiviti luar yang lain.

“Saya lebih suka menggunakan pelindung matahari mineral berwarna di sekeliling mata, jadi saya tidak memerlukan concealer dan cenderung menggunakan dua lapisan daripada menggunakan satu lapisan tebal sekaligus,” kata Sarkar.

Apakah cara terbaik untuk menerapkannya?

Sebaik sahaja anda menetapkan produk pelindung matahari pilihan anda, pastikan anda benar-benar menggunakannya dengan teliti.

“Sentiasa mulakan dengan tangan yang bersih dan kering,” nasihat Sarkar. “Gunakan kuantiti yang sedikit pada satu masa dan sapu di kawasan kecil dan sebatikannya. Saya cenderung untuk sapu pada kulit betul-betul di bawah kening, kemudian sudut mata paling dekat dengan hidung, kemudian kelopak mata sebenar, dan kemudian bawah mata. kawasan.”

Dia mengesyorkan membiarkannya kering sepenuhnya dan kemudian mengulangi proses itu. Elakkan mendapatkan pelindung matahari dalam mata anda, dan basuh tangan anda apabila anda selesai.

“Jika perlu, sapukan solek di atas pelindung matahari berbanding sebelum ini,” kata Sarkar. “Anda akan mendapat hasil dan pembetulan warna terbaik dengan cara ini.”

Bagaimana lagi anda boleh melindungi kelopak mata?

“Orang yang membenci rasa pelindung matahari atau hanya tidak boleh bertolak ansur dengan kelopak mata mereka (dan juga orang yang boleh) harus mengingati faedah menambah cermin mata hitam atau topi lebar pada kulit dan gaya anda,” kata Sarkar. “Saya mengesyorkan cermin mata hitam pelindung UV terpolarisasi yang bersaiz lebih besar supaya ia melindungi mata anda dan kulit di sekelilingnya.”

Dia menyatakan bahawa topi bertepi lebar juga melindungi bahagian atas muka, leher, kulit kepala dan telinga anda. Selain itu, ia boleh membuat untuk aksesori bergaya.

“Jika anda benar-benar mahu menggunakan semua-dalam, anda juga boleh menambah pelindung muka UV atau pelindung matahari,” kata Sarkar. “Ia boleh dibeli dari banyak kedai/jenama, tetapi Pelindung Matahari Bluestone adalah salah satu yang bereputasi dan mempunyai data ujian UV yang baik.”We wish to give thanks to the author of this write-up for this outstanding content

Bahagian Badan Penting Yang Mungkin Anda Hilang Apabila Anda Menggunakan Pelindung Matahari


Discover our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/