“Bahan kimia selamanya” dikaitkan dengan tekanan darah tinggi, kajian mendapati

Berjuta-juta rakyat Amerika mempunyai tinggi tekanan darahkeadaan yang boleh menyebabkan serangan jantung atau strok jika tidak dirawat. Secara amnya, keadaan ini dipercayai kebanyakannya disebabkan oleh pemakanan. Namun kini, punca berpotensi asing telah muncul: bahan kimia sintetik yang terdapat dalam beribu-ribu produk pengguna, peralatan dapur, dan juga beg popcorn gelombang mikrodan yang mungkin menyumbang kepada hipertensi atau tekanan darah tinggi.

“Bahan kimia selama-lamanya” buatan manusia ini — dinamakan sedemikian kerana keupayaannya untuk memecah — dikenali sebagai bahan per dan polyfluoroalkyl, dipendekkan kepada PFAS. Ia digunakan dalam segala-galanya daripada alat memasak tidak melekat dan pembungkus makanan segera kepada perabot dan pembungkusan kertas. Sesungguhnya, PFAS nampaknya memasuki darah kita sebagai sebahagian daripada kewujudan mereka di mana-mana dalam tamadun perindustrian.

Di sinilah a laporan baru mula bermain. Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Hipertensi, jurnal Persatuan Jantung Amerika, wanita pertengahan umur secara khusus lebih berkemungkinan mempunyai tekanan darah tinggi jika mereka juga mempunyai kepekatan darah yang lebih tinggi daripada kepekatan darah yang lebih tinggi daripada bahan kimia ini selama-lamanya.

BERKAITAN: “Bahan kimia selamanya” dalam kuali tidak melekat berada dalam badan anda sekarang — dan mungkin menjejaskan hati anda

Untuk memastikan perkara ini, penyelidik menggunakan data daripada 1,000 wanita berumur antara 45 dan 56 tahun. Kesemua mereka mempunyai tekanan darah normal sebelum mendaftar dalam kajian dan mempunyai tahap PFAS darah mereka diukur terlebih dahulu. Para peserta terdiri daripada pelbagai kaum, datang dari lima bandar sama ada di California atau utara Amerika Syarikat, dan termasuk wanita yang dikenal pasti sebagai kulit putih (54.5%), Jepun (16.2%), Hitam (15.2%) atau Cina (14.1%).

Kesimpulan mereka ialah “wanita yang mempunyai kepekatan PFAS khusus yang lebih tinggi lebih berkemungkinan mengalami tekanan darah tinggi,” lebih khusus lagi, “wanita dalam kepekatan satu pertiga tertinggi daripada kesemua tujuh PFAS yang diperiksa mempunyai peningkatan risiko 71% untuk mendapat tekanan darah tinggi. .”

Pakar menganggarkan bahawa 99 peratus rakyat Amerika mempunyai sekurang-kurangnya beberapa PFAS dalam darah mereka. Ini bermakna bahawa dalam mengkaji bahan kimia tersebut, penyelidikan mesti memberi tumpuan kepada takat pendedahan seseorang, kerana hampir mustahil untuk mempunyai kumpulan kawalan tanpa pendedahan. Ini mewujudkan beberapa kesukaran yang boleh difahami apabila cuba membuat percubaan terkawal menilai cara PFAS memberi kesan kepada kesihatan manusia.


Inginkan lebih banyak cerita kesihatan dan sains dalam peti masuk anda? Langgan surat berita mingguan Salon Saintis Vulgar.


“Kami tidak dapat mengetahui dengan pasti bahawa PFAS menyebabkan hipertensi kerana kajian kami bukan percubaan yang mendedahkan manusia dengan PFAS dan dibandingkan dengan kawalan yang tidak terdedah,” kajian pengarang kanan Sung Kyun Park, Sc.D., MPH, seorang profesor bersekutu epidemiologi dan sains kesihatan alam sekitar di Sekolah Kesihatan Awam Universiti Michigan memberitahu Salon melalui e-mel. “Untuk membuktikan jika bahan kimia alam sekitar seperti PFAS menyebabkan sebarang hasil kesihatan, kami memerlukan beberapa kajian yang direka bentuk dengan baik dan dijalankan dengan baik yang menunjukkan hasil yang konsisten. Kajian kami adalah langkah pertama dan kami memerlukan lebih banyak kajian untuk membuat kesimpulan jika PFAS dikaitkan secara bersebab dengan hipertensi dan penyakit kardiovaskular.”

“Cara terbaik untuk mengurangkan impak kesihatan pada ketika ini adalah dengan memberi tumpuan kepada peraturan untuk memastikan kita tidak terdedah di tempat pertama, dan mencari cara untuk membuangnya secara kekal daripada persekitaran kita.”

Liz Costello, seorang pelajar PhD di University of Southern California yang terlibat dalam kajian yang mengaitkan PFAS dengan penyakit hati, memuji laporan baru itu dan menyatakan bahawa sementara kajian pemerhatian individu seperti ini tidak mungkin membuktikan bahawa PFAS menyebabkan hipertensi, “bakal kajian seperti ini adalah yang terbaik yang kami miliki tanpa melakukan eksperimen terkawal, dan mereka boleh mengesahkan untuk kami bahawa tiada sebab terbalik (di mana tekanan darah tinggi mungkin menjejaskan tahap PFAS darah) kerana pendedahan PFAS berlaku sebelum perkembangan hipertensi. “

Apabila ditanya sama ada terdapat apa-apa yang pengguna boleh lakukan untuk mengelakkan PFAS, Costello ragu-ragu.

“Saya fikir sangat sukar bagi orang ramai untuk mengelakkan PFAS sendiri, ” jelas Costello. “Terdapat beberapa penapis air yang boleh mengeluarkannya jika anda mempunyai air yang tercemar, tetapi lebih sukar jika PFAS berada dalam pembungkusan makanan atau produk isi rumah anda. Sesetengah produk mungkin juga mengiklankan diri mereka sebagai bebas daripada PFAS, jadi jika anda tahu apa yang perlu dilihat kerana anda mungkin dapat mengelakkan sedikit pendedahan. Tetapi terdapat beribu-ribu PFAS, dan anda tidak akan menemui kebanyakannya pada label produk.”

Beliau menambah, “Cara terbaik untuk mengurangkan impak kesihatan pada ketika ini adalah dengan memberi tumpuan kepada peraturan untuk memastikan kita tidak terdedah di tempat pertama, dan mencari cara untuk membuangnya secara kekal daripada persekitaran kita.”

Memandangkan adalah mustahil bagi individu untuk mengelak daripada terdedah, Park berhujah bahawa orang ramai harus memberi tumpuan kepada penambahbaikan peraturan kimia.

“Lebih penting kita mengawal selia PFAS melalui perundangan,” jelas Park. “Jika kita mempunyai peraturan yang lebih ketat, semua orang boleh mendapat manfaat. Adalah sangat penting bagi penggubal dasar kita untuk melakukan sesuatu dan bertindak atas pendedahan PFAS. Kami mempunyai banyak bukti saintifik yang secara konsisten memberitahu kami bahawa pengurangan dalam PFAS adalah sangat penting.”

Untuk lebih banyak artikel Salon mengenai pencemaran:

We want to give thanks to the writer of this post for this amazing material

“Bahan kimia selamanya” dikaitkan dengan tekanan darah tinggi, kajian mendapati


Check out our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/