Bahaya pil tidur dan cara mengelakkannya

Penggunaan pil tidur juga boleh membawa maut. Sehingga setengah juta “kematian berlebihan” di Amerika Syarikat adalah disebabkan penggunaan ubat tidur yang dipanggil sedatif-hipnotik, kajian 2010 mendapati.

Orang yang mempunyai preskripsi untuk bantuan tidur tersebut, termasuk zolpidem dan temazepam, berumur lebih daripada empat orang kali berkemungkinan mati akibat kemalangan dan keadaan kesihatan yang berpunca daripada penggunaan berbanding mereka yang tidak menggunakan ubat tersebut, kajian itu berkata. Malah orang yang mengambil kurang daripada dua pil tidur sebulan adalah tiga kali lebih berkemungkinan untuk mati berbanding mereka yang tidak.
Jika anda menggunakan, atau berfikir untuk menggunakan preskripsi atau bantuan tidur di kaunter, apakah yang anda perlu tahu untuk melakukannya dengan selamat? Kami tanya Dr. Jing Wangseorang penolong profesor perubatan paru-paru, penjagaan kritikal dan tidur di Sekolah Perubatan Icahn di Gunung Sinai di New York City.

Perbualan ini telah disunting ringan untuk kejelasan.

CNN: Apabila seseorang datang kepada anda dengan insomnia atau gangguan tidur yang lain, memohon bantuan untuk tidur, adakah anda memberi mereka pil tidur perkara pertama untuk melegakan segera?

Dr. Jing Wang: Tidak, pasti tidak. Kami benar-benar berusaha keras untuk tidak melakukannya. Apabila seseorang datang dengan insomnia, kami mengambil sejarah perubatan dan tidur yang benar-benar teliti. Adalah sangat penting untuk orang itu berkongsi butiran peribadi supaya kami dapat mengenal pasti punca insomnia itu. Adakah ia tingkah laku, atau adakah ia berkaitan dengan ubat atau penyakit perubatan?

Saya akan bertanya kepada mereka, “Apakah jadual waktu siang anda? Apa yang anda lakukan pada waktu petang?” untuk mencuba dan mencari tekanan fizikal dan emosi mereka. Adakah orang ini berada di skrin sepanjang masa di tempat kerja dan rumah?

Kemudian kami melihat bagaimana orang itu bersiap untuk tidur: “Adakah anda mempunyai rutin? Adakah anda mempunyai waktu tidur yang tetap?” Selalunya, insomnia berterusan oleh apa yang kita lakukan sebagai tindak balas kepada tidak dapat tidur. Orang menjadi sangat kreatif dalam cara yang mungkin tidak membantu: Mereka menggunakan telefon sambil menatal, menyemak e-mel atau menjawab mesej kerja atau tidur dengan TV dihidupkan. Kedua-dua ini mendedahkan anda kepada cahaya biru, yang menghantar isyarat kepada otak untuk bangun. Sekali-sekala, anda akan mendapat orang berkata saya bangun dan bersenam, yang pastinya bukan perkara yang anda mahu lakukan!

CNN: Bilakah bantuan tidur boleh dinasihatkan?

Wang: Pendekatan barisan pertama kami adalah untuk memperkenalkan pesakit kepada satu bentuk terapi tingkah laku kognitif yang dipanggil CBTI, yang khusus untuk insomnia. Ia mendidik pesakit tentang tingkah laku tidur yang sihat, seperti jadual waktu tidur dan bangun biasa, menjauhkan skrin dan lampu biru dari bilik tidur, melakukan perkara santai sebelum tidur, dan sebagainya. Ini semua tentang perkaitan yang otak kita buat dengan persekitaran tidur kita dan cara tingkah laku atau aktiviti kita mempengaruhinya.

Tidur lebih cepat dengan helah mental yang menenangkan fikiran anda yang berlumba-lumba

Jika kita mempunyai seseorang yang jelas bergelut akibat insomnia yang sangat akut, dan terdapat faktor atau perubahan yang boleh dikenal pasti dalam hidup mereka, maka kita mungkin mengadakan perbincangan tentang percubaan jangka pendek bantuan tidur selama beberapa minggu atau sebulan atau lebih, dan hanya dengan pemeriksaan biasa.

Dan kami menetapkan jangkaan yang jelas tentang penggunaan jangka pendek, kerana kami tidak mahu hanya menetapkan bantuan tidur dan meminta orang itu menggunakannya untuk 30 tahun akan datang. Kami ingin menyelesaikan punca masalah dengan cara yang lebih sihat dengan menyelesaikan perkara yang mencetuskan insomnia.

CNN: Mengapakah penggunaan jangka panjang ubat tidur tidak sihat?

Semak dengan doktor sebelum mengambil apa-apa jenis bantuan tidur.

Wang: Ia bergantung, kerana orang mempunyai tindak balas yang berbeza dan mungkin terdedah dalam cara yang berbeza. Sesetengah alat bantu tidur ini boleh menjadi ketagihan, jadi orang itu merasakan mereka tidak boleh tidur tanpanya. Mereka boleh berbahaya jika dicampur dengan alkohol atau ubat sakit tertentu. Ada yang menyebabkan rasa mengantuk pada siang hari dan boleh mengganggu pemanduan dan aktiviti motor lain.

Alat bantu tidur sedatif telah dikaitkan dengan halusinasi dan tingkah laku disosiatif. Orang telah memandu kereta, memasak makanan, berjalan tidur dan membuat panggilan telefon, semuanya tanpa sebarang ingatan apabila mereka bangun. Selepas bangun, orang ramai boleh terdedah kepada mengantuk dan kekeliruan, seperti kesan mabuk.

CNN: Mari kita bercakap tentang ubat-ubatan yang dijual bebas. Adakah itu masalah?

Wang: Mana-mana ubat adalah pedang bermata dua: Ia mempunyai kegunaannya tetapi sentiasa mempunyai kesan sampingan.

Salah satu kaunseling terkuat yang selalu saya lakukan dengan pesakit adalah memberitahu mereka supaya benar-benar cuba mengelakkan bantuan tidur yang dijual di kaunter. Mereka boleh mempunyai kesan sampingan yang tidak dijangka, seperti membuat anda hiper dan bukannya mengantuk. Terdapat potensi untuk berinteraksi dengan ubat penenang preskripsi, yang mungkin juga digunakan oleh pesakit. Dan sentiasa ada potensi penyalahgunaan atau penggunaan berlebihan kerana mereka berfikir, “Oh, ia adalah tanpa kaunter jadi ia selamat.”

Jam penggera terbaik 2021 (Courtesy CNN Underscored)
Ambil melatonin. Beberapa orang telah melaporkan mengambil 30 atau 60 miligram melatonin dan itu boleh berbahaya; cuma kita belum tahu. Ia tidak benar-benar dikawal, jadi bahan bukan melatonin boleh dicampur dalam pil atau tablet. Anda boleh mendapat sakit kepala, salah satu jenis kesan sampingan yang diketahui daripada melatonin. Atau anda boleh mengambilnya pada masa yang salah dan mengganggu irama sirkadian anda.

Antihistamin, sebagai contoh, mewujudkan mulut kering, pening dan sejenis rasa mabuk pada keesokan harinya. Mereka juga mungkin mempunyai kesan antikolinergik, seperti pengekalan kencing, penglihatan kabur, sembelit dan loya. Penggunaan kronik dan tetap ejen ini dalam beberapa kajian telah dikaitkan dengan peningkatan risiko demensia.

Akhir sekali, menggunakan alat bantu tidur tanpa kaunter berpotensi melambatkan melihat masalah tidur mereka sebagai kebimbangan dan mendapatkan rawatan: “Tiada sebab untuk saya berjumpa doktor tidur atau bercakap dengan doktor saya tentang masalah tidur saya. Saya boleh terus menggunakan ejen tanpa kaunter.”

We would like to thank the writer of this article for this outstanding web content

Bahaya pil tidur dan cara mengelakkannya


We have our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/