Bapa yang cergas dan sihat yang didiagnosis dengan kanser usus tahap 4 mendedahkan tanda amaran pertama

Seorang bapa yang cergas dan sihat yang didiagnosis menghidap kanser tahap empat berkata dia dibiarkan kelihatan seperti “Mimpi ngeri di Elm Street” selepas reaksi mengerikan terhadap kemoterapi menyebabkan dia terlalu malu untuk pergi ke perlawanan kriket anak lelakinya yang masih kecil – dan kini berharap untuk menyelamatkan nyawanya dengan vaksin pecah tanah.

Geoffrey Seymour, 41, pakar perolehan, suka bermain tenis, bola keranjang dan kriket dan sentiasa sihat sehingga sebelum hari lahirnya yang ke-41 apabila dia mula mengalami darah dalam najisnya.

Geoffrey sedar bahawa ini adalah simptom kanser daripada iklan di televisyen, jadi segera pergi ke GPnya.

Geoffrey, yang tinggal di Richmond, London, bersama isterinya Santa, 44, dan anak lelaki mereka Marco, 10, disahkan menghidap kanser kolorektal tahap empat, yang telah merebak dari kolonnya ke hatinya – situasi yang begitu teruk dan seolah-olah tidak ada harapan dia menyamakan. ia untuk “dibalut dalam beg kertas yang terbakar”.

Dia juga mengalami reaksi buruk terhadap kemoterapi yang melepuh teruk pada kulit mukanya dan, menurut Geoffrey, menjadikannya kelihatan seperti Freddy Krueger dari filem seram 1984, Mimpi ngeri di Elm Street.

Walau bagaimanapun, kemoterapi berhenti berfungsi dan kini, dalam usaha menyelamatkan nyawanya, Geoffrey telah pergi ke Jerman untuk terapi sel dendritik – di mana vaksin yang diperibadikan dicipta di makmal dengan tujuan merangsang sistem imun.

Penyelidikan di kawasan ini adalah pada peringkat awal, menurut Cancer Research UK, dan oleh itu rawatan itu tidak murah – hanya satu suntikan di Jerman, pada 17 Oktober, berharga £17,000 dan Geoffrey kini menunggu untuk melihat sama ada ia mencukupi untuk membantu dia, sambil terus mengumpul dana untuk membayarnya.

Dia berkata: “Saya tidak dapat menunggu sehingga penghujung pengumpulan dana untuk melakukannya hanya kerana saya sangat bimbang penyakit itu akan merebak.”

Geoffrey berazam untuk mencari pendekatan baharu selepas tiga sesi lima dos kemoterapi tidak berkesan dan menyebabkan dia mengalami kesan sampingan yang teruk sehingga dia tidak mahu lagi keluar di khalayak ramai, malah melihat anak kecilnya bermain kriket.

“Saya mempunyai reaksi yang sangat teruk di muka saya, ia penuh dengan lepuh yang menyakitkan yang membuatkan muka saya berasa seperti terbakar,” katanya.

“Saya baru sampai ke tahap di mana saya kelihatan seperti Nightmare on Elm Street. Melainkan saya pergi ke sana dengan beg di kepala saya, saya akan meminta orang lain datang kepada saya dan memandang saya berfikir, ‘Apa yang salah dengan lelaki ini?’ apabila saya cukup gembira bergabung dengan orang ramai.”

Pengalaman pahit Geoffrey bermula pada April 2021, hanya dua minggu sebelum hari lahirnya yang ke-41 pada 4 Mac, apabila dia mendapat isyarat amaran pertama kanser.

Selepas melihat darah dalam najisnya, Geoffrey memutuskan untuk melawat GPnya, kerana dia tahu ia boleh menjadi simptom kanser. Dan pada akhir Mac di Hospital Kingston, dia didiagnosis dengan kanser kolorektal tahap empat, yang telah bermetastasis di hati.

Selepas diagnosis, pada Mac 2021, dia menjalani lima kitaran kemoterapi setiap tiga minggu yang pada mulanya mengurangkan lesi di hatinya. Pada ketika ini dia berkata dia berasa “optimis”.

Pada Disember 2021, dia menjalani pembedahan untuk membuang satu pertiga daripada hatinya, dan pasukan perubatan mula menyediakannya untuk radioterapi yang akan digunakan pada kolonnya – dia juga mempunyai penanda radio yang ditatu untuk penjajaran laser.

Sebulan kemudian, imbasan menunjukkan lebih banyak tumor dalam hatinya, jadi dia menjalani satu lagi kemoterapi. Kali ini ia adalah satu kejayaan dan pembedahan hati telah ditempah untuk Jun 2022.

Tetapi, ketika keadaan sedang mencari, beberapa minggu sebelum pembedahan, imbasan mendedahkan perkembangan penyakit. Geoffrey kembali menjalani kemoterapi dengan ejen berbeza dan pembedahan itu dibatalkan.

Selepas hanya dua kitaran, kerja darah dan imbasan menunjukkan perkembangan penyakit sekali lagi, sementara kesan sampingannya semakin tidak tertanggung untuk Geoffrey.

Dia berkata: “Kesan sampingan menjadi lebih teruk, lebih teruk, lebih teruk, dan kini, kemoterapi tidak berkesan lagi, badan sudah terbiasa dengannya.”

Menjelaskan mengapa dia bertindak balas buruk terhadap ubat kemoterapi, dia berkata: “Pada asasnya ia membunuh semua sel anda yang berkembang pesat, termasuk sel kanser anda, tetapi juga termasuk rambut dan kuku anda. Saya mempunyai reaksi yang sangat buruk terhadapnya di muka saya.

Bertekad untuk mencari alternatif, Geoffrey mula melakukan penyelidikan sendiri dengan mencari dalam talian dan menemui terapi sel dendritik, hanya untuk diberitahu ia tidak akan tersedia untuknya di UK.

Dia memutuskan untuk terbang ke makmal di Ulm, Jerman untuk menjalani rawatan selama seminggu pada 17 Oktober 2022. Rakan dan keluarga berkumpul untuk menyumbang ke arah rayuan Go Fund Menya, yang telah mengumpulkan lebih £14,000 dan membantu membayar £ 17,000 suntikan.

“Saya masih dalam kesakitan, saya mempunyai banyak kesakitan, yang saya cuba mencari keseimbangan yang baik bagi ubat-ubatan yang sangat kuat,” katanya.

Geoffrey dijadualkan bertemu dengan pakar onkologinya pada 1 November di UK, tetapi tahu dia mungkin perlu membayar untuk dos vaksin lanjut dan lebih banyak rawatan di luar negara dan terus mengumpul dana untuk membayarnya.

Pakar jururawat maklumat kanser di Cancer Research UK Caroline Geraghty berkata: “Terapi sel dendritik ialah sejenis vaksin yang boleh merawat kanser. Sel dendritik membantu sistem imun mengenali dan menyerang sel abnormal, seperti sel kanser.

“Untuk membuat vaksin, saintis mengembangkan sel dendritik bersama sel kanser di makmal. Vaksin kemudian merangsang sistem imun anda untuk menyerang kanser. Ia masih dikaji, jadi asas bukti belum cukup kukuh untuk tersedia di UK.

“Keputusan mengenai kursus rawatan terbaik mesti berdasarkan bukti manfaat yang kukuh – jadi pesakit penting berbincang dengan doktor mereka tentang sebarang rawatan alternatif yang mungkin mereka pertimbangkan.”

Dia menambah: “Terima kasih kepada perkembangan berterusan dalam penyelidikan, terdapat banyak ubat kanser baharu yang terus menunjukkan keberkesanan dalam ujian klinikal, menyediakan pilihan yang berpotensi untuk penghidap kanser.

“Tetapi sementara pengawal selia telah meningkatkan kelajuan di mana mereka menilai ini untuk kegunaan rutin NHS, malangnya masih ada masa apabila ubat tertentu belum lagi mudah diakses untuk orang yang mungkin mendapat manfaat. Kami faham betapa mengecewakannya perkara ini.”

We want to say thanks to the author of this post for this incredible web content

Bapa yang cergas dan sihat yang didiagnosis dengan kanser usus tahap 4 mendedahkan tanda amaran pertama


Visit our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/